Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ελλάδα-Τουρκία σε μια ιστορική παραλλαγή των προηγούμενων ετών.

15-9-16
Υπάρχει γενικά η άποψη πως η Τουρκία απομονώνεται από την Δύση και, όντως εκ πρώτης όψεως, οι δράσεις/αντιδράσεις της Δύσης δείχνουν μια διογκούμενη δυσαρέσκεια προς την Άγκυρα και τις πράξεις Ερντογάν. Όμως εδώ θα ρισκάρω μια τοποθέτηση:

Η Τουρκία γεωστρατηγικά είναι μια χώρα που δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να παγώσει απέναντι στους ισχυρους της Δύσης. Αυτό θα γίνει σαφές είτε με καρότο είτε με μαστίγιο. Η τελευταία φορά που η Τουρκια βίωσε εγκατάλειψη ήταν επί Ατατούρκ που άλλαξε πολιτική δομή και αυτό για ελάχιστο χρόνο, καθώς αμέσως μετά προσεγγίστηκε εκ νέου, κάτι που έφερε και το πλήγμα της Ιωνίας για εμάς. Η διαβεβαίωση της αιώνιας στήριξης προς Ελλάδα για να φτάσει μέχρι και την Άγκυρα ήταν ένα ιστορικό παραδειγμα που οφείλουμε να προσέξουμε και στις μέρες μας.


Διότι και σήμερα ο Ερντογάν φιλοδοξεί να γίνει ένα alter ego του Ατατούρκ και επιζητεί την αλλαγή του Τουρκικού κράτους εκ νέου, ενώ το μεταναστευτικό, όπως εξελίσεται με τη χώρα μας πρόθυμοι να κάνει το θέλημα των "συμμάχων της Δύσης" και τον Ερντογάν να το διαχειρίζεται υπέρ του, μυρίζει και πάλι ως μια εθνική καταστροφή, στο έδαφος της Ελλάδος πλέον. Μια παραλλαγή ιστορική που αλλάζει σε ονόματα, τοπία και παράγοντες, όμως παραμένει ίδια επί της ουσίας. Ας μην ξεχνούμε πως η ιστορία διδάσκει.

Ας μην λησμονούμε πως σύντομα η Δύση θα ξεχάσει τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Τουρκία έχει επιστρέψει σε σκοτεινές εποχές. Η Ευρώπη θα θελήσει να σταθεί στο πλευρό της, το δήλωσε εξάλλου λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να τη βοηθήσει. Και συνήθως η Ιστορία αποδεικνύει πως όταν οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Τουρκία, το αποτέλεσμα είναι εις βάρος της Ελλάδας. 


Όπως και να έχει ο Ερντογάν φαίνεται να επιβιώνει, παρά τα όποια προβλήματα του δημιουργησε το πραξικόπημα καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα συνηθισμένη σε πραξικοπήματα από το 1960 και έπειτα. Το ερώτημα είναι πώς και αν θα μεταλλαχθεί το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ερντογάν από το κοσμικό του προφίλ σε περισσότερο θεοκρατικό. 


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***