Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η συμφωνία για συριακή εκεχειρία είναι αβέβαιη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται


10-9-16


Η διεθνής κοινότητα υποδέχεται με πολλές επιφυλάξεις τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία για παύση του πυρός στη Συρία, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις υπογραμμίζουν τόσο την αναγκαιότητά της όσο και τη δυσκολία εφαρμογής της: Μαχητικά έπληξαν πολυσύχναστη αγορά στην Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, προκαλώντας το θάνατο τουλαχιστον 25 ατόμων σύμφωνα με τις αναφορές.

Το βρετανικό Reuters επικαλείται κατοίκους και εθελοντές των συνεργείων διάσωσης στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα μαχητικά χτύπησαν την αγορά το Σάββατο και μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και γυναίκες και παιδιά.

Οι αναφορές εικάζουν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, πως τα μαχητικά ήταν ρωσικά επειδή πετούσαν σε μεγάλο ύψος (αντί του χαμηλού ύψους στο οποίο συνήθως πετούν τα ελικόπτερα της συριακής αεροπορίας). Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία της Ιντλίμπ, χωριά και πόλεις στην οποία ελέγχονται κυρίως από ισλαμιστικές ταξιαρχίες υπό το λεγόμενο Τζαΐς αλ Φατέχ.

Παράλληλα, το Σάββατο συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, το οποίο είναι αυτήν την στιγμή το θερμότερο μέτωπο του εμφυλίου.

Στόχος, παύση εχθροπραξιών από τη Δευτέρα

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, Ουάσινγκτον και Μόσχα στοχεύει σε παύση των εχθροπραξιών από τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα. Οι δύο πλευρές θα πιέσουν, αντίστοιχα, τη συριακή κυβέρνηση και τις ομάδες αντικαθεστωτικών που υποστηρίζουν για να κατεβάσουν τα όπλα.

Στη συνεννόηση περιλαμβάνεται βελτίωση της πρόσβασης ανθρωπιστικών φορτίων στις εμπόλεμες ζώνες, και στο Χαλέπι.

Η κυβέρνηση του Άσαντ δεν έχει ακόμη κάνει γνωστές τις προθέσεις της, όμως η πρώτη υποδοχή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν θετική στα συριακά ΜΜΕ. Αντίστοιχα, η κύρια ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, η Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) με βάση το Ριάντ ανέφερε ότι θα λάβει θέση αφού εξετάσει το κείμενο και συνδιαβουλευτεί με τα μέλη της.

Εάν η εκεχειρία κρατήσει, ΗΠΑ και Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίας για να στήσουν «κοινό κέντρο εφαρμογής», στο οποίο θα μοιράζονται πληροφορίες για να διαχωριστούν οι περιοχές που ελέγχονται από την ομάδα Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ, στην οποία έχει μετεξελιχθεί το Μέτωπο αλ Νούσρα το οποίο είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Ο διαχωρισμός δεν θα είναι εύκολος σε όλα τα σημεία, καθώς οι υπόλοιπες οργανώσεις συνεργάζονται με την ομάδα σε αρκετά μέτωπα. Ο ρόλος δε του Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ στην επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού του Χαλεπίου από τον καθεστωτικό στρατό είχε ενισχύσει την αποδοχή του στις υπόλοιπες ομάδες.


Πηγή:in.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***