Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Μείωση προπαγάνδας των τζιχαντιστών: Δείγμα νίκης ή ανησυχίας;19-10-16


Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςH διαβόητη προπαγανδιστική δράση της «IS», που είχε ως αποτέλεσμα τη μετάβαση άνω των 30.000 ξένων μαχητών σε Ιράκ και Συρία, τελευταίως έχει μειωθεί δραστικά, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται υπό ισχυρή στρατιωτική πίεση, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης Έκθεσης της «WEST POINT».

Επιπλέον -σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Έκθεσης- παρατηρείται σημαντική στροφή από τις δημοσιεύσεις και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για ένα «λειτουργικό κράτος με ικανούς γραφειοκράτες, ακμάζουσες επιχειρήσεις και ευτυχισμένους πολίτες». Η «IS» ισχυρίζεται ότι οικοδομεί ένα νέο χαλιφάτο ή μία ενιαία μουσουλμανική γη, ισχυρισμός που φθίνει όσο περνά ο καιρός.

Δεν πρόκειται μόνο για αριθμητική μείωση. Το χαλιφάτο αποτελούσε το καλύτερο προς πώληση προϊόν της οργάνωσης. Στο απόγειο της δραστηριότητάς της στα ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2015, η εν λόγω οργάνωση είχε δημοσιεύσει περισσότερα από 700 άρθρα από επίσημες πηγές στη Συρία. Ένα χρόνο αργότερα, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 200. Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των στοιχείων που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες έχει διπλασιαστεί σε 70%, επισκιάζοντας αναφορές για θέματα διακυβέρνησης, εμπορίου και άλλα ζητήματα που αφορούν την πολιτική ζωή.

Τα ευρήματα της εν λόγω Έκθεσης αντανακλούν μια σειρά αποτυχιών για την «IS», αντιστρέφοντας την ξαφνική άνοδό της τόσο στα εδάφη που είχε καταλάβει όσο και στην προπαγάνδα που ασκούσε το 2014. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ιδεολογία του ισλαμικού κράτους, που εκφράζεται ως ένας αγώνας Μουσουλμάνων κατά μη Μουσουλμάνων, είναι πιθανόν να ακολουθήσει να εμπνέει τρομοκρατικές ενέργειες αρκετό καιρό μετά την εξαφάνιση του χαλιφάτου, όποτε αυτή ήθελε προκύψει.

Ξεκινώντας το 2014, η προπαγάνδα της «IS» ήταν επιτυχημένη και αποτελεσματική, όχι μόνον επειδή ήταν καλοστημένη, αλλά κυρίως λόγω του μηνύματος της «αναπόφευκτης νίκης», στην οποία υποκινούσε τους μουσουλμάνους να στρατευτούν ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια δημιουργίας κράτους.

Καθώς η οργάνωση επεκτεινόταν με την κατάληψη περιοχών και πόλεων σε Συρία και Ιράκ και αργότερα σε Λιβύη και αλλού, το εν λόγω μήνυμα είχε σημαντική απήχηση ανάμεσα σε νέους ηλικιακά Μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής καθώς και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ σε μικρότερο βαθμό.

Ωστόσο, η στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει οδηγήσει στην απώλεια αρκετών επιφανών στελεχών της «IS» και την επακόλουθη σημαντική συρρίκνωση των περιοχών που έχει καταλάβει. Πλέον δίνει την εικόνα ενός διαβρωμένου στρατού, που προχωρεί σε εκτελέσεις λιποτακτών και πολύ λιγότερο ενός θρησκευτικού κράτους με σαφές μέλλον.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι ξένοι μαχητές που μάχονται μηνιαίως στη Συρία έχουν μειωθεί από 2.000 σε 200. Επιπλέον, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο BRETT McGURK, Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα αεροπορικών επιθέσεων της Συμμαχίας, ανέφερε ότι η «IS» εξεδιώχθη από τις μισές περιοχές που είχε αρχικά καταλάβει στο Ιράκ, και πως ο αριθμός των ξένων μαχητών έχει μειωθεί από 33.000 σε 20.000.

