Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Καλαί: Επιχείρηση απομάκρυνσης των 6.500

24-10-16Έφυγαν τα πρώτα λεωφορεία που θα απομακρύνουν από τη «ζούγκλα» του Καλαί τους περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες, έπειτα από μία τεταμένη νύχτα με δακρυγόνα, φωτιές και πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Η επιχείρηση, που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε σε ήρεμη ατμόσφαιρα και γίνεται υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία για το φόβο αντιστάσεων από ορισμένους που επιμένουν να περάσουν στη Βρετανία. Η διάλυση του καταυλισμού συγκεντρώνει τα βλέμματα δημοσιογραφικών φακών από την Ευρώπη, καθώς η «ζούγκλα» θεωρείται η πιο ορατή αποτύπωση των αδυναμιών στη διαχείριση του προσφυγικού.Στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, οκτώ ώρα Αθήνας) οι πρώτοι είχαν φτάσει ήδη στο σημείο συγκέντρωσης από όπου θα ξεκινήσει η εκκένωση του καταυλισμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Περίπου 60 πρόσφυγες και μετανάστες με βαλίτσες και σακούλες είχαν εμφανιστεί ήδη πριν το χάραμα, σύμφωνα με το Πρακτορείο, έξω από το χώρο από τον οποίο θα ξεκινήσει η απομάκρυνση.
Οι πόρτες του χώρου που θα γίνει η διαλογή άνοιξαν μετά τις 08:00 ενώ ο αριθμός όσων περίμεναν στην ουρά είχε μεγαλώσει. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των γαλλικών ΜΜΕ.

Τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν μετά τις 08:30, ενώ οι ουρές όσων περίμεναν για καταγραφή είχαν ήδη διογκωθεί.

Τη νύχτα προς Δευτέρα είχαν σημειωθεί, όπως και την προηγούμενη, επεισόδια μεταξύ εγκλωβισμένων και των αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα από τον καταυλισμό άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που προβλέπεται να κρατήσει μία εβδομάδα, όσοι μένουν στον καταυλισμό θα προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικες, ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτα πρόσωπα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και ανύπαντρες γυναίκες.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και -εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει- θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Μετακίνηση των συνόρων από το Καλαί στο Κεντ


Υπενθυμίζουμε πως πριν από τρεις ο 
Αλέν Ζιπέ ζήτησε μετακίνηση των συνόρων με τη Βρετανία, από το Καλαί στο Κεντ, και πλήρη επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Λε Τουκέ, βάσει της οποίας συνοριακοί έλεγχοι για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διενεργούνται στη γαλλική πλευρά της Σήραγγας της Μάγχης.

Φαβορί, μέχρι στιγμής, τόσο για την ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς όσο και την προεδρία της χώρας, ο 71 ετών Ζιπέ δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες βρετανικές αντιστάσεις προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που γίνεται στο Καλαί. Η εικόνα είναι καταστροφική για τη χώρα μας και υπάρχουν επίσης πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας για τους ανθρώπους στο Καλαί», τόνισε σε συνέντευξή του στην Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικρατέστερος για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Με ύφος αδιαπραγμάτευτο, ο Ζιπέ κατέστησε σαφές ότι το α και το ω για τη Γαλλία πρέπει να είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Λε Τουκέ, που υπεγράφη το 2003. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να γίνεται στο γαλλικό έδαφος ο έλεγχος των ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή δεν θέλει. Αυτή είναι δουλειά της Βρετανίας», υπογράμμισε ο Ζιπέ προσθέτοντας ότι η Γαλλία «πρέπει να πει όχι σε ορισμένα πράγματα» σε διεθνές επίπεδο. Το 2003, Βρετανία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν τον έλεγχο διαβατηρίων στη Γαλλία και αντίθετα, μετακινώντας, στην πράξη, τα βρετανικά σύνορα στην ηπειρωτική Γαλλία. Αυτό έχει προκαλέσει τη συρροή των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές στο Καλαί.

πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***