Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Το στοίχημα της Μοσούλης

14-10-16
Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Στις 02-10-2016 ο Σιίτης κληρικός, Q. AL TAI, εξέδωσε «fatwa», σύμφωνα με την οποία οι Ιρακινοί έχουν «ιερά και ηθικό καθήκον» να πολεμήσουν τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ.

O ίδιος, τόνισε την ανάγκη «αντίστασης» κατά της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, ειδικότερα μετά την έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο της παράταση της παραμονής των Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος, επισημαίνοντας ότι εκτός από τη στρατιωτική αντίσταση υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίστασης όπως το μπούκοτάζ τουρκικών εταιρειών και εισαγωγών.


Το επίσημο κράτος του Ιράκ, λίγο αργότερα, απέρριψε τις δηλώσεις ERDOGAN για συμμετοχή της Τουρκίας στη μάχη της Μοσούλης. Συγκεκριμένα τo ιρακινό ΥΠΕΞ, στις 03-10-2016 απέρριψε δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας σχετικά με την προθυμία της Άγκυρας να συμμετάσχει στην επικείμενη μάχη για την εκδίωξη των ενόπλων της «IS» από την Μοσούλη, το τελευταίο τους μεγάλο προπύργιο στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρακινού ΥΠΕΞ ανέφερε σε διαδικτυακή ανακοίνωση: «To ιρακινό ΥΠΕΞ απορρίπτει τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, R. Τ. ERDOGAN, σχετικά με τη μάχηγια την απελευθέρωση της Μοσούλης. Τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και παραβίαση των αρχών των διμερών σχέσεων και της καλής γειτονίας. Η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις επαναλαμβανόμενες προτροπές της Βαγδάτης για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί σε ιρακινές περιοχές». Η ανωτέρω ανακοίνωση δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται από το ιρακινό κράτος, με στόχο την παραμονή τουρκικών δυνάμεων στην επικράτειά του, ωστόσο απόρροια της ανυπαρξίας ισχυρής κρατικής δομής η Άγκυρα εκλαμβάνει τέτοιες απαντήσεις ως «γραμμένες με ψιλά γράμματα»

Η ανακοίνωση του Ιράκ έλαβε χώρα μετά τις δηλώσεις του ERDOGAN κατά την διάρκεια συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου, στην οποία οι Τούρκοι Βουλευτές ψήφισαν για παράταση της εξουσιοδότησης των τουρκικών Δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ για ένα επιπλέον έτος.


Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ΝUΜΑΝ KURTULMUS, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων κατέστη απαραίτητη μετά την καταληψη -από την «IS»- της Μοσούλης του Ιράκ το 2014, της δεύτερης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

Ο KURTULMUS ανέφερε επιπρόσθετα σε δημοσιογράφους: «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα Ιράκ έχει σκοπό τη σταθερότητα σε μία φαση που η χώρα είναι βαθύτατα διχασμένη και η Τουρκία δεν αποσκοπεί να καταστεί κατοχική δύναμη. Οι τουρκικές Δυνάμεις είναι στο στρατόπεδο Bashiqa του Ιράκ κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ, MASOUD BARZANI, για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει αυτό αντικείμενο συζήτησης. Ούτε η παρουσία της Τουρκίας στην Bashiqa ούτε η επιχείρησή της αυτή τη στιγμή στη συριακή επικράτεια έχουν στόχο κατάληψης ή ανάμιξης στα εγχώρια ζητήματα αυτών των χωρώv».

Από την ανωτέρω δήλωση φαίνεται ξεκάθαρα η συνεργασία BARZANI και καθεστώτος ERDOGAN, γεγονός που εξηγεί πολλά για το μέλλον του κουρδικού ζητήματος. Την ίδια στιγμή, όμως δεν εξηγεί τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία επιθυμεί να αναθεωρήσει…

H Κεντρική Κυβέρνηση της Βαγδάτης αναφέρει ότι ποτέ δεν προσκάλεσε μία τέτοια Δύναμη και θεωρεί τα τουρκικά στρατεύματα ως κατοχικές Δυνάμεις. Ενδιαφέρον έχει σε αυτό το σημείο να δούμε ποια είναι η άποψη των ΗΠΑ επί του θέματος.

Ο εκπρόσωπος των «Δυνάμεων Διεθνούς Συνασπισμού» στο Ιράκ, Ανχης JOHN DORRIAN, αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ δήλωσε τα εξής:
« Τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στα ιρακινά εδάφη, δεν συμπεριλαμβάνονται στις «Δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού», οι οποίες παρέχουν στήριξη στην ιρακινή κυβέρνηση για την καταπολέμηση της «IS». H παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος είναι παράνομη καθόσον δεν υπήρξε καμία επίσημα πρόσκληση εκ μέρους της ιρακινής Κυβέρνησης». Τούτο σημαίνει πως η Τουρκία, αυθαίρετα, χρησιμοποιεί μία εθνοτική οντότητα και όχι εθνική για προκάλυψη της παραμονής των δυνάμεών της στην ιρακινή επικράτεια, αφού αυτά δε διαθέτουν καμία νατοϊκή ή άλλη συμμαχική ιδιότητα.H Τουρκία ως απάντηση κάλεσε, στις 04-10-16, τον Πρέσβη του Ιράκ για να εκφράσει τα παράπονό της (!) σχετικά με την ψηφοφορία του ιρακινού Κοινοβουλίου.

To τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η απόφαση δεν αντανακλά τις απόψεις της πλειοψηφίας του ιρακινού λαού, στον οποίο η Τουρκία έχει συμπαρασταθεί επί χρόνια και έχει προσπαθήσει να υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. θεωρούμε αξιοσημείωτο ότι το ιρακινό Κοινοβούλιο -που δεν έχει αναφέρει τίποτα επί χρόνια σχετικά με την κοινά αποδεκτή εξουσιοδότηση στις τουρκικές Δυνάμεις- το θέτει ως ζήτημα σαν να ήταν κάποια νέα εξέλιξη, σε μία περίοδο που η τρομοκρατία έχει αφαιρέσει τόσες ζωές στην Τουρκία και το Ιράκ». Τέτοιου είδους ανακοινώσεις αποτελούν γνώριμη τακτική για την Τουρκία, που όποτε βρεθεί σε δύσκολη θέση κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της παγκόσμιας ασφάλειας και του ανθρωπισμού, προτάσσοντας ζητήματα τρομοκρατίας, αφαίρεσης ζωών κτλ. Επίσης χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος ο ισχυρισμός πως η παραμονή των τουρκικών δυνάμεων αποτελεί λαϊκή απαίτηση του ιρακινού λαού (!) θέτοντας, ουσιαστικά, ζήτημα νομιμότητας της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ και αναζητώντας λαϊκό έρισμα στο σουνιτικό μέρος του ιρακινού πληθυσμού.


Το Ιράκ αντέδρασε καλώντας αντίστοιχα τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Βαγδάτη για να του εκφράσει διαμαρτυρία για τα «προκλητικά» -όπως υποστήριξε- σχόλια της Άγκυρας σχετικά με την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στο Ιράκ. O Πρωθυπουργός του Ιράκ, HAIDER AL ABADI, προειδοποίησε την Τουρκία ότι διακινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο με τη διατήρηση στρατευμάτων στο Ιράκ καλώντας τη χώρα να αποσύρει τους 2.000 -σύμφωνα με εκτιμήσεις- στρατιώτες από τις περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Οι ανωτέρω εξελίξεις δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνουν στην τρέχουσα χρονική περίοδο. Τον τελευταίο μήνα 18 υψηλόβαθμα στελέχη της IS φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις αεροσκαφών και drones του Συνασπισμού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως εξουδετέρωσε τρεις Τσετσένους διοικητές της επίλεκτης μονάδας των τζιχαντιστών JUND AL AQSA.

Οι επιδρομές και η εξουδετέρωση τζιχαντιστών σχετίζονται με την επικείμενη επιχείρηση στη Μοσούλη, μέρος της οποίας επιθυμεί σφόδρα να αποτελέσει και η Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα εκ των ηγετικών στελεχών που εξουδετερώθηκαν ήταν αρμόδια για ζητήματα ασφαλείς και διοικητικής μέριμνας στη Μοσούλη και τα περίχωρά της, αφού οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση της υποδομής της IS πριν την απευθείας αντιμετώπιση των μελών της επί εδάφους. Ο αριθμός των απωλειών των επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές της να τους αντικαταστήσει βραχυπρόθεσμα, έστω και αν στο παρελθόν η IS επέδειξε το αντίθετο. Άλλωστε το στοίχημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι κατά πόσο τα νέα μέλη των τζιχαντιστών διαθέτουν την ικανότητα να αντικαταστήσουν τους προκατόχους τους.

Φυσικά υπάρχει πάντα η προοπτική ένα νέο κίνημα να αναδυθεί από αυτές τις εξελίξεις, με ακόμα πιο ακραίες μεθόδους και στρατηγική. Σύμφωνα με πηγές από το Ιράκ παρατηρείται άνοδος παράνομων θυλάκων στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί και εκφράζονται φόβοι για επιστροφή της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες στη βόρεια Βαγδάτη, με πολλαπλασιασμό των βομβιστικών επιθέσεων και των δολοφονιών. Από την πλευρά των τρομοκρατών αυτό είναι το δικό τους στοίχημα: κατά πόσο οι ιρακινές δυνάμεις και η πολιτοφυλακή θα αντέξει στον ανταρτοπόλεμο. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος των τζιχαντιστών, A. M. Al ADNANI, στο τελευταίο του μήνυμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η IS να εγκαταλείψει τις πόλεις και να επιστρέψει στην έρημο, όπως στα τέλη του 2000.


Εν μέσω των ανωτέρω «στοιχημάτων» η Τουρκία επιθυμεί να είναι αυτή που θα κερδίσει. Διότι όσο οι δυνάμεις του Ιράκ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές οι δυνάμεις της θα γίνονται όλο και περισσότερο απαραίτητες για τη Συμμαχία. Η παρουσία της στο στρατόπεδο Bashiqa υποδηλώνει την ετοιμότητά της και την αποφασιστικότητα να επέμβει και να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα σε άλλη μία κουρδική περιφέρεια…

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***