Πλέον είναι αρκετά υψηλός ο αριθμός των ερευνητών που έχουν αντιληφθεί τη σταθερή μείωση των δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσοι παρακολουθούν την κατάσταση, συνειδητοποιούν την αλλαγή. Οι μαχητές της “IS” δείχνουν να εγκαταλείπουν το ουτοπικό πεδίο δράσης από το οποίο ξεκίνησαν αρχικά και αυτό αποτελεί πλήγμα για την προσπάθειά τους να στρατολογήσουν νέα μέλη, αλλά και να διατηρήσουν μέσω προπαγάνδας τα ήδη υπάρχοντα.

Η αύξηση και η μείωση της προπαγάνδας της «IS»


To «Διεθνές Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας» έχει μελετήσει την οπτικοακουστική παραγωγή των δύο τελευταίων ετών (Βίντεο, μηνύματα στο «TWITTER», συλλογή φωτογραφιών και στιγμιότυπων), παρακάμπτοντας τα μηνύματα κειμένου, προκειμένου ο όγκος των πληροφοριών να καταστεί πιο εύχρηστος και να αναλυθούν αποτελεσματικότερα τα στοιχεία μεγαλύτερης σπουδαιότητας και επιρροής.

Η μείωση της παραγωγής προπαγανδιστικού υλικού οφείλεται εν πολλοίς στη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και της Συμμαχίας κατά της «IS», η οποία εξουδετέρωσε πολλά από τα άτομα που ευθύνονταν για την προπαγάνδα και κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν. Την ίδια στιγμή η πίεση που ασκείται από τη Ρωσία στη Συρία έχει οδηγήσει σε «οπλαρχηγούς» οργανώσεων που είχαν δηλώσει πίστη στην «IS» να επιστρέφουν στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης ή την Al Nusra.

Τα άτομα πίσω από τις αναρτήσεις της οργάνωσης είναι και αυτοί μαχητές και όταν πολεμούν δεν μπορούν παράλληλα να αναρτούν τα μηνύματά τους. Επομένως η πίεση από τη στρατιωτική παρουσία τόσων δυνάμεων μειώνει και το χρόνο που διαθέτουν οι ίδιοι για προπαγάνδα και ψυχολογικές επιχειρήσεις, πέρας των ομάδων στις οποίες ανήκουν. Κάποιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις και πλέον εγκωμ ιάζονται ως «μάρτυρες των ΜΜΕ». Στις 3 Οκτωβρίου η «IS» δημοσίευσε τη νεκρολογία του WAIL AL FAYAD, «Υπουργού Πληροφοριών» της οργάνωσης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπορική επίθεση στη RAQQAH, τον περασμένο μήνα. Επιπλέον η ροή προπαγάνδας έχει μειωθεί χάρις τις προσπάθειες των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης με επικεφαλής το TWITTER, να εμποδίσουν την οργάνωση να χρησιμοποιεί της πλατφόρμες τους. Πλέον η «IS» χρησιμοποιεί το TELEGRAM και άλλα μέσα, ενώ προσέχει να αποφεύγει τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον της, γεγονός που αναπόφευκτα έχει οδηγήσει στη μείωση των σχετικών αναρτήσεων.

Όταν το 2014 o στρατός των τζιχαντιστών προέλασε στο Ιράκ τραβώντας την προσοχή παγκοσμίως, η πλούσια παραγωγή μηνυμάτων ήταν απροσδόκητο στοιχείο. Αντί να καλέσει τους Δυτικούς να πραγματοποιούν επιθέσεις στις πατρίδες τους -όπως έπραξε το παρακλάδι της «AL QAEDA» στην Υεμένη-κάλεσε να έρθουν στο χαλιφάτο. Χαρακτηριστικά παραθέτω το παράδειγμα ενός άρτια σκηνοθετημένου βίντεο, όπου ο ANDRE POULIN, στρατολογημένος Καναδός Ισλαμιστής, καλούσε τους Αμερικανούς να έρθουν με τις οικογένειές τους στη Συρία, προκειμένου να ζήσουν με ασφάλεια, όπως ακριβώς στην πατρίδα τους.

