Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος Νο2: Φάκελος Μολδαβία, οι Ρώσοι ξανάρχονται

Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας
O επικρατέστερος υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές της Μολδαβίας (30/10/16) επιδιώκει να διακοπεί, το διάρκειας 7 ετών, «παιχνίδι προσέγγισης» της χώρας µε την ΕΕ και να επιστρέψει στη φιλορωσική της κατεύθυνση, εν μέσω δυσαρέσκειας των πολιτών για τη φιλοδυτική ελίτ, που έχει οδηγήσει την Μολδαβία σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό δεν είναι τόσο περίεργο, αφού το μίγμα της ξιπασμένης οικονομικής ελίτ του νεοπλουτισμού που αντικατέστησε τα σοβιετικά καθεστώτα των κομματικών κομμουνιστικών αυλών στις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με τις οικονομικές επιχορηγήσεις της Δύσης φαίνεται κοινωνικά εκρηκτικό, λόγω και της τεράστιας ταξικής και οικονομικής διαφοράς από τον λαό.

H πρώην σοβιετική Δημοκρατία -με την πιο εύθραυστη οικονοµία στην Ευρωζώνη- δεν έχει επανέλθει πλήρως από το τραπεζικό σκάνδαλο ύψους $ 1 δις του περασμένου έτους. Η επικράτηση του IGOR DODON, υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόµματος, στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, θα συνιστούσε καλό νέο για τη Ρωσία, δεδοµένου ότι µάχεται με τη Δύση για την αύξηση της επιρροής της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της κατά πολύ μεγαλύτερης Ουκρανίας.

Ανάµεσα στα σχέδια του DODON, είναι να εγκαταλειφθεί το προσχέδιο νόµου του 2014, που προέβλεπε στενότερες οικονοµικές και εµπορικές σχέσεις µε την ΕΕ και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη της χώρας στην, υπό τη Ρωσία, Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση. Έτερη επιδίωξή του είναι η παραχώρηση αυτονομίας στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, της οποίας οι κάτοικοι είναι κατεξοχήν Ρώσοι πολίτες που επιθυμούν την ένωσή τους με τη Ρωσία. Αν και ακούγεται περίεργο, ωστόσο η Υπερδνειστερία αποτελεί μεγαλύτερο έξοδο για τη Μολδαβία, από ότι τα οφέλη που η χώρα μπορεί να αποκομίσει από αυτή, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν επιθυμεί να πληρώσει αντίτιμο μίσθωσης προς το Κισινάου.

Απεναντίας το κυβερνών Δηµοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, θεωρεί την Συμφωνία με την Ε.Ε., ως το «θεμέλιο λίθο» προς την κατεύθυνση πλήρους ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. έχοντας ως στόχο να πραγματοποιήσει αίτηση ένταξης στην Ευροατλαντική Συµμαχία έως το 2020.

Οι Σοσιαλιστές έχουν απειλήσει με διαδηλώσεις σε περίπτωση που ο υποστηριζόμενος από την Κυβέρνηση, MARIAN LUPU, κερδίσει τις Εκλογές, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερο αδιέξοδο σε μια χώρα που είχε 5 Πρωθυπουργούς τα τελευταία 3 έτη, δείγμα της διεφθαρμένης πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, αλλά και των δυσεπίλυτων οικονομικών και διπλωματικών προβλημάτων, το βάρος των οποίων είναι δυσβάσταχτο για κάθε Πρωθυπουργό. Ο 41χρονος DODON -πρώην Υπουργός Οικονομίας- έχει δηλώσει ότι η υποστήριξη από την Ε.Ε. ήταν πρωτίστως γεωπολιτική και η Δύση αδιαφόρησε παγερά για τη διαφθορά στη χώρα. Στριµωγμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ρουμανία, η Μολδαβία αποτελεί ένα μικροσκοπικό έθνος 3,5 εκατ. κατοίκων που εισήλθε στην τροχιά της Ευρώπης μόλις τα 2009, παρά την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και το δυσεπίλυτο θέµα της Υπερδνειστερίας.

