Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μογκερίνι: Η Τουρκία έχει επιστρέψει σε σκοτεινές εποχές

14-9-16


«Μία από τις κοινές φιλοδοξίες τόσο της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Άγκυρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως το θέμα αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις επαφές της με την Άγκυρα για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Από το βήμα της Ευρωβουλής, η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε πως «η Τουρκία διανύει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να τη βοηθήσει». Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία μοιράζονται ίδιες αξίες και κοινά συμφέροντα, πρόσθεσε, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να βοηθούν για την επιστροφή της ομαλότητας και του κράτους δικαίου στην υποψήφια προς ένταξη χώρα. «Σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος η Τουρκία έχει επιστρέψει σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας της», τόνισε ακόμα.

Σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την ΕΕ, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για τη στάση της κατά τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως ήταν από τους πρώτους που έγραψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου ότι στηρίζει τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς της χώρας.

«Υπερασπίστηκα στο λογαριασμό μου στο Twitter τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας πολύ πριν γίνουν ξεκάθαρες οι δυναμικές», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ είχε κάνει ξεκάθαρο από την αρχή πως δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικές επεμβάσεις.Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα, η αντιπροσωπία της ΕΕ τίμησε τα παραπάνω από 200 θύματα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, συμφωνώντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες.

«Το κράτος δικαίου, η ελευθερία, η πολυφωνία και ο σεβασμός της δίκαιας δίκης πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα στην Τουρκία», δήλωσε ακόμα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να συνοδεύσουμε την Τουρκία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η ομαλότητα και η δημοκρατία».

«Πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλο και όχι να μιλάμε ο ένας για τον άλλο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση της Άγκυρας στο Κουρδικό ζήτημα και το θέμα της Συρίας.

Τέλος, η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε τη δύσκολη περίοδο που διανύουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ευκαιρία για την ενίσχυση του διαλόγου και των κοινών αξιών.


Σταύρος Σαμουηλίδης 
skai.gr

*** Internet News ***