Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η εσωστροφή της Ευρώπης σε εθνικό πυρήνα, η καπήλευση της και οι αμετανοήτοι τεχνοκράτες.5.9.2016


Για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς όποιος πει πώς τον εκπλήσσει προφανώς κοιμάται ύπνο δικαίου.
 

Τα ενδεικτικά σημάδια είχαν αρχίσει από το τέλος του 2014, όταν το κόμμα της Λεπέν σε Γαλλία σημείωνε ραγδαία άνοδο και απήχηση. Τονίζω και πάλι εδώ πώς όπως οι ΗΠΑ είναι ο "πιλότος" του Δυτικού κόσμου σε θέματα ασφαλείας και σχετικών νομοθεσιών, έτσι και η Γαλλία είναι ο "πιλότος" των πολιτικών καταστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Ό,τι συμβεί σε αυτές τις χώρες , σταδιακά θα εφαρμοστεί και όπου αλλού στο Δυτικό ημισφαίριο.

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων κατά την άποψη μου έχει δύο κύρια σημεία αναφοράς.

1. Η αποτυχία της Ε.Ε. να εμπνεύσει ως Ένωση Εθνών και η παραμονή της μόνο σε στυλ ΟΝΕ ( νομισματική/οικονομική Ένωση). Οι πολιτικές λιτότητας και οι αδυναμίες επιβολής πολιτικών που θα έδιναν σημασία και σεβασμό στον Ευρωπαίο πολίτη στην καθημερινότητα του, έδωσαν χώρο σε αυταρχικές πολιτικές λιτότητας και σε επιβολή διά Γερμανικής ισχύος σε όλους τους άλλους. Μια ένωση που έγινε ηγεμονική οικονομική συμμαχία πάνω σε διάφορα έθνη με τεράστιες διαφορές, και μια ιστορία πληγών από την Γερμανία στην Ευρώπη , είναι σίγουρο πώς αποτελεί λίπασμα για κάθε ακροδεξιό μόρφωμα. Πόσο μάλλον όταν αυτά τυλίγονται με κάλπικο τρόπο τον μανδύα του εθνικισμού. 

Ας μην ξεχνάμε πώς παρ όλες τις προσπάθειες των οπαδών της ΝΤΠ, ο ρόλος του Βεστφαλιανού συστήματος φαίνεται ακόμα και σήμερα ενώ η σταθερή αξία του κεντρικού εθνικού πυρήνα είναι ίσως και το "αποκούμπι" σε ένα Ευρωπαίο πολίτη που δηλώνει σφόδρα απογοητευμένος.

2. Οι μεταναστευτικές ροές. Είναι το νέο τρικ οικονομίας που αποζητεί φτηνά εργατικά χέρια με μεγάλη αποδοτικότητα χωρίς απαιτήσεις. Το είχε αναφέρει ο Γιουνκέρ σε δημόσια τοποθέτηση του, ενώ συμπλέει σε αυτή την αντίληψη και ο Β. Σόιμπλε. Όμως το πρόβλημα είναι πώς οι συγκεκριμένες ροές έχουν λάθος χρονισμό και υπολογίστηκαν με τεχνοκρατικό τρόπο, μην υπολογίζοντας τον εθνικό παράγοντα που ήταν ήδη αυξημένος λόγω του 1. 

Έτσι μια εισροή εκατομμυρίων αλλόθρησκων και αλλόφυλων ήταν δεδομένο πώς θα δημιουργούσε προβλήματα. Σαν το νερό μέσα στο καυτό λάδι σε ένα πυρωμένο τηγάνι, έφερε ραγδαίες αντιδράσεις ειδικότερα σε χώρες με αυστηρό εθνικό φρόνημα (βλ. Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία κτλ. ) ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες ανοχές, έφερε προβλήματα ασφαλείας καθώς οι "χωρίς απαιτήσεις υποψήφιοι εργάτες" πλέον ζητούν τα δεκαπλάσια. Μια κατάσταση που προφανώς πολώνει ακόμα περισσότερο και δημιουργεί θέματα.

Ακριβώς τώρα επειδή το 1 και το 2 εντείνονται αντί να αποδυναμώνονται θεωρώ μαθηματικό δεδομένο πώς σύντομα η ακροδεξιά θα πάρει πολύ ισχυρό προβάδισμα ενώ παράλληλα ο κακώς εννοούμενος εθνικισμός θα γίνει η τροφή άλλων καταστάσεων που διόλου δεν θα βοηθούν στην βελτίωση. Αντίθετα θα δημιουργήσει πολώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό και θα φέρει και ένοπλες συγκρούσεις, κάτι που παραδέχτηκε και η Α. Μέρκελ (που έχασε και σε εκλογές χθες από ακροδεξιούς).

Η εσωστροφή σε εθνικό επίπεδο της Ευρώπης είναι κάτι που δυσκολεύει απείρως την διατήρηση ηρεμίας στην ήπειρο , ειδικά όσο διατηρείται το 1 και το 2 και δεν αλλάζει κάτι σημαντικά σε αυτό.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***