O DODON προηγείται έναντι των υπόλοιπων 11 αντιπάλων του µε 31% -σύµφωνα µε την τελευταία δηµοσκόπηση (19/10/16)- ωστόσο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2001 που ο Πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από το λαό και όχι από το Κοινοβούλιο- μια παραχώρηση προς του εξοργισμένους Μολδαβούς με αφορµή το τραπεζικό σκάνδαλο και τη διαφθορά στους κύκλους της εξουσίας.

O Πρόεδρος στην Μολδαβία έχει ενισχυμένες εξουσίες, μπορεί να επιστρέφει νόμους στο Κοινοβούλιο, να διαλύει τη Βουλή και υπό συγκεκριµένες συνθήκες να διορίζει νέο Πρωθυπουργό. O DODON δεν θα μπορέσει ωστόσο να ακυρώσει τη Συμφωνία με την ΕΕ, αν και πρόσφατα δήλωσε ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα σχετικά µε το ζήτημα. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα οδηγούσε σε Moldexit ή όπως προβλέπω σε περιπαιχτικά πρωτοσέλιδα περί Molenter (Mole enter= είσοδος κατασκόπων).

Φιλοδυτικοί υποψήφιοι έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι o διαχωρισμός φιλοδυτικών και φιλορώσων είναι «επιφανειακός και εφήμερος», ενώ η έκφραση «οι Ρώσοι έρχονται» αποσκοπεί στο να αποσπάσουν οι αντίπαλοί τους, σε πιθανή εκλογή τους, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., κάτι που θυμίζει εν πολλοίς την περίπτωση Τσίπρα, προ της λήψης του πρωθυπουργικού χρίσματος. Μέρος της απογοήτευσης των Μολδαβών ψηφοφόρων οφείλεται στην επιρροή που ασκεί ο πάμπλουτος μεγιστάνας των ΜΜΕ, VLAD PLAHOTNIUC, (Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόµματος), ο οποίος ελέγχει την πολιτική ζωή και τους κρατικούς οργανισμούς ενώ υπήρξε στόχος των πρόσφατων κοινωνικών αντιδράσεων. Ο VLAD PLAHOTNIUC ελέγχει τα πάντα στην χώρα, και τώρα επιδιώκει να ασκήσει την επιρροή τους στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, ως ένας νέος Berluskoni.

Η Ρωσία φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο να ανταπαντά στη δυτική διείσδυση της οικονομικής προσέγγισης. Αυτός δεν είναι άλλος από τη βαθιά γνώση της κουλτούρας της Αν. Ευρώπης, η οποία έχει διαμορφωθεί από τη χρόνια κομμουνιστική καταπίεση και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση από την ίδια στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Η απότομη μετάβαση από τον υπαρκτό σοσιαλισμό (σ.σ. λαϊκές δικτατορίες) στην ελευθερία της δημοκρατίας είναι ένα βήμα αδύνατον να το διαχειριστούν οι καταπιεσμένοι ανατολικοευρωπαίοι. Η πληθώρα των ΜΜΕ και των μέσων που χρησιμοποίησε το OpenSocieties.org για την αποδυνάμωση του ρωσικού δάκτυλου στις χώρες αυτές επιστρέφουν ως μπούμερανγκ στοχεύοντας αυτή τη φορά τη Δύση.Η ευρωπαϊκή άνοιξη, που η Μόσχα φιλοδοξεί να πυροδοτήσει με σταδιακό ρυθμό θα διαθέτει τα ίδια στοιχεία με την αντίστοιχη αραβική, απλά άλλο υποκινητή. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του μουσουλμανικού κόσμου, όπου η κοινωνική κουλτούρα ήταν ευρύτερα κοινή από τα γεωγραφικά όρια των κρατών, οι συνέπειες αυτής της «άνοιξης» δύναται να είναι απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες, ακριβώς όπως και στην περίπτωση της Λιβύης και της Συρίας. Οι ΗΠΑ, σε αυτό το εγχείρημα, πειραματίστηκαν μακριά από τα εδάφη τους, μία πολυτέλεια που η Μόσχα δε διαθέτει. Ο Ψυχρός Πόλεμος διέθετε παγιωμένες σφαίρες επιρροής και όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος κινδύνεψε από τον πυρηνικό όλεθρο. Στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπου οι εν λόγω σφαίρες επιρροής έχουν διαταραχθεί ή κατακερματιστεί μεταξύ περισσοτέρων παιχτών, ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη;

--------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***