Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Στην Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε ρόλο «πυροσβέστη» με το Ιράκ

21-10-16Σε «πυροσβεστικό» ρόλο μεταξύ Άγκυρας-Βαγδάτης επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ ανακοινώνοντας μετά το πέρας συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι Τουρκία και Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής που μπορεί να επιτρέψει την ανάληψη κάποιου ρόλου εκ μέρους της Τουρκίας στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης.

Ο Ερντογάν έχει αντιδράσει οργισμένα για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει πιο ενεργό ρόλο στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.

Το Ιράκ από πλευράς του βλέπει με μεγάλη ανησυχία τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στην επικράτειά του και μία συμφωνία για τη Μοσούλη θα έλθει να αποκλιμακώσει μία μεγάλη πηγή έντασης μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ο Άστον Κάρτερ κατέστησε σαφές ότι μένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες γύρω από πιθανό ρόλο της Τουρκίας στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ένα ενδεχόμενο είναι και η μη στρατιωτική συνδρομή εκ μέρους της Τουρκίας.

«Αυτό [ένας τουρκικός ρόλος] είναι κάτι στο οποίο προφανώς θα πρέπει να συμφωνήσει η ιρακινή κυβέρνηση και πιστεύω ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής» είπε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους -εκφράζοντας και την υπό όρους στήριξη των ΗΠΑ σε κάποιο ρόλο της Τουρκίας στο Ιράκ.

Ο ίδιος επισήμανε πως τώρα γίνονται συνεννοήσεις για τα πρακτικά ζητήματα της συμφωνίας.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε διαμάχη με την ιρακινή κυβέρνηση εξαιτίας της στρατιωτικής παρουσίας της στο στρατόπεδο της Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε κατόπιν συνάντησής του με τον Άστον Κάρτερ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Τουρκία σε επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό τους στη Ράκα της Συρίας.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT, ο Ισίκ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες σε περίπτωση μεγάλης εξόδου από τη Μοσούλη.

«Είναι φυσικό η Τουρκία να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Στηρίζουμε τα μέτρα που λαμβάνετε για την ασφάλεια των συνόρων σας. Επιθυμούμε η Τουρκία να συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορεί με την Τουρκία να έχουμε ενίοτε διαφορές απόψεων αλλά συμφωνούμε πάντα στις αρχές μας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Άστον Κάρτερ.


πηγή:in.gr 

*** Internet News ***