Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Μέρκελ-Ρέντσι. Ιταλογερμανική σύνοδος στο Μαρανέλο

1-9-16


Στην οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης και το Προσφυγικό επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Ματέο Ρέντσι και της Άνγκελα Μέρκελ μετά την ιταλογερμανική σύνοδο στο Μαρανέλο, έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari.

«Η Γερμανία πέρυσι υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δηλαδή, δέκα φορές περισσότερους απ' ό,τι η Ιταλία. Είναι σημαντικό να εργασθούμε μαζί, με προσήλωση στην αρχή του επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούται τη χορήγηση ασύλου» δήλωσε ο Ρέντσι υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουν οι διασώσεις ανθρώπινων ζωών».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να χρωματιστεί όλο και πιο ζωηρά το μέλλον της, με θάρρος, επενδύσεις και καινοτομίες».

«Δεν μοιράζονται σχολικοί έλεγχοι στην Ευρώπη, όπως νομίζει κάποιες φορές και η κοινή μας γνώμη. Εμείς λάβαμε τις δεσμεύσεις μας, πρώτα απ’ όλα ενώπιον των Ιταλών πολιτών» κατέστησε σαφές.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «με τη Γερμανία, κάποιες φορές οι απόψεις μας σε επιμέρους θέματα διαφέρουν, αλλά μας ενώνει η επίγνωση της αξίας της Ευρώπης».

Η Άνγκελα Μέρκελ, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πρόκειται να συνεργασθεί με την Ιταλία για την ανοικοδόμηση ενός εκ των σχολείων που καταστράφηκαν στο Αματρίτσε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Σε σχέση, δε, με την οικονομία, αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και στη βιομηχανική παραγωγή.

«Στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε στενά. Όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη πρέπει να επαναπατρισθεί. Στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, και εμείς έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε την παρανομία και τους διακινητές» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο Προσφυγικό «πολλά έγιναν και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», ενώ συμφώνησε με τον Ματέο Ρέντσι ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να δοθούν βοήθειες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

«Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά επιτελέσαμε ήδη ουσιαστική πρόοδο» τόνισε η Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αρμόζει και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων.

Από την ιταλογερμανική σύνοδο προέκυψε με σαφήνεια, επίσης, ότι το Βερολίνο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση των αφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων, «κάτι που βοηθά και σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του Αματρίτσε, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα παρουσιάσει ένα σοβαρό και διαφανές σχέδιο», το οποίο θα αφορά και την αντισεισμική θωράκιση όλης της Ιταλίας.

«Μόνο στη συνέχεια θα κάνουμε χρήση όλων των έκτακτων πόρων που προβλέπονται από την Ένωση», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. «Θα βρούμε μια λογική, σωστή λύση, όταν η Ιταλία καταθέσει το σχέδιό της» συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Ο Ματέο Ρέντσι, τέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari, όπου διεξάγεται η ιταλογερμανική σύνοδος, θα διαθέσει ένα αυτοκίνητό της, το οποίο θα δημοπρατηθεί, με τιμή εκκίνησης ένα εκατομμύριο ευρώ, για την στήριξη των σεισμοπαθών.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***