Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Γιούνκερ παρουσιάζει τη (δύσκολη) Κατάσταση της Ένωσης


14-9-16


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ θα επιχειρήσει να επαναφέρει την ενότητα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και να ξανακερδίσει την κοινή γνώμη, μετά το ράπισμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Όλα αυτά, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union).Ψηφιακή αγορά, επενδύσεις, άμυνα, μετανάστευση: το φετινό εγχείρημα αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ικανών να επαναφέρουν την ενότητα των 27, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των οποίων συνέρχονται , για πρώτη φορά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.


Μόνος απέναντι στους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες, μαζί με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί, για να κάνει έναν μετά το Brexit απολογισμό, πριν αποκαλύψει το σχέδιο μάχης για τους προσεχείς μήνες.

«Περιμένουμε μία δυνατή ομιλία, ορόσημο, που θα εκφράσει τη φωνή της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι «η Ενωση βρίσκεται σε κακή κατάσταση» δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, για τον οποίο η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής» για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ απέναντι στις ανησυχίες που γεννήθηκαν από τη προσφυγική κρίση.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***