Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Η εκεχειρία κατέρρευσε, το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς

22-9-16


Μία από τις δυσκολότερες νύχτες, με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, τις σφοδρότερες εδώ και πολλούς μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων, έζησε το Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο. Για τις επιθέσεις, κυρίως σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντάρτες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση ούτε από τον συριακό Στρατό ούτε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Για την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή στο Χαλέπι ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την υπαιτιότητα των Ρώσων, άφησε να εννοηθεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απαιτούσε τόσο από τη Ρωσία όσο και τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα τις πτήσεις πάνω από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, δίνοντας μία «τελευταία ευκαιρία» να διασωθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε και να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος στο αιματοκύλισμα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ερίζουν για την ευθύνη της επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, ο μοναδικός αξιωματούχος ο οποίος έχει δηλώσει επισήμως ότι υπάρχουν δυνατές αποδείξεις ότι η επίθεση στην αυτοκινητοπομπή πραγματοποιήθηκε από ρωσικά μαχητικά είναι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη της επίθεσης», σχολίασε την Τετάρτη ο Τζόνσον για να σημειώσει ωστόσο με νόημα ότι μόνον δύο δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα να επιτεθούν, δυνάμεις οι οποίες πετούν στη συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι οι Σύροι και οι Ρώσοι, και έχουμε τις αμφιβολίες μας για τη δυνατότητα των Σύρων να πετούν τη νύχτα», επισήμανε.Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***