Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Ανοίγει η Τουρκία το Ιντζιρλίκ στους Γερμανούς βουλευτές

4-10-16


Έξι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να μεταβούν την Τετάρτη στην στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ στη νότια Τουρκία,επίσκεψη που ενδεχομένως σηματοδοτεί την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένας Τούρκος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας οξύνθηκαν στις αρχές Ιουνίου μετά την αναγνώριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ως αντίποινα, η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στη βάση του Ιντζιρλίκ στα Άδανα, όπου έχουν σταθμεύσει οι Γερμανοί στρατιώτες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Έπειτα από πολλούς μήνες έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ικανοποιημένες από τις διευκρινίσεις της, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου να άρουν την απαγόρευση σε βάρος των Γερμανών βουλευτών προκειμένου να επισκεφθούν το Ιντζιρλίκ.

Η Γερμανία έχει αναπτύξει 240 άνδρες στη βάση απ' όπου απογειώνονται τα μαχητικά της Tornado που συμμετέχουν στην επιχείρηση επιτήρησης στη Συρία και διασφαλίζουν τον ανεφοδιασμό των μαχητών που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πηγή:in.gr,ΑΠΕ 

*** Internet News ***