Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

DW: Πρωτοβουλίες Γιούνκερ για επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη στην Ευρώπη

13-9-16O Ζαν ΚλοντΓιούνκερ αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωβουλής, πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.

Ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη - μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2020), καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του. Σύμφωνα με την DW, το ισχύον «πακέτο Γιούνκερ» αφορά την περίοδο 2015-2017, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει, αφορά εισήγηση για τη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης ελέγχοντας το δημόσιο έλλειμμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, με σκοπό την απελευθέρωση εθνικών πόρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

πηγή:skai.gr 

*** Internet News ***