Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Η επιχείρηση για τη διάλυση της «Ζούγκλας» του Καλαί αρχίζει

23-10-16
Η Γαλλία αρχίζει τη Δευτέρα την επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 7.000 προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της χώρας, την επονομαζόμενη «Ζούγκλα» του Καλαί. Τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες θα επιβλέπουν την επιχείρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι αρκετοί πρόσφυγες θα αρνηθούν να φύγουν από τον καταυλισμό καθώς επιμένουν να μεταβούν στη Βρετανία. Ήδη, το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν επεισόδια στον καταυλισμό εν όψει της επιχείρησης εκκένωσης.Ως προς το μέλλον των περίπου 1.300 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στον καταυλισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να δέχεται τις πρώτες ομάδες ανηλίκων.
Παιδιά χωρίς οικογενειακούς δεσμούς στη Βρετανία βρίσκονται μεταξύ των πρώτων 70 παιδιών που έφθασαν στη χώρα από το Καλαί, βάσει ειδικής τροπολογίας που επιτρέπει να δοθεί καταφύγιο στη χώρα σε ιδιαιτέρως ευάλωτα παιδιά, όπως κορίτσια ηλικίας κάτω των 13 ετών, μεταδίδει το BBC.

Στον καταυλισμό διαμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ετοιμόρροπα παραπήγματα, σε σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και πολλοί θεωρούν ότι η «Ζούγκλα» είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να επιλύσει την προσφυγική κρίση.

«Πρόκειται για επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο» δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου περιέγραψε τους άξονες του σχεδίου απομάκρυνσης 6.486 προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Ερυθραία με στόχο την μετεγκατάστασή τους σε κέντρο υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα.

Ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα το επικείμενο κλείσιμο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε περιγράψει την κατάσταση στον καταυλισμό ως «απαράδεκτη».

Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαμονή τόσων ανθρώπων.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικες, ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτα πρόσωπα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και ανύπαντρες γυναίκες.

Κατόπιν θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και -εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει- θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες θα επιβλέπουν την επιχείρηση και οποιοσδήποτε πρόσφυγας αρνηθεί να φύγει διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, όπως δήλωσε η αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***