Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: Ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια!

20-9-16


Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, πάνω από το 15% των κατοίκων της Βενεζουέλας τρέφονται με σκουπίδια. Οι φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία προκαλούν ανατριχίλα, αντανακλώντας παράλληλα την ζοφερή πραγματικότητα.Για να επιβιώσουν άντρες, γυναίκες και παιδιά ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών προκειμένου να «δαμάσουν» την πείνα τους.Η πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση του πληθυσμού. Οι διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο και οι λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ δεν έχουν τέλος. Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει μέρα με τη μέρα με τη μεσαία τάξη να σηκώνει τα βάρη της κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο και η ελίτ του διάγουν πολυτελή βίο απολαμβάνοντας λουκούλλεια γεύματα και σαμπάνια.


Η έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο More Consultin δείχνει ότι πάνω από το 15% των πολιτών υποστηρίζουν ότι τρέφονται με σκουπίδια την ώρα που το 50% ισχυρίζεται ότι αναγκάζεται να φύγει για κάποια ώρα από την δουλειά του για να βρει τροφή. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Diario de las Americas, τουλάχιστον επί οκτώ ώρες πολλοί πολίτες περιμένουν στην ουρά των σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Και δυστυχώς οι περισσότεροι είναι άτυχοι καθώς, όταν έρχεται η σειρά τους , τα ράφια είναι άδεια εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.


Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τρεις στους τέσσερις πολίτες της Βενεζουέλας (το 72%) δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μία διατροφή που να περιλαμβάνει τα τρία βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Το 24,2% υποστηρίζει ότι σπάνια τρώει πρωτεΐνη, ενώ πάνω από τους τους μισούς πολίτες το 52,3% προμηθεύονται φαγητό από τη «μαύρη» αγορά.Το 53,9% δηλώνουν ότι πέφτουν στο κρεβάτι νηστικοί, ενώ το 48% υποστηρίζει ότι αναγκάζονται να φεύγουν από την δουλειά τους για κάποια ώρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.


Τον περασμένο Ιούνιο, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Simón Bolíva και δείχνει ότι, σχεδόν το 90% πολιτών δεν έχουν τα χρήματα για να διασφαλίσουν τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η αστυνομία της Βενεζουέλας έχει συλλάβει για φέτος τουλάχιστον 9.400 άτομα με την κατηγορία ότι έχουν παραβιάσει το νόμο.

Η κατηγορία που βαραίνει τους περισσότερους συλληφθέντες είναι ότι έγιναν μαυραγορίτες.


Στο βίντεο ακολουθεί το ρεπορτάζ του AL JAZEERA για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα:

Ανάλογο ρεπορτάζ είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο και η βρετανική Daily Mail η οποία έκανε την σύγκριση ανάμεσα στους εξαθλιωμένους κατοίκους και τους ανθρώπους του Μαδούρο.

«Ακόμη και τα σκυλιά λιμοκτονούν», γράφει η Daily Mail

Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, άνθρωποι ψάχνουν σε σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της πόλης, ωστόσο, στη λέσχη «Caracas Country Club» -όπου για να γίνει κανείς μέλος πρέπει να πληρώσει 77.000 δολάρια- γυναίκες με λαμπερές τουαλέτες, που φέρουν τις υπογραφές γνωστών σχεδιαστών, τρώνε αστακό και απολαμβάνουν τις ζεστές βραδιές τους, αδιαφορώντας για το δράμα που ζουν εκατομμύρια συμπολίτες τους.

Στις ουρές για λίγο φαγητόΤην ίδια ώρα, στην παραγκούπολη του Πετάρε, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι, οικογενειάρχες που ανήκουν στη μεσαία τάξη της χώρας, δεν έχουν να φάνε.
Στο Caracas Country Club υπάρχει πάντα άφθονο φαγητό...
«Αυτοί οι πλούσιοι είναι κλέφτες. Είναι η παρέα της κυβέρνησης και έκλεψαν τα λεφτά της πατρίδας. Δεν θέλουν να αλλάξει κάτι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τον ακριβό τρόπο ζωής τους», είπε, μιλώντας στη Daily Mail η Βανέσα, μια 36χρονη γυναίκα η οποία κερδίζει πια μόλις 14 δολάρια τον μήνα, δουλεύοντας ως αναλύτρια σε μια εταιρεία.
Οι άνθρωποι αναγκάζονται πια να ψάξουν στα σκουπίδια για να βρουν τροφή«Ο Ούγκο Τσάβες προσποιούνταν ότι ήταν ένας μεγάλος σοσιαλιστής, αλλά ήταν και εκείνος πολύ πλούσιος. Ήταν απλά ένας υποκριτής, ένας ψεύτης. Άφησε πίσω του αυτή την κατάσταση, ανθρώπους όπως εγώ να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό», πρόσθεσε.

Άδεια τα ράφια των σουπερμάρκετ

Και οι πλούσιοι συνεχίζουν την ακριβή και λαμπερή ζωή τουςΠηγή:Πρώτο Θέμα

*** Internet News ***