Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Συνομιλίες για το Brexit «το συντομότερο δυνατόν» ζητά ο Τουσκ

9-9-16Είναι προς το συμφέρον όλων να αρχίσει η Βρετανία το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το Λονδίνο, στην πρώτη του συνάντηση με τη βρετανίδα πρωθυπουργό. Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της ζήτησε χρόνο για να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι η ΕΕ κατανοεί την ανάγκη αυτή.

Ο «στόχος μας (είναι) να εγκαθιδρύσουμε τις πιο στενές δυνατές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας. Το μπαλάκι (βρίσκεται) στο γήπεδο της Βρετανίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Προς το συμφέρον όλων (είναι) να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό» έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Η Τερέζα Μέι έχει πει ότι η Βρετανία δεν θα επικαλεστεί φέτος το Άρθρο 50 με το οποίο ξεκινάει επισήμως η διαδικασία των συνομιλιών για την αποχώρηση μιας χώρας από την ΕΕ προκειμένου να δώσει χρόνο στην κυβέρνησή της να προετοιμαστεί.

Αυτό επανέλαβε την Πέμπτη και στον Τουσκ, εκτιμώντας ότι ΕΕ κατανοεί την ανάγκη της να πάρει χρόνο για να υιοθετήσει μια διαπραγματευτική στάση προτού ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μέι, η πρώτη αυτή συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες από τότε που η Μέι έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, διεξήχθη σε φιλικό κλίμα.

«Τα κύρια σημεία τα οποία επισήμανε η πρωθυπουργός ήταν η συνεργασία ώστε να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι γι’ αυτό παίρνουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.

Η Μέι είπε επίσης στον Τουσκ ότι η Βρετανία θα είναι ένας «ισχυρός παίκτης» για όσο παραμείνει στην ΕΕ και ότι θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή στάση όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τη δράση της στη γειτονική Ουκρανία.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***