Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Επιχείρηση Μοσούλη 2η μέρα!21-10-16


Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςΌπως είναι γνωστό η επιχείρηση της Μοσούλης ξεκίνησε και ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες μάχες, έστω και σποραδικές και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τους ίδιους, σε ιστοσελίδα προσκείμενη προς την τρομοκρατική οργάνωση, έχουν αναφερθεί επιθέσεις αυτοκτονίας και ρίψεις 257 οβίδων κατά των Δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των Peshmerga, δηλώνοντας ότι πέτυχαν την απώλεια 50 στρατιωτών του εχθρού. Η οργάνωση επίσης ανέφερε ότι κατάφερε να ανακαταλάβει τρία χωριά στην περιφέρεια της πόλης, ήτοι τα Adalah, Kubaybah και Ibrahim Al KhalilΤην ίδια στιγμή οι τζιχαντιστές επιχειρούν να τονώσουν το ηθικό των μαχητών τους, παρά τη δολοφονία αρκετών ηγετικών στελεχών και την αποχώρηση μέρους της ηγεσίας τους προς τη Συρία, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου AMAQ, το οποίο διαθέτουν. Σε πλάνα από οπτικοακουστικό υλικό προπαγάνδας φαίνονται εικόνες μίας πόλης που ζει σε ειρηνικούς ρυθμούς, ενώ παρατείθενται και μαρτυρίες κατοίκων της πόλης σύμφωνα με τις οποίες επικρατεί ηρεμία και ασφάλεια στην πόλη. Τι και αν σημειώνονται βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη… Τι και αν στην πόλη έχουν μείνει μόνο αλλοδαποί τζιχαντιστές και νεαρά ηγετικά στελέχη που ουδέποτε φανταζόντουσαν ότι θα καταφέρουν τόσο νωρίς να αποκτήσουν τέτοιες εξουσίες…

Στην επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων συνδράμουν και σιιτικές πολιτοφυλακές καθώς και η παραστρατιωτική οργάνωση Popular Mobilization Forces. Μάλιστα οι τελευταίοι σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι βρίσκονται μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις στο δυτικό μέτωπο κι έχουν δύο στόχους: την πόλη Tel Afar (σ.σ. φαίνεται στο αριστερό άκρο του άνωθεν χάρτη) και το κέντρο της Μοσούλης.

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τζιχαντιστές της Μοσούλης, δύναται να αναζητήσουν διαφυγή προς την Ανατολική Συρία. Αν και κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού οι διάδρομοι μεταξύ Ιράκ και Συρίας παρακολουθούνται με πτητικά μέσα και αεροσκάφη ΗΠ, εν τούτοις οι ανησυχίες αυτές ήταν αρκετές για τον ΥΠΕΞ S. LAVROV ώστε να δηλώσει πως η Μόσχα θα αναλάβει στρατιωτική δράση αν τα μέλη της IS μετακινηθούν από τη Μοσούλη στη Συρία.

Όπως προαναφέρθηκε αυτοί οι ισχυρισμοί μάλλον αποσκοπούν έτσι ώστε να θέσουν τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές προς αυτές δυνάμεις προ των ευθυνών τους. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έχει προκληθεί ο προβληματισμός από δυτικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιτυγχάνουν πολύ εύκολα να καταλαμβάνουν πόλεις, με ταυτόχρονη αποχώρηση των τζιχαντιστών, τη στιγμή που οι μάχες στο Χαλέπι κρατούν πάνω από ένα χρόνο. Όποτε συνέβαινε κάτι τέτοιο παρατηρούνταν μετά από μικρό χρονικό διάστημα επιχειρήσεις αντεπίθεσης των τζιχαντιστών… εναντίον ρωσικών και συριακών δυνάμεων. Η εξήγηση είναι απλή. Η ενίσχυση των μετόπισθεν με μαχητές έδιναν την κατάλληλη δύναμη σε αυτούς ώστε να μπορούν να καλύψουν τις άμυνές τους και ταυτόχρονα να επιτεθούν εναντίον ισχυρών θέσεων των αντιπάλων τους. Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν θέσεις του συριακού καθεστώτος με το οποίο η IS διαθέτει μία τεράστια οριογραμμή.Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Peshmerga έχουν καταλάβει τις θέσεις τους στο βορρά και βοηθούν κατά αυτό τον τρόπο στον κλοιό που στήνεται σταδιακά γύρω από την πόλη. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις τους για περεταίρω προώθηση, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κόκκινο πανί για Τουρκία και Ιράκ, ενώ είναι αμφίβολη και η εκατέρωθεν καλή αντιμετώπιση μεταξύ του τοπικού σουνιτικού στοιχείου και των Κούρδων. Τα δείγματα από το Kobani δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για μία τέτοια επαφή.
------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***