Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Kαλογρίτσας: Το γαϊτανάκι των διασυνδέσεων από την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ μέχρι την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ

28-9-16


Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Αρκετό καιρό ασχολούμαι επαγγελματικά με την ανάλυση της γεωπολιτικής στο διεθνή χώρο. Ωστόσο η ενασχόληση σε αυτό τον τομέα πολλές φορές δημιουργεί μία ψευδαίσθηση γυάλας, με εξωστρέφεια στην παρατήρηση του αναλυτή και παράβλεψη των εσωτερικών θεμάτων της χώρας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει μία κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε, πέραν των άλλων μη υλοποιήσιμων και μη υλοποιημένων, να κόψει κάθε δεσμό με το «παλιό». Τούτο σήμαινε πως σχέσεις με υπεργολάβους και διαπλεκόμενα συμφέροντα θα διακόπτονταν παντελώς από την επόμενη κι όλας ημέρα, αφού αυτό αποτελεί μία απλούστερη κίνηση ακόμα και από την ψήφιση ενός νόμου και ενός άρθρου για την κατάργηση των μνημονιακών συμβάσεων. Ποια είναι όμως η νέα πραγματικότητα;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ειπωθεί πως το κυβερνών κόμμα αποτελεί το καταφύγιο, το panic room, του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Δε θα σταθώ σε κομματικές ρητορικές, αφού είναι δικαίωμα του κάθε βουλευτή και ψηφοφόρου να μεταπηδά σε έναν άλλο πολιτικό χώρο, ακόμα και αντίθετης ιδεολογίας, όπως έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν. Ωστόσο η ιστορία μας ξεκινά από εκείνο τον παλιό χώρο, λόγω των φιλικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των πρωταγωνιστών της.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ακουστεί πολλές φορές το όνομα του επιχειρηματία κου Καλογρίτσα, λόγω των τηλεοπτικών αδειών. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε φοροδιέφυγε, οι αναφορές στα δηλωμένα εισοδήματά του είναι αντιδιαμετρικές με το ύψος δανειοδότησης το οποίο έλαβε από την Τράπεζα Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι με το ετήσιο εισόδημα που αναφέρεται πως διέθετε δε λαμβάνεις δάνειο ούτε για περίπτερο. Πώς όμως γίνεται μία τέτοια δανειακή διευκόλυνση σε ζοφερές ημέρες για τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεων και μάλιστα με υποθήκη εκτάσεων που είναι ήδη υποθηκευμένες;

Ο κος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό με τον υιό του, Βλαδίμηρο, χωρίς ουδέποτε να έγινε κατανοητό πώς ο γιος του διέθετε τούτο το όνομα. Αν και είναι δικαίωμα του καθενός να βαφτίσει το παιδί του, όπως επιθυμεί, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο όνομα στην ελληνική πραγματικότητα και πιο συνηθισμένο για την κουλτούρα του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τούτο δημιουργεί εύλογα σενάρια διασύνδεσης της επιλογής αυτής με τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός επιχειρηματία που αποτέλεσε ηγετικό πυλώνα χρηματοδότησης της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ του 1986. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για την εν λόγω εφημερίδα είναι πως προσέγγισε το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, ενός δηλαδή σοβιετικού εργοστασίου με την ανάλυση πως οι συνέπειες δεν ξεπερνούν αυτές του καπνίσματος… Στο δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας μπορούμε να βρούμε διάφορες οικίες και λιγότερο γνωστές φυσιογνωμίες, όπως Π. Κοροβέσης , Ευαγγελάτος, Τζήμας (τελευταίος διευθυντής της εφημερίδας) , Καπόπουλος , Μάνδρου, Κουτσομητόπουλος , Καρρέρ , Μασσαβέτας , Καρανασοπούλου.

Ο κος Καλογρίτσας πέραν των εκτιμώμενων πολιτικών πεποιθήσεών είναι κουμπάρος και με τον Χαρίλαο Φλωράκη, γεγονός καθόλα αποδεκτό, αλλά ενισχυτικό προς αυτές τις εκτιμήσεις. Όταν έκλεισε την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ, με τελευταία του πράξη τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΚΕ του 1990, αναζήτησε νέο χώρο δραστηριότητας, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσω της εφημερίδας κατακεραύνωνε. Μαζί με τον υπεύθυνο τύπου του κου Λαλιώτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ιδρύει την γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, αναβαθμίζοντας εαυτόν από δρώντα στο χώρο των ΜΜΕ σε ελέγχοντα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον γνωστό επιχειρηματία να διέθετε φιλικές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ κατά την περίοδο υπουργείας του κου Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναλάβει δημόσια έργα, όπως ανέγερσης φυλακών, δικαστικών μεγάρων και του Νέου Εφετείου Αθηνών.

