Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Καγκελάριος στη θέση της Μέρκελ;20-9-16
Καθώς η Μέρκελ μετρά την μια ήττα μετά την άλλη στις εκλογικές αναμετρήσεις που λειτουργούν ως προπομπός για τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2017, πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που υποστήριζουν ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,ο σημερινός αντικαγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), θα αναλάβει τα ηνία. 

Η «Άνγκελα Μέρκελ έφθασε στο απόγειό της». Αυτό δήλωσε στο Speigel on line πριν μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και κυβερνητικού εταίρου, Ραλφ Στέγκνερ, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι μέρες της Μέρκελ είναι μετρημένες.


Ο Στέγκνερ επεσήμανε πως έπειτα από τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα  είναι πιθανόν ότι η Μέρκελ θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοικοινωνικής Ενωσης (CSU).

«Ιστορικά, η CDU υπήρξε πάντοτε ανηλεής προς τους καγκελαρίους , όταν είχε την αίσθηση ότι επίκειται μαζική απώλεια εδρών», προειδοποίησε ο Στέγκνερ.Γιος χωρισμένων γονέων (ενός δημοσίου υπαλλήλου και μιας νοσοκόμας), ο Γκάμπριελ ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτού αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1999, μετά την παραίτηση του Γκέρχαρντ Γκλογκόφσκι, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στο αξίωμα, ο Γκάμπριελ έγινε Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, θέση που διατήρησε μέχρι τις 4 Μαρτίου 2003. Αφού αποχώρησε από το συγκεκριμένο αξίωμα, έγινε "Εκπρόσωπος της Ποπ Κουλτούρας και Λόγου" του SPD την περίοδο 2003-2005, παίρνοντας μετέπειτα λόγω αυτής της θέσης το παρατσούκλι Siggi Pop.Την περίοδο 2005-2009 διετέλεσε Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Προστασίαςστη διάρκεια της πρώτης θητείας στον θώκο της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ (CDU).

Προώθησε τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χρησιμοποίησε τα κείμενα του Τίλο Σαραζίν, τον συμπολιτευτή του εντός του κόμματος, ο οποίος κριτίκαρε στα γραπτά του την μετανάστευση. Ο Γκάμπριελ έχει επίσης αποκαλέσει το Ισραήλ ως ένα "Καθεστώς του Άπαρτχαϊντ".

Μετά την ήττα του SPD στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, ο Φραντς Μίντερφερινγκ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Γκάμπριελ κατέθεσε υποψηφιότητα για την διαδοχή του και εκλέχτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2009.Επανεξελέγη ως αρχηγός του κόμματος για δύο επιπλέον χρόνια στο Συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, στις 5 Δεκεμβρίου 2011, λαμβάνοντας ποσοστό 91.6% επί των ψήφων.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ανέλαβε την θέση του αντικαγκελάριου σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***