Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μέση Ανατολή: όλοι εναντίον όλων.


15-9-16Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Η ύφεση των οικονομιών κυρώσεων προς το Ιράν έφερε τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος επενδύσεων. Ένας λόγος είναι σαφέστατα τα υψηλά κοιτάσματα πετρελαίου. Ένας έτερος σημαντικός λόγος είναι τα έργα υποδομών που έχουν αναδυθεί, από τις χρόνιες κυρώσεις, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού», όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Το Ιράν διαθέτει έναν ευχάριστο διπλωματικό πονοκέφαλο ως «πολυπροικούσα νύφη» της Ανατολής και διαθέτει την πολυτέλεια της διαπραγμάτευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο το Ιράν επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό του μπλοκ κρατών ώστε οι διαπραγματεύσεις του να διαθέτουν τα, όσο το δυνατόν, καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Τεχεράνη προωθεί εαυτόν ως υπερασπιστή των απανταχού Σιιτών, κατά τον ίδιο τρόπο που το πράττει η Σαουδική Αραβία με τους Σουνίτες. Το ανωτέρω αυξάνει έτι περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών, λόγω και των διαφορετικών στρατοπέδων που έχουν επιλέξει να υποστηρίζουν, αφού η κλίση του Ιράν προς την Ανατολή είναι κάτι περισσότερο από διαφαινόμενη.

Ήδη η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Σουλτανάτο του Ομάν για ουδέτερη στάση, η οποία αφήνει υπόνοιες πως το τελευταίο ευθυγραμμίζεται με το Ιράν στο θέμα της Υεμένης. Σε πρώτη φάση οι άνθρωποι του αντιβασιλέα και διαδόχου πρίγκιπα MOHAMMAD BIN SALMAN (σ.σ. τον οποίο είχαμε αναλύσει παλαιότερα) αυξάνουν την κριτική τους καθημερινά προς το φιλοϊρανικό lobby της Muscat. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Υπουργός του Σουλτάνου του Ομάν, Sultan Bin Mohammed Al Naamani, ο οποίος προΐσταται της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Εσωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (σ.σ. η οποία έχει στηθεί με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από την Αγγλία) βρίσκεται πολύ κοντά στην Τεχεράνη και έχει από καιρό καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τις φράξιες της Υεμένης, προκειμένου να ελέγχει αποτελεσματικότερα τα σύνορα των δύο χωρών.

Ένας έτερος παράγοντας που εγείρει υποψίες στο Riyadh είναι η υποστήριξη των Houthis από την περιοχή Dhofar του Ομάν η οποία συνορεύει με την Υεμένη. Η εν λόγω περιοχή διαθέτει το Α/Δ Salalah καθώς και μικρά νησάκια τα οποία η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι χρησιμοποιούνται προς αποθήκευση ιρανικού στρατιωτικού υλικού και ως οδοί διακίνησης αυτού. Άλλωστε η Muscat ουδέποτε ήλεγχε απόλυτα την Dhofar και ως εκ τούτου εκμεταλλεύεται τις φιλικές τάσεις των τοπικών παραγόντων προς τους γείτονες Houthis. Επίσης είναι γνωστό πως στο όνομα της περιφερειακής διπλωματίας και της ουδετερότητας του Ομάν, οι ηγέτες των ανταρτών της Υεμένης προσκαλούνται τακτικά από τον Σουλτάνο, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες στο Κουβέιτ στις 31-07-2016.

Η ένταση μεταξύ Ομάν και Σαουδικής Αραβίας διαφαίνεται και από τη διαφωνία τους στον έλεγχο των πτήσεων. Το Riyadh, προσφάτως, ξεκίνησε να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Υεμένης και επιμένει ώστε όλες οι πτήσεις, που προσγειώνονται πρώτα σε Α/Δ της Σαουδικής Αραβίας, να ελέγχονται, τόσο ως προς τα όσα μεταφέρουν, όσο και ως προς την ταυτότητα των επιβατών. Ωστόσο οι αντάρτες της Υεμένης και οι Αρχές του Ομάν αρνούνται να συνεργαστούν αναφορικά με αυτό το αίτημα.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η περιοχή του Περσικού Κόλπου τίθεται εν αμφιβόλω ως προς τις συμμαχίες που διαθέτουν τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου. Τα πάντα είναι ρευστά και επαναδιαπραγματεύσιμα, αφού τα οικονομικά ανταλλάγματα αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα εκατοντάδες δις δολαρίων. Διότι όπως προαναφέραμε σε χτεσινό άρθρο δεν είναι μόνο τα πετρέλαια το μυστικό στη Μέση Ανατολή. Το πραγματικό «χρυσό αυγό» είναι οι εμπορικοί διάδρομοι ένας εκ των οποίων είναι ο άξονας MENA (Middle East-North Africa). Αποτελεί ζήτημα εξέχουσας σημασίας η τροφοδότηση της Βορείου Αφρικής από τη Μέση Ανατολή, όχι μόνο για την κάλυψη αναγκών των εκεί κρατών, αλλά και για την υποστήριξη έργων και εταιρειών, κυρίως της Κίνας, που δραστηριοποιούνται στη «Μαύρη Ήπειρο».

Όπως φαίνεται λοιπόν το σουνιτικό (σαουδαραβικό) και σιιτικό (ιρανικό) μπλοκ αναζητούν την μετεγγραφή κρατών-μελών της Αραβικής Χερσονήσου, εξυπηρετώντας ιδία ή και ξένα συμφέροντα. 


Η κατάσταση εν πολλοίς θυμίζει τη γνωστή στιχομυθία από την ελληνική δραματική ταινία Λόλα:

-Παλιοί γνώριμοι της Τρούμπας, είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;
- Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***