Προκαλεί ερωτηματικά και ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε την υποψηφιότητα Καλογρίτσα για μία τηλεοπτική άδεια, όταν ο νυν ΥΠΑΜ κατήγγειλε την υποψηφιότητα αυτή. Μάλιστα, ενώ οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων ήταν επιχειρηματίες ο νυν ΥΠΑΜ ξεχώρισε και καυτηρίασε τη συγκεκριμένη μόνο υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (σ.σ. ο υιός που προαναφέρθηκε) πάντρεψε τον Κο Καμμένο στο δεύτερο γάμο του και του έχει βαφτίσει και τα δυο μικρότερα παιδιά του! Το τελευταίο δείχνει ότι ο νυν ΥΠΑΜ έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει περισσότερα για τον Κο Καλογρίτσα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον στην κυβέρνηση και όμως εναντιώθηκε... κατά συνέπεια δε μπορώ να καυτηριάσω το γεγονός της σχέσης του επιχειρηματία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αντιθέτως μόνο να συγχαρώ τον τελευταίο.

Πρόσφατα δημοσιεύματα περί ατασθαλιών και σκανδάλων στην αναβάθμιση του κέντρου υγείας Θήρας δεν είναι τυχαία αφού το έργο μαζί με πλήθος άλλων δημοσίων έργων έχει αναλάβει η εταιρεία του Κου Καλογρίτσα ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί προϊόν συγχώνευσης με άλλες εταιρείες, χαρακτηριστικότερη εκ των οποίων είναι η ΜΕΔΟΥΣΑ, πρώην ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΤΕ του πατέρα του νυν πρωθυπουργού, όπως έχουν αναφέρει διάφορα δημοσιεύματα.

Αν και η ανωτέρω συγχώνευση δεν αποτελεί μία παράνομη πράξη, ούτε είναι κολάσιμο ο πατέρας ενός πολιτικού προσώπου να διαθέτει κατασκευαστική η οποία συγχωνεύεται με κάποια άλλη εταιρεία του χώρου, σίγουρα αποτελεί μία διαβολική σύμπτωση. Ιδιαίτερα όταν η σύμπτωση αυτή έχει ως κεντρικό ήρωα τον άνθρωπο που κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή για τις τηλεοπτικές άδειες, με τρόπο κωμικοτραγικό (ο υπεύθυνος υπάλληλος παρέμεινε κατά παρέκκλιση των όσων λέγονται για το δημόσιο μετά τη λήξη εργασίας του για να την πρωτοκολλήσει). Χωρίς να είμαι εισαγγελέας θέτω την ειλικρινή και πραγματική απορία μου για το διαβολικό των συμπτώσεων. Διότι:

1. ο υπεύθυνος νομικός σύμβουλος, που ενέκρινε την εκπρόθεσμη υποβολή της εγγυητικής ήταν ο Κος Ματζουράνης, προφυλακισμένος για το σκάνδαλο Κοσκωτά και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ της εποχής και είναι απίστευτο το γεγονός, ότι σε μία διαδικασία που είχε κινήσει την προσοχή όλων, η τρέχουσα κυβέρνηση επέλεξε για νομικό σύμβουλο έναν δικηγόρο που το όνομά του είχε εμπλακεί τόσο σοβαρά στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Εκτίμηση του γράφοντος είναι πως υπάρχει πληθώρα νομικών για να αναλάβει το έργο, χωρίς να εγείρονται ερωτηματικά σε περίπτωση ενστάσεων, οι οποίες τελικά και έγιναν.

