Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Άμεσες οι αντιδράσεις στη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

9-9-16


Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Βόρεια Κορέα, εξηγώντας και τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην Κορεατική χερσόνησομεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη διεθνή κοινότητα προκάλεσε αμέσως η νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, με φωνές για νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιόνγκγιανγκ.


Μέσα στις πρώτες ώρες, Νότιος Κορέα και Ιαπωνία καταδίκασαν εγείροντας την απειλή κυρώσεων, «αντίθετη» δήλωσε η Κίνα ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν πως θα συνεργαστούν με Σεούλ και Τόκιο αλλά και Κίνα και Ρωσία ώστε να ασκηθεί πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομικών να καλεί σε «αυξημένη ετοιμότητα για αντίδραση στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αθήνας, νωρίς το απόγευμα ώρα Τόκιο/Σεούλ) είναι πως οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν μέσα στο πρώτο δίωρο από την δοκιμή, την ώρα που ακόμη η Πιιόνγκγιανγκ επιβεβαίωνε για πρώτη φορά πως επρόκειτο για πυρηνική δοκιμή.

Η Νότιος Κορέα ανέφερε πως η η πρόεδρος Παρκ συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και διαβεβαίωσε πως «θα ληφθεί κάθε μέτρο στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμβολής στην αντιπυραυλική ασπίδα».

Η Ιαπωνία ανέφερε ότι «εξετάζει περαιτέρω μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας», χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας».

Από την Ουάσινγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «θα συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα ώστε να ασκηθεί πίεση» στο βορεικορεατικό καθεστώς.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «η προκλητική δράση της Βορείου Κορέας θα έχει σοβαρές συνέπειες» και επανέλαβε την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία και σε όλο τον κόσμο».

Η Κίνα, η μοναδική δύναμη που δεν έχει αποξενώσει εντελώς την Πιόνγκγιανγκ, εμφανίστηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της «αποφασιστικά αντίθετη» στη βορειοκορεατική δοκιμή. Το Πεκίνο κάλεσε «τη Βόρειο Κορέα να αποφύγει οποιαδήποτε δράση επιδεινώνει την κατάσταση».

Η πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο είχε έρθει διαμέσω του ημιεπίσημου κινεζικού πρακτορείου Xinhua, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «μη σώφρονα» την πυρηνική δοκιμή, αν και σημείωσε πως οι κινήσεις της Νοτίου Κορέας για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα «επίσης έπληξαν» τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στο Παρίσι η ανακοίνωση ήρθε ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Γαλλία «καταδικάζει εντονότατα τη νέα πυρηνική δοκιμή και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την παραβίαση των ψηφισμάτων του», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Πηγή:real.gr, in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***