Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τριβές μεταξύ Κούρδων, Ιρακινών και Τούρκων για τα λάφυρα της Μοσούλης.

Σε διαμελισμό της Nineveh προτείνει ο πρώην κυβερνήτης της, για να λήξουν οι διαφωνίες μεταξύ
Κούρδων , Τούρκων και Ιρακινών.

9.9.2016

Αρχίζουν τα προβλήματα πριν καν ξεκινήσει η επίθεση σε Μοσούλη.


Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του πρώην κυβερνήτη Atheel al-Nujaifi της  περιοχής Nineveh (εντός αυτής η Μοσούλη), μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης (όποτε και αν γίνει) θα ζητηθεί από τους Κούρδους ο σχηματισμός 9 τομέων για την καλύτερη διαχείριση της πόλης.

Οι Κούρδοι εντωμεταξύ έχουν θέσει ήδη 3 όρους για την συμμετοχή τους που έχουν προκαλέσει έντονες τριβές με την Ιρακινή κυβέρνηση σε Βαγδάτη.

Ο πρώτος είναι να υπάρξει πλήρη απαγόρευση εισόδου Σηιτικό στρατευμάτων της μονάδος Hashd al-Shaabi αλλά και την συμμετοχή της στην επίθεση.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την απόφαση της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ιράκ , μια βάση στα βόρεια της περιοχής της Nineveh να γίνει βάση εκπαίδευσης με Τουρκική ηγετική διοίκηση. Είναι προφανές πώς οι Κούρδοι της περιοχής δεν θέλουν επουδενί Τουρκική παρουσία κοντά στην πόλη της Μοσούλης. Θυμίζουμε πώς με σημερινές δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου ζητεί άμεση επίθεση κατά της Μοσούλης και της πόλης της Raqqa.

Ο τρίτος δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα αν και φαίνεται να έχει να κάνει με καθαρά επιχειρησιακό θέμα καθώς γίνεται αναφορά στην επιφόρτωση των δυνάμεων της Peshmerga να μπεί από 4 εισόδους σε σχέση με μία των Ιρακινών παρόλο που οι δυνάμεις των δεύτερων είναι ικανές για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Είναι προφανές πώς τέτοιες τριβές, πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί η κατάληψη της πόλης που έχει περίπου 5000 τζιχαντιστές στο κέντρο της και αλλους 2500 πέριξ αυτής, είναι μια κατάσταση που δεν βοηθάει καθόλου την άμεση δράση.

Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει μετά την κατάληψη της πόλης εξού και το σχέδιο διαμοιρασμού της περιοχής, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα τι έχει απαντηθεί από Κουρδικής πλευράς σε σχέση με αυτό.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας και του εκάστοτε αρθρογράφου.

*** Internet News ***