2. άλλη μία σύμπτωση είναι πως την περίοδο που ο κος Καλογρίτσας ανέπτυξε σχέσεις με το γραφείο του κου Λαλιώτη απέκτησε άλλη μία κουμπαριά με τον νυν Υπουργό Υποδομών κο Σπίρτζη, πρώην συνδικαλιστή στο ΤΕΕ με την ΠΑΣΚΕ. Όπως προείπα είναι δικαίωμα κάθε πολιτικού και συνδικαλιστικού προσώπου να μεταπηδά σε πολιτικούς χώρους, ακόμα και να αναλάβει υπουργική θέση. Αλλά είναι επίσης (ακόμα) νόμιμο να γεννώνται υποψίες για την απόφαση του νυν Υπουργού υποδομών να προτείνει διάταξη το περασμένο καλοκαίρι με την οποία καταργείτο το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού και εργολάβου δημοσίων έργων! Διότι ειλικρινά δεν μπορώ να αναλύσω τη σκοπιμότητα αλλαγής του ασυμβίβαστου, το οποίο, όλως τυχαίως και το τονίζω αυτό, ευνοούσε τον Κο Καλογρίτσα και μόνο από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Σαν να μην έφτανε ο διορισμός ενός δικηγόρου για νομικό σύμβουλο του διαγωνισμού, ο οποίος διαθέτει μία μελανή σελίδα στο επαγγελματικό του παρελθόν, μέσω της προφυλάκισής του, η νυν κυβέρνηση επέλεξε (τυχαίως;) άλλο ένα πρόσωπο από το τότε σκάνδαλο Κοσκωτά να εμπλακεί στο «Καλογρίτσας-gate». Πρόκειται για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κο Ρουμελιώτη ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, που χορήγησε το δάνειο στον κο Καλογρίτσα! Φυσικά η επιλογή μπορεί να έγκειται στην προϋπηρεσία του κου Ρουμελιώτη ως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ (2011-2015) του κου Σάλλα, με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή που ήταν και οι δύο οικονομικοί σύμβουλοι του πρώην πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου. Ο Κος Ρουμελιώτης που διετέλεσε επί χρόνια Υφυπουργός και Υπουργός Οικονομικών είχε παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο για την εξέταση του σκανδάλου Κοσκωτά, κάτι όμως που δεν έγινε διότι ένα μήνα πριν είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και εκλεχθεί ευρωβουλευτής, με αποτέλεσμα να μην δικαστεί επειδή το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε την άρση της ασυλίας του. Ίσως και να σχετίζεται με άλλες διακρίσεις στον επαγγελματικό του βίο, όπως η τοποθέτησή του από τον ΟΗΕ σε διάφορες αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις τους σε θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων ή τη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού Δντη του ΔΝΤ…

Η τοποθέτηση του κου Ρουμελιώτη στην Τράπεζα Αττικής και η επιλογή της εν λόγω για τη δανειοδότηση του κου Καλογρίτσα επίσης αποτελούν μία διαβολική σύμπτωση αφού η Τράπεζα Αττική είναι η μόνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης ως προς το διορισμό των μελών του Δ.Σ. Ο έλεγχος των εγγυήσεων για τη χορήγηση του δανείου γίνεται από έναν καθηγητή ΑΕΙ τον κο Δουληγέρη, ο οποίος επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ διετέλεσε σε διάφορες θέσεις, όπως στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών κ.α. Αν και δεν διαθέτει πρότερη εμπειρία με τα οικονομικά, ο κος Δουληγέρης επιλέγεται να ελέγξει την εγγύηση του κου Καλογρίτσα που δίνεται από φιλικό του πρόσωπο με υποθήκη βοσκοτόπια στην Ιθάκη και με δεδομένο πως ο κος Ρουμελιώτης με την οικονομική του εμπειρία έχει εκτιμήσει πως η εγγύηση είναι καθόλα νόμιμη και αρκετή για το ύψος δανειοδότησης των 52.6 εκ. ευρώ.

Άλλη μία διαβολική σύμπτωση είναι η εναντίωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κου Στουρνάρα στο διορισμό Ρουμελιώτη και η εισαγγελική έρευνα που διετάχθη την ίδια μέρα εναντίον της γυναίκας του. Ίσως οι χρονικές συγκυρίες και να είναι τυχαίες, όπως επίσης και η επιλογή του κου Στουρνάρα να αποστείλει το φάκελο χορηγήσεων στον κο Καλογρίτσα στον αρμόδιο εισαγγελέα… και αυτό διότι το φιλικό πρόσωπο του κου Καλογρίτσα έχει υποθηκεύσει ξανά τα «αμαρτωλά» βοσκοτόπια στη Λαϊκή Τράπεζα, νυν Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. στην οποία διετέλεσαν ο κος Σάλλας και ο κος Ρουμελιώτης) έναντι ενός πιο ευτελούς ποσού… του 1εκ ευρώ! Το δάνειο αυτό δεν φαίνεται να εκπληρώνεται (κόκκινο δάνειο) και το συνολικό ύψος του μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τόκων έχει ανέλθει στα 1.7 εκ ευρώ. Παράλληλα τα βοσκοτόπια αυτά δεν έχουν ξεκάθαρο νομικό καθεστώς αφού διεκδικείται μέρος τους από διάφορα πρόσωπα, ακόμα και το Δήμο, την ίδια στιγμή που το φιλικό πρόσωπο Καλογρίτσα έχει επιδείξει για την ενέργειά του αυτή πληρεξούσια και άλλων συνιδιοκτητών εκ των οποίων δύο είναι νεκροί.

Πολλοί θα αναρωτηθούν ποια είναι η σκοπιμότητα της (ανεπιτυχούς) εισόδου του κου Καλογρίτσα στον χώρο των ΜΜΕ. Σε αυτό το σημείο θα θυμίσω ότι δύο από τους κύριους ανταγωνιστές στην ανάληψη περιβαλλοντολογικών δημοσίων έργων, όπως η ανάληψη συγκομιδής σκουπιδιών, η ανακύκλωση και η διαχείριση χωματερών, είναι ο κος Μπόμπολας και ο κος Αλαφούζος. Αμφότεροι ελέγχουν Μέσα στο χώρο των ΜΜΕ και επιχειρούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους σε ένα κολοσσιαίο project, όπως είναι η διαχείριση των σκουπιδιών μας. Ο κος Καλογρίτσας δεν είναι μυστικό πως έχει επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να εισέλθει σε αυτό τον βρώμικο αλλά μαγικό κόσμο της διαχείρισης απορριμμάτων με την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΤΕ, από το 2013, όταν και κατέβηκε στον διαγωνισμό και υπέβαλε προσφορά για τα 4 μεγάλα projects διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Kερατέα.

Και τότε το εγχείρημα δε στέφθηκε με επιτυχία και ο κος Καλογρίτσας έκρινε πως έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων επιχειρηματιών. Άλλο ένα συμπτωματικό γεγονός είναι ότι η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, πρόσφατα αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τα νοσοκομειακά απόβλητα επειδή δεν κατατέθηκε, όπως προβλέπεται, «υπεύθυνη δήλωση αξιόχρεου εγγυητή περί γνώσης και αποδοχής της διακήρυξης». Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κος Καλογρίτσας φρόντισε να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κι έτσι αναζήτησε κάποιον εγγυητή που θα ικανοποιούσε την ανωτέρω απαίτηση… απλά αυτός δε φαίνεται ότι μπορούσε να «εγγυηθεί» για άλλη μία φορά!

H κίνηση - ματ έγινε από τον Xρήστο Kαλογρίτσα πριν από μερικές εβδομάδες. Όταν «εγκαινίασε» τη συνεργασία του ομίλου του με τη θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Suez, Sita CZ στον διαγωνισμό του Φορέα Διαχείρισης Aπορριμμάτων Kεντρικής Mακεδονίας για την αποκατάσταση χωματερών της ευρύτερης περιοχής (Σέρρες, Kιλκίς, Πολύγυρος, Aνθεμούσα), γεγονός που δείχνει πως ο εν λόγω επιχειρηματίας δε θα εγκαταλείψει εύκολα το χώρο της περιβαλλοντολογικής επιχειρηματικότητας. Η συνεργασία αυτή πιθανόν βάζει τα θεμέλια και για τις αλλαγές στο κομμάτι των συμμαχιών όσον αφορά στα δημόσια έργα, καθώς οι Γάλλοι της Suez εδώ και μια δεκαετία συνεργάζονταν με τον όμιλο Mπόμπολα. Όμως, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, ένας από τους λόγους που έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Suez να βαδίσει χωριστά από τον μεγαλοκατασκευαστή, είναι και το ότι ο τελευταίος έχει «στοχοποιηθεί» από τη σημερινή κυβέρνηση. Τούτο οδηγεί το γαλλικό όμιλο να ενδιαφερθεί για την αναζήτηση ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών εκπροσώπων, κρίνοντας την ισχύ από τις σχέσεις αυτών με τον πολιτικό κόσμο διότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τα νερά και συγκεκριμένα για τα ποσοστά που θα βγουν προς πώληση σε EYΔAΠ και EYAΘ.Άλλωστε όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα ο επιχειρηματικός κόσμος συντηρεί και συντηρείται από το κράτος, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Φροντίζει για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης ταξικά και πολιτικά τον κατευνασμό των κοινωνικών αντιδράσεων και την προώθηση πολιτικών που εδραιώνουν την μεγαλοαστική τάξη και τις επιδιώξεις του «συστήματος». Εν τέλει διαμορφώνοντας την εσωτερική κατάσταση κάθε χώρας ο επιχειρηματικός κόσμος διαμορφώνει την ισχύ προώθησης της εξωτερικής πολιτικής ή της αποδοχής της εξωτερικής πολιτικής άλλων κρατών, μέσω και των διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλαδή τη διαμόρφωση της γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***