Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝΠαρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016Κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα o Λαός μας γιορτάζει (έστω κι άν είμαστε στο μέσο μιας επαχθέστατης οικονομικής κρίσης) και θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα και για το δικό σας Λαό. Ξέρω ότι ίσως αυτό σας παραξενεύει, όμως ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου πολέμησε εναντίον του Στρατού σας κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922, πληγώθηκε μετά τη μάχη του Αλί Βεράν, αιχμαλωτίστηκε και υπέφερε, όμως μας έμαθε να μη μισούμε το Λαό σας!

Τα φιλικά μου όμως αισθήματα δεν καλύπτουν κατά κανέναν τρόπο την Κυβέρνησή σας! Σας παρακολουθώ, κε Πρόεδρε, έκπληκτος τελευταία να μιλάτε απαξιωτικά για τη συνθήκη της Λωζάνης, ακούω τυχάρπαστους βουλευτές σας να σας ‘κατηγορούν’ ότι μας παραδώσατε (υποθέτω: μη διεκδικώντας τα) 16 νησιά στο Αιγαίο, βλέπω χάρτες με θεωρίες σας περί ‘γκρίζων ζωνών’ και μετά ‘σκάνε’ δηλώσεις σας περί Θεσσαλονίκης (και Ερμπίλ και Μοσούλης και Κεντρικής Ασίας και ...)! Και στο τέλος, μετά από κάτι απειλές περί πολέμου σε περίπτωση μη συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ἠ εδραίωσης των 12 ναυτικών μιλλίων χωρικών υδάτων απὸ μέρους μας, κ.λ.π., ρίχνετε και τα μελοδραματικά σας περί ‘συνόρων της καρδιάς σας’ ... Πέραν του γελοίου μελοδραματικού στοιχείου, φανταστείτε τι θα γινόταν αν κι εμείς επιδιώκαμε να ‘πετύχουμε τα σύνορα της καρδιας μας’, κι οι Ιταλοί ως συνεχιστές των Ρωμαίων, κι οι Σαουδάραβες ως συνεχιστές των Αράβων και οι Ιρανοί ως συνεχιστές των Περσών και να μην το συζητήσουμε καλύτερα για την περίπτωση που οι Μογγόλοι ξάδελφοί σας άρχιζαν τέτοιους ισχυρισμούς ...

Δεν καταλαβαίνω, κε Πρόεδρε, ‘αγαπητέ’ Γείτονα, τι προσπαθείτε να πετύχετε με αυτές σας τις κινήσεις – μπορεί να το κάνετε για εσωτερική κατανάλωση ή γιατί όντως πιστεύετε στην επέκταση της Τουρκίας, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα παρακάτω: Ναι, είμαστε φτωχότεροί σας και οι ‘σωτήρες’ μας ξεσκίζουν τις σάρκες της Ελλάδας μας παθιασμένα· ναι, είμαστε λιγότεροί σας· ναι, έχετε υπεροπλία· ναι, ...· ναι, ...· ναι, ...· ... Τίποτα από όλα αυτα δε μας πτοεί! Θα σας προτείνω όμως κάτι: πριν εκκινείστε την όποια άσκοπη ‘περιπέτεια’ που θα κοστίσει σε αίμα και στους δύο μας λαούς, στραφείτε προς εμάς, τους γείτονές σας εκ δυσμών, και κάντε μας ήρεμα μία απλή ερώτηση: ‘Μας παραδίδετε νησιά σας;’ (θερμή παράκληση, κε Πρόεδρε, μην την απευθύνετε σε ριψάσπιδες πολιτικούς από αυτούς που υποστέλουν τη Σημαία και μετά λένε ‘Ήταν ένα κουρελόπανο που το πήρε ο αέρας’ ή κιοτεύουν στην πρώτη πίεση μιας διαπραγμάτευσης αλλά ρωτείστε τον απλό Λαό ...). Θα λάβετε κάποιες από τις ακόλουθες απαντήσεις (και έχω φιλτράρει τις χυδαίες ...)

Με 1 λέξη: Ὄχι! (Στρατός και Λαός την 28η Οκτωβρίου 1940)

Με 2 λέξεις: Μολών λαβέ! (Βασιλιάς Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης, Θερμοπύλες, 480 π.Χ.)

Με 5 λέξεις: Alors, c’est la guerre! (Ιωάννης Μεταξάς την 28η Οκτωβρίου 1940)

Με 6 λέξεις: Εἰς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης! (Έκτωρ, πεδιάδα της Τροίας, άγνωστη ημερομηνία)

Με 7 λέξεις: Ἐγὼ Γραικὸς γεννήθηκα, Γραικὸς θὲ νὰ πεθάνω ... (Αθανάσιος Διάκος, 23η Απριλίου 1821)
Με 9 λέξεις: Ἴτε, παῖδες Ἑλλήνων, ἐλευθεροῦτε πατρίδα! Νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών! (Αισχύλος, 28η Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.)

Με 11 λέξεις: Καλύτερα μιᾶς ὥρας ἐλεύθερη ζωὴ παρὰ σαράντα χρόνια σκλαβιὰ καὶ φυλακὴ! (Ρήγας Φερραίος, Σεπτέμβριος 1796)

Με 27 λέξεις: Τὸ δὲ τὰς νήσους σοι δοῦναι, οὔτ’ἐμὸν ἐστὶν οὔτ’ἀλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτᾳ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν. (Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, Μάιος 1453)

Με 38,000 σφαῖρες: (λοχίας Δημήτριος Ίτσιος, 6η Απριλίου 1941)

Δε μας πειράζει, ‘αγαπητέ’ Γείτονα, που οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν για την Ελλάδα μας. Για μας, ίσως αυτό να αποτελεί και κίνητρο να αφουγκραστούμε τα λόγια τους! Εγώ, προσωπικά, θα σας πρότεινα να ακούστε τον πρίγκιπα της Τροίας, που κάποιοι ρεζίληδες ανιστόρητοι ‘επιστήμονές’ σας προσπαθούν να τον βγάλουν Τούρκο όπως και τον ποιητό Όμηρο ... Εγώ τον Έκτορα ακούω· και την ημέρα που θα μας ‘απευθύνετε το ερώτημα’ με τους όποιους συμμάχους σας, εγώ δε θα περιμένω να με ‘καλέσουν’ στα 51 μου· θα βρω τον τρόπο να πάω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Μυτιλήνη (Midili την λέτε κι εσείς), ώστε, αν είναι να αφήσω το κοκκαλάκι μου, να πεθάνω στην πατρώα γη μου αμυνόμενος υπέρ αυτής.

Με την ελπίδα ότι θα μείνετε στα πομπώδη λόγια, σας αποστέλω για άλλη μία φορά τις ευχές μου.

Απόστολος Βρανάς
M.Ed. Καθηγητής/Μεταφραστής Αγγλικής

---------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***