Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν απειλεί με ανάφλεξη στα Ελληνοτουρκικά

30-9-16
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Στην προσφιλή συνήθεια των τουρκικών ηγεσιών, να δημιουργούν «τεχνητές» κρίσεις κυρίως με την Ελλάδα, όταν στο εσωτερικό της χώρας τους επικρατεί αναταραχή, κατέφυγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που αυτή την φορά ο «Σουλτάνος» προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, τις πάγιες αιτιάσεις της τουρκικής διπλωματίας. Δεν έθεσε απλά θέμα νησιών αλλά Αιγαίου, αμφισβητώντας ανοικτά το διεθνές καθεστώς και τις ισχύουσες συμφωνίες. Η Άγκυρα δεν άργησε να κάνει πράξη τα όσα είπε ο Ερντογάν, καθώς με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, αμφισβητεί ουσιαστικά το μισό Αιγαίο, επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης.

Η πρώτη ανάγνωση είναι σχετικά απλά αλλά μονοδιάστατη. Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να «ερεθίσει» τα εθνικά-ενδεχομένως και εθνικιστικά ένστικτα των συμπατριωτών του. Επιχειρεί προφανώς να αλλάξει την ατζέντα, που είναι ιδιαίτερα «φορτωμένη» στο εσωτερικό. Τα «απόνερα» από το πρόσφατο πραξικόπημα δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς, παρά το πογκρόμ τεράστιας κλίμακας που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν. Το κουρδικό ζήτημα παραμένει μεγάλο «αγκάθι» για την Άγκυρα, πόσο μάλλον τη στιγμή που οι Κούρδοι αντάρτες έχουν εντείνει τη δράση τους, προκαλώντας απώλειες στον τουρκικό στρατό. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τα φέρετρα των τούρκων στρατιωτών, αποτελούν εικόνες που «αμαυρώνουν» το προφίλ του άτρωτου «Σουλτάνου», που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες μομφές κατά του κεμαλικού καθεστώτος

Εκτός από την μη αναγνώριση των διεθνών συνθηκών, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προσπάθεια αποδόμησης του πάλαι ποτέ κραταιού κεμαλικού καθεστώτος. Γι’ αυτό δεν διστάζει να τα βάλει με τον «πατέρα των Τούρκων» και εμπνευστή του κοσμικού κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την συνθήκη της Λωζάνης (σημείωση στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο Ισμέτ Ινονού, δεξί χέρι του Κεμάλ και μετέπειτα πρωθυπουργός).

Από τα λόγια στην πράξη

Τα λόγια αμφισβήτησης του Ερντογάν για το καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίου, έγιναν πράξη λίγες ώρες αργότερα. Η Αγκυρα σε απάντηση δύο ελληνικών αναγγελιών για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο, Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ όπου ουσιαστικά αμφισβητεί το μισό Αιγαίο! Επικαλούμενη μάλιστα τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης

Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

Αναμένεται αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Η ελληνική πλευρά έχει αντιδράσει μάλλον αναιμικά στο θέμα, με μια «διαρροή» από το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο σήμερα αναμένεται επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα συζητηθούν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

*** Internet News ***