Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Πούτιν από το Σότσι: Η Ρωσία ίσως χάσει την υπομονή της με τις ΗΠΑ
28-10-16Σε ομιλία που εκφώνησε στο Σότσι όπου διεξήχθη συζήτηση με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις στα πλαίσια της λέσχης Valdai Discussion Club , ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η υπομονή της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να εξαντληθεί και να αντιδράσει με κάποιον τρόπο σε αδιευκρίνιστες ενέργειες.


Η Ρωσία δείχνει αυτοσυγκράτηση στη Συρία, αλλά μπορεί να χάσει την υπομονή της και να απαντήσει, προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς περαιτέρω σχόλια αφού κατηγόρησε όμως πρώτα τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για επιδρομή κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.
Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να «εκκαθαρίσει» τη «φωλιά τρομοκρατών» στο Χαλέπι παρά την παρουσία αμάχων στην πόλη, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ ή την Λιβύη.«Δεν απαντάμε στους εταίρους μας με τέτοιο αγενή τρόπο. Όμως όλα έχουν τα όριά τους. Μπορεί να απαντήσουμε» ανέφερε αφότου κατηγόρησε τις δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για παραβίαση συμφωνίας εκεχειρίας με επίθεση κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.


Μιλώντας για το Χαλέπι, ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκκαθαρίσει τη «φωλιά των τρομοκρατών», όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στην πόλη ζουν και άμαχοι πολίτες.

Ο κόσμος θα πρέπει να θρηνεί για τους αμάχους παντού και όχι μόνο στο Χαλέπι, ανέφερε κάνοντας λόγο για πολίτες που σκοτώνονται σε περιοχές γύρω από τη Μοσούλη του Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

«Οι καμπάνες θα πρέπει να χτυπούν για όλα τα αθώα θύματα. Όχι μόνο στο Χαλέπι» δήλωσε.

Ερωτηθείς, εν τω μεταξύ, εάν η Μόσχα σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ ή τη Λιβύη όπως στη Συρία, ο ίδιος απάντησε: «Όχι, δεν το σχεδιάζουμε αυτό πουθενά».,

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι του ήταν δύσκολο να συνεργάζεται με την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή, όπως, είπε, η τελευταία δεν δεν τηρούσε τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τη Συρία.

«Στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο για να ηττηθεί η τρομοκρατία. Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες μας δεν θα πετύχαιναν» υποστήριξε.

Προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με έναν νέο πρόεδρο, όποιον επιλέξουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, και να συζητήσει μαζί του τα όποια προβλήματα υπάρχουν.
Ο ίδιος απέδωσε σε «υστερία» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία επιδιώκει να επηρεάσει την έκβαση της αμερικανικής κάλπης της 8ης Νοεμβρίου στηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν ανέφερε Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα. Η στρατιωτική απειλή που συνιστά η Ρωσία μεγαλοποιείται για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, είπε.

«Οι φανταστικές, μυθικές απειλές, όπως η διαβόητη στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ρωσίας, επαναλαμβάνονται στερεότυπα. Μάλιστα, είναι μια επικερδής δραστηριότητα: μπορείς έτσι να ξεζουμίζεις τον αμυντικό προϋπολογισμό στη χώρα σου, να στρατολογείς συμμάχους προς το συμφέρον μιας υπερδύναμης» υποστήριξε.

Ο Πούτιν έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως θεσμό που έχει πέσει θύμα εξαναγκασμού για να υπηρετεί τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους. «Ως αποτέλεσμα, αυτό το σημαντικό όργανο λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα» συνέχισε.

«Μεταξύ των μυθικών, επινοημένων προβλημάτων και ανησυχιών είναι και η υστερία -γιατί δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς- που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ γύρω από τις προεδρικές εκλογές» προσέθεσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας και για την «εύνοια» που δείχνει η Μόσχα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του αμερικανικού λαού;» τόνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι Μπανανία» συνέχισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας.


Προχωρώντας πάντως σε «ψυχογράφημα» του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι ο βαλλόμενος από παντού υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει εξεζητημένη συμπεριφορά επειδή αντιπροσωπεύει τους απλούς ψηφοφόρους και θέλει να περάσει το μήνυμά του.

«Επέλεξε μία μέθοδο για να αγγίξει τις καρδιές των ψηφοφόρων» υποστήