Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: Παιδιά που λιμοκτονούν ζωγραφίζουν τι έφαγαν

19-9-16

Το συγκλονιστικό αυτό θέμα έκανε το γύρο του διαδικτύου αρχές του καλοκαιριού. Είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι δραματική. Οι ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και σε τρόφιμα είναι τεράστιες. Ο κόσμος υποφέρει και συνωστίζεται σε ατέλειωτες ουρές για μια φέτα ψωμί. Τα παιδιά λιποθυμούν από την πείνα γιατί μπορεί για μέρες ολόκληρες να είναι μόνο με νερό!

Όσο οι τιμές στα σούπερμαρκετ είναι στα ύψη τόσο η απελπισία και η απόγνωση κυριεύουν τον κόσμο. Παιδιά δημοτικού σχολείου στο Καράκας αποτύπωσαν την ζοφερή πραγματικότητα σε μια κόλλα χαρτί.

Συγκεκριμένα στο σχολείο Padre José María Vélaz και μετά από πολλές λιποθυμίες παιδιών οι δασκάλες ζήτησαν από τους μαθητές να ζωγραφίσουν τι έφαγαν στα πιο πρόσφατα γεύματά τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι τόσο συγκλονιστικές και προκαλούν ρίγη συγκίνησης. Αυτά είναι μερικά από τα τα γεύματα των παιδιών.

Μόνο arepasΤο arepas είναι μιας μορφής γλυκού ή άγλυκου cup cake που φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, ζάχαρη ή τυρί και λάδι. Το τρώνε στην Βενεζουέλα και την Κολομβία. Ο μαθητής που έκανε τη συγκεκριμένη ζωγραφιά είπε ότι τρέφεται μόνο με arepas όταν η μητέρα του έχει τα υλικά για να τα φτιάξει. Και αυτό μόνο για το μεσημέρι. Δεν προβλέπεται άλλο γεύμα -ούτε με arepas- μέσα στην ημέρα.

Τρία ασήμαντα γεύματαΑυτός ο μαθητής είναι από τους... τυχερούς γιατί έχει τρία γεύματα μέσα στην ημέρα: Νερό και ψωμία για πρωινό, νερό και σούπα για μεσημέρι και arepa για το βράδυ.

Φρούτα και πάλι φρούταΤα τροπικά φρούτα είναι πιο εύκολο να τα βρει κανείς στην Βενεζουέλα από ό,τι άλλα τρόφιμα. Το μενού του συγκεκριμένου παιδιού περιλαμβάνει plantains -είδος μπανάνας που μαγειρεύεται- για μεσημέρι και βράδυ και μάνγκο για το απόγευμα.


Ψωμί για βραδινό
Η συγκεκριμένη ζωγραφιά τα λέει όλα: Ψωμί για βραδινό τη Δευτέρα, καθόλου βραδινό την Τρίτη και plantains με κρέας για την Τετάρτη.


Το απολύτως τίποτα
Η ζωγραφιά του παιδιού αυτού δείχνει ότι δεν έφαγε τίποτα.


Η κρίση και η ασιτία θα καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά
Η κρίση σε ένα λαό μπορεί να φτιάξει παχύσαρκους και κοντούς ανθρώπους; Και όμως μπορεί λένε οι επιστήμονες στη Βενεζουέλα. Ερευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από τρία κορυφαία πανεπιστήμια της Βενεζουέλα έδειξε ότι η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες θα έχει.... μοιραίες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.

Το 12% του πληθυσμού τρώει λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα. Επειδή τα τρόφιμα είναι πανάκριβα ο κόσμος στρέφεται σε φθηνές λύσεις φαγητού. Δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά όπως το γάλα, το κρέας και τα φασόλια -βασικές πηγής πρωτεΐνης -και αγοράζει ζυμαρικά, κέικ και ρύζι που είναι φθηνά. Τα τρόφιμα αυτά είναι καθαροί υδατάνθρακες οι οποίοι χορταίνουν αλλά αυξάνουν και στο σωματικό βάρος.

«Οι επόμενες γενιές των κατοίκων της Βενεζουέλας θα είναι πιο κοντοί και πιο παχουλοί. Η έλλειψη ασβεστίου και η χαμηλή ποιότητα των τροφών θα φρενάρει την ανάπτυξη των παιδιών», λένε διατροφόλοι και επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν πληγεί περισσότερο. Ερευνητές από το Ιδρυμα Bengoa ανακοίνωσαν ότι σε δείγμα 4.000 μαθητών το 30% υποσιτίζεται. Ο 19χρονος Paula Arciniegas πατέρας ενός δίχρονου κοριτσιού ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της κόρης του γιατί πολλές φορές δεν έχει να της δώσει ούτε γάλα και ανακατεύει νερό με καλαμποκάλευρο.

«Την κοιμίζω με νερό και καλαμποκάλευρο αντί για γάλα το οποίο πωλούν στη μαύρη αγορά. Το πρωί που ξυπνάει δεν έχω να της δώσω κάτι υγιεινό για πρωινό», λέει ο πατέρας του κοριτσιού.

*** Internet News ***