Οι πλούσιες φωτογραφικές συλλογές τις οποίες η «IS» αναρτούσε στα διάφορα δίκτυα, απεικόνιζαν έντονη εμπορική δραστηριότητα στη συριακή πόλη Raqqah, μεταφέροντας το μήνυμα της «ομαλότητας». Εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία, ράφια καταστημάτων γεμάτα εμπορεύματα, παιδιά που κολυμπούσαν και έπαιζαν. Το μήνυμα που προσπαθούσαν οι τζιχαντιστές να μεταφέρουν ήταν πως όσοι έρχονταν θα συναντούσαν μια ευημερούσα ευτυχισμένη πολιτεία και όχι πόλεμο.

Η εικόνα αυτή, ωστόσο, άρχισε να μεταβάλλεται το 2014, μετά την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ και των Δυνάμεων Συνασπισμού, οπότε η «IS» ξεκίνησε την ανάρτηση εικόνων με ειδεχθείς αποκεφαλισμούς δημοσιογράφων και υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Εντούτοις, συνεχιζόταν το διπλό μήνυμα του πολέμου και της ειρήνης.

Το αποκορύφωμα της προπαγανδιστικής οπτικοακουστικής παραγωγής σημειώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2015. Έκτοτε, μετά την ανακατάληψη εδαφών στο Ιράκ από τις χερσαίες Δυνάμεις, τα μέλη της «IS» ήταν δύσκολο πλέον να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια λειτουργική κοινωνία, έτοιμη και πρόθυμη να δεχθεί νέους μαχητές. Η Έκθεση του «WEST POINT» καταδεικνύει την έκδηλη αίσθηση δυσφορίας, ακόμη και στα πιο μακάβρια στοιχεία. Μειώθηκαν οι δημοσιοποιήσεις των εκτελέσεων των συλληφθέντων αγωνιστών του εχθρού και αυξήθηκαν εκείνες των εκτελέσεων μαχητών της «IS», που κατηγορούνται για κατασκοπεία ή προδοσία.

Η μετατόπιση αυτή αποτελεί ένδειξη ανησυχίας στο εσωτερικό της οργάνωσης για την παρείσφρηση κατασκόπων και την επιθυμία να αποτρέψει αυτούς που μπαίνουν στον πειρασμό να προδώσουν το Χαλιφάτο.

Ασφαλώς η μείωση της ισλαμικής προπαγάνδας αποτελεί καλή είδηση, καθώς έτσι διευκολύνονται η συρρίκνωση και η πάταξη της, είναι όμως απίθανο να μειωθεί και το μέγεθος της απειλής που αυτή εκπροσωπεί. Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι μαχητές εγκαταλείπουν το πεδίο μάχης στη Συρία και επιστρέφουν στις πατρίδες τους, φαινόμενο που ήδη παρακολουθούμε στη Γαλλία και το Βέλγιο.Επίσης τίθεται ένα απρόβλεπτο ερώτημα που σχετίζεται με την «IS» και την εσωτερική της προπαγάνδα. Πολλοί από τους κατοίκους της Συρίας και του Ιράκ είναι παιδιά που έχουν μεγαλώσει μέσα στη μισαλλοδοξία. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος αυτά τα παιδιά που έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες και έχουν διδαχθεί τη συγκεκριμένη κοσμοθεωρία; Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, που θα ταλανίσει τις ζωές όλων μας, ιδιαίτερα μέσω της παράνομης μετανάστευσης των «ασυνόδευτων» μεταναστών που σημειώνει ιδιαίτερη αύξηση στις ημέρες μας.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***