Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Χονγκ Κονγκ: Πολιτική δύναμη στα χέρια των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας

5-9-16


Πραγματική πολιτική δύναμη αποκτά για πρώτη φορά μία νέα γενιά ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Δύο χρόνια μετά την Επανάσταση της Ομπρέλας, με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας, για να δείξουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους απέναντι στην επιρροή του Πεκίνου, το πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα ίσως σηματοδοτεί τα σπάργανα της ανεξαρτησίας.

Κατά την ιστορική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του 70μελούς Νομοθετικού Συμβουλίου, τουλάχιστον τέσσερις νέοι ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία ή ολοκληρωτική ανεξαρτησία από την Κίνα κατέλαβαν τις δικές τους θέσεις. Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 2,2 εκατομμύρια πολίτες.

Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές βρίσκεται και ο 23 ετών Νάθαν Λόου, από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος Occupy Central υπέρ της Δημοκρατίας. «Νομίζω ότι είναι θαύμα», δήλωσε μετά τη νίκη του ο πρώην φοιτητής, το κόμμα του οποίου μάχεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Και ο ίδιος χαμένος, μίλησε για ένα πραγματικά «αναπάντεχο αποτέλεσμα». «Κανείς δεν πίστευε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μέρα και νύχτα, η ομάδα μας δουλεύει σκληρά και ιδρώνει για να μετατρέψει την ήττα σε νίκη», τόνισε.

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Λόου εκτίμησε ότι ο κόσμος ήθελε πραγματικά μία αλλαγή. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν την αίσθηση του κατεπείγοντος όταν πρόκειται για το μέλλον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα αποτελέσματα ασφαλώς δεν θα αλλάξουν ως διά μαγείας τη διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Οι υποστηρικτές της επιρροής του Πεκίνου θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμμετοχή αντίθετων φωνών υπέρ της ανεξαρτησίας σημαίνει ότι θα μπορούν πιθανότατα να ασκούν βέτο στις πολιτικές που υποστηρίζει το στρατόπεδο το οποίο πρόσκειται στην Κίνα.

Και βέβαια η εκλογική νίκη της Κυριακής στέλνει ένας σαφές μήνυμα στο Πεκίνο: το πεδίο της μάχης μπορεί να έχει μετατοπιστεί, όμως η μάχη για το Χονγκ Κονγκ συνεχίζεται.

Μάρω Βακαλοπούλου

*** Internet News ***