Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Ρωσία: Συνεχίζει «να πολεμά την τρομοκρατία» και να στηρίζει Άσαντ

5-10-16


Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει να πολεμά την «τρομοκρατία» στην Συρία ή να εγκαταλείψει την παροχή στήριξης στον κυβερνητικό στρατό παρά την άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διμερή διάλογο για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την επομένη της αναστολής εκ μέρους της Ουάσινγκτον των συνομιλιών με τη Μόσχα.

«Η άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ρωσία για την Συρία αναφορικά με την στήριξη ενός καθεστώτος εκεχειρίας, σαφώς περιπλέκει την κατάσταση. Αυτή η άρνηση, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι είναι ντε φάκτο αδύνατος ο διαχωρισμός των 'τρομοκρατών' από την αυτοαποκαλούμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση

»Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά σκοπεύει να εγκαταλείψει τα σχέδια της αναφορικά με την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την στήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων στις προσπάθειες τους ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κίνηση της Ουάσιγκτον θα αυξήσει την πιθανότητα περιστατικών μεταξύ ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και αυτών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ και επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ επισήμανε πως οι ΗΠΑ πρέπει δημοσίως να παραδεχτούν ότι οι περισσότερες από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν στην Συρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για «μη τήρηση των δεσμεύσεων της» με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψει» τη Συρία και δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα, παρά την αναστολή της συνεργασίας τους με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιρανικό πολιτικό περιοδικό δήλωσε πως ο διάλογος μεταξύ Δαμασκού και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης είναι πιθανός αν αυτός οδηγήσει στον τερματισμό της αιματοχυσίας στην χώρα.

«Σχετικά με την πιθανότητα ενός διαλόγου με τις ένοπλες οργανώσεις [της αντιπολίτευσης], οι οποίες θα παραδώσουν τα όπλα τους, θα έλεγα ναι, υπάρχει η πιθανότητα» τόνισε ο Άσαντ, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.


Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***