Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Γιούνκερ ερευνά για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs


12-9-16


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο προκάτοχός του Jose Manuel Barroso παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποδεχόμενος το διορισμό του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Με επιστολή του, που εστάλη την Κυριακή, ο Juncker ενημέρωσε την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Emily O’Reilly πως έχει ζητήσει από τον Barroso να "προσκομίσει διευκρινίσεις σχετικά με τις νέες του αρμοδιότητες".

Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισόν τη διαβεβαίωσε πως από τώρα και στο εξής ο Barroso "θα γίνεται δεκτός στην Επιτροπή όχι ως πρώην πρόεδρός της αλλά ως εκπρόσωπος συμφερόντων". Με αυτόν τον τρόπο ο Juncker υπονόησε πως ο Barroso θα πρέπει να εγγραφεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον Jean-Claude Juncker, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει "τη μόνιμη δέσμευσή του να λειτουργεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα".

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται έκθεση επιτροπής δεοντολογίας, η οποία διερευνά τις δραστηριότητες των πρώην επιτρόπων για διάστημα 18 μηνών μετά το τέλος της θητείας τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι πρώην επίτροποι ενδέχεται να χάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εάν διαπιστωθεί πως δεν ενεργούν με όρους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μετά την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

*** Internet News ***