Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Καμία ανακωχή στην Συρία. Όλοι εναντίον όλων πάλι!

Εντάσεις στην συνεδρίαση του UNSC για το θέμα της Συρίας με το συμβούλιο χωρισμένο στα δύο. Πηγή φωτό: UN


26.9.2016

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις υπάρχει μια πολύ έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο πόλων στο UNSC. O ένας είναι αυτός με τις Γαλλία, Βρεττανία, ΗΠΑ και ο άλλος αυτός της Ρωσίας. Σε αυτή την διαμάχη δεν φαίνεται να παίρνουν ουσιαστική θέση μέχρι στιγμής η Γερμανία και η Κίνα.

Αντικείμενο είναι η σύγκρουση στην Συρία αλλά μαζί με αυτό και πολλά άλλα θέματα που περνάνε στο πλάι αυτού και έχουν , εκ νέου, ανεβάσει τις εντάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μερικά από αυτά είναι η Ουκρανία, η διεκδίκηση του Β.Πόλου και κάποια ακόμη.

Φυσικά η επίσημη σύνοδος είναι για το Συριακό και την απαίτηση να διακόψει τις επιχειρήσεις η Ρωσία μαζί με το Ιράν κατά των στρατευμάτων των "μετριοπαθών ανταρτών" στο Χαλέπι.

Να δούμε όμως ποιοί είναι αυτοί οι μετριοπαθείς αντάρτες όπως αρέσκονται να τους αποκαλούν οι Δυτικοί.


Σύμφωνα λοιπόν με τους Δυτικούς είναι οι αντιπολιτευόμενοι του Άσσαντ και εκείνοι που μάχονται και το DAESH. Είναι όμως έτσι;

Ο Απελευθερωτικός στρατός της Συρίας (FSA) με επίσημη ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2015 είχε ήδη δηλώσει την διάλυση (link) του λόγω διαφορών στην ιεραρχία αλλά και ενδείξεις διαφθοράς που κατηγορήθηκαν ουκ ολίγοι αξιωματικοί του. Αυτός ο "στρατός" ήταν διαμορφωμένος από ομάδες που δηλώναν την πίστη τους στο Σουνιτικό Ισλάμ αλλά διαφωνούσαν με τις πρακτικές των τρομοκρατών του DAESH.

Το συντριπτικό σύνολο αυτών συμμετείχαν αμέσως μετά στην ομάδα της Al Nusra. Μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως τρομοκρατική και άμεσα σχετιζόμενη με την Al Qaeda. Αυτούς στήριζε μέχρι και πολύ πρόσφατα ο Αμερικανικός στρατός με εξοπλισμούς που διέτρεχαν όλη την Τουρκία και περνάγαν στα χέρια τους ( link )... και αμέσως μετά στα χέρια του DAESH αφού ουκ ολίγοι εξ αυτών αλλάζαν στρατόπεδα με την ευκολία πουκάμισου. Τα συμφέροντα άλλωστε εκεί δεν καθοριζόντουσαν απο μια στρατηγική αλλά από αυτά κάθε πολέμαρχου κάθε ομάδας.

Αυτό κάποια στιγμή εξελίχθηκε σε άλλη ομάδα και αφού πλέον υπήρξε και κατακραυγή κατά των ΗΠΑ για τον συσχετισμό τους , έμμεσα, με την Al Qaeda. Η νέα ομάδα ονομάστηκε Jabhat al Sham αν και στην ουσία δεν άλλαξε τακτικές ή πολεμική στάση.(link)


Παράλληλα όσοι δεν θέλησαν να συμμετέχουν στην παραπάνω "νέα ομάδα", δηλώσαν πώς ανήκουν πλέον στον (ανύπαρκτο από το 2015) FSA , που όλως τυχαίως συνεργάζεται με τους Τούρκους στην επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη κατά της Κουρδικής δύναμης.(link)

Στο Χαλέπι τώρα, υπάρχουν όλοι οι παραπάνω που είναι Jabhat Al Sham, μονάδες του DAESH και ο νέος "FSA". Σε αυτούς όλους τώρα δηλώνει η Ρωσία πώς θέλει να επιχειρήσει με τις δυνάμεις του Άσσαντ και αυτές του Ιράν και έχει ξεκινήσει βομβαρδισμούς. Σε αυτό αντιστέκονται οι δυτικοί στο UNSC, διότι είναι γνωστό πώς οι δράσεις των παραπάνω δυνάμεων έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί , αφού ήταν αυτοί που οδήγησαν το DAESH σε δυναμικές υποχωρήσεις, αλλά είναι και αυτοί που δεν θα διστάσουν να απωθήσουν την Τουρκία εκτος Συρίας αν χρειαστεί, στηρίζοντας τους Κούρδους.


H επίσημη δικαιολογία σύμφωνα με την Ρωσία είναι πώς το συνονθύλευμα αυτών που θέλουν να ονομάζονται FSA εκμεταλλευόμενοι την ανακωχή έχουν προχωρήσει σε ανακαταλήψεις περιοχών στο Χαλέπι και έχουν ξεκινήσει εκκαθαρίσεις.(link)


Φαίνεται μπερδεμένο;Eίναι σίγουρα! Επί της ουσίας πρόκειται για μια χώρα που μπήκε στον μύλο συμφερόντων και αναδιάρθρωσης συνόρων, έχοντας 10+1 λύκους γύρω της που ο καθείς θέλει το μεγαλύτερο μερίδιο και πάνω στην μάχη , πότε ορμάει ο ένας στον απέναντι μαζί με τον διπλανό του και αμέσως μετά ο ίδιος ορμάει στον διπλανό του μαζί με τον απέναντι. Ο καθένας μονος του και όλοι εναντίων όλων.


Οπότε παρατηρώντας την όλη κατάσταση στην Συρία δεν μπορεί κάποιος παρά να μειδιάσει με την υποκρισία κάθε πλευράς, αφού όλοι τους (ανεξαιρέτως) είναι προφανές πώς ουδέν ενδιαφέρον έχουν για το καλό των απλών Σύριων και της χώρας τους.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***