Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη Ομπάμα και τι θα έχει στη βαλίτσα του


29-10-16
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την επίσκεψη Ομπάμα και τις συζητήσεις που θα προκύψουν με τον ερχομό του συνταξιούχου πλανητάρχη στην Αθήνα. Θα κάνω μια σύντομη προσπάθεια να απαριθμήσω τις δικές μου πληροφορίες όπως προκύπτουν από συνδυασμό αναφορών διαφόρων πηγών, μιας και επί της ουσίας ποτέ δεν ανακοινώνονται προ συμβάντος.

1. Μεταναστευτικό: Θα δοθεί βοήθεια αλλά θα ζητηθεί να γίνει αυστηρότερος έλεγχος, ειδικά σε χώρους υποδοχής καθώς θεωρείται οτι συνδέεται με τρομοκρατία η έλλειψη του.

2. Οικονομικό: Διαγραφή χρέους από ΔΝΤ δεν θα γίνει.Το αναφέρω καθώς οι χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν ξεσήκωσαν νέα θύελλα ερμηνειών. Ο Μπάιντεν συγκεκριμένα δήλωσε: President Obama will raise all issues. Η φράση λέει πως ο Πρόεδρος Ομπάμα θα "εγείρει" όλα τα θέματα. Μόνο που η λέξη "εγείρει" δεν σημαίνει "διαπραγματευθεί". Όπως σε κάθε γλώσσα οι λέξεις στην διπλωματική αναφορά έχουν πάντα διφορούμενη σημασία. Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η συμμετοχή και την επιμήκυνση χρέους με ορίζοντα το 2018 (μετά εκλογών Γερμανίας) για να ξανά-μιλήσουν για το θέμα σε συνδυασμό με Ε.Ε.

3. Τουρκία - Αιγαίο: Η παραμονή των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι ήδη δεδομένη και σίγουρα θα θελήσουν να έχουν την χώρα μας σαν σημείο αναφοράς ελέγχου καθώς η Τουρκία λίγο ή πολύ έχει πλησιάσει περισσότερο την Ρωσία παρά τις ΗΠΑ.

4. Ενεργειακοί οδοί: Ήδη έχει συζητηθεί το θέμα έντονα καθώς υπάρχει μια σχετική δυστοκία και εξάντληση του Ισραήλ που νιώθει έντονη την πίεση του Ιράν.

5. Πολιτική κατάσταση: θα ασκηθεί μεγάλη πίεση καθώς οι ΗΠΑ θα ζητήσουν σταθερότητα για να ισχύσει αυτό που ανέφερα στο 3. Θα ζητηθούν δείγματα καλής πρακτικής, πολιτικής και αποδοχής από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα για τον Καμμένο που δεν είναι ψέμα πώς δεν χαίρει και ιδιαίτερης αποδοχής.

6. Θα ζητηθεί δείγμα συνεργασίας μέσω εξοπλισμών για την καλή σχέση της χώρας μας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε αντίθεση με την σχέση με Ρωσία.Εκεί θα παιχτεί πολύ διπλωματικό παιχνίδι καθώς είναι ζεστά χρήματα και ίσως μια άριστη ευκαιρία να εξοικονομήσουμε κάτι.. ίσως και το μόνο σημείο που μπορεί να δώσει σημεία διαπραγμάτευσης ο απερχόμενος Ομπάμα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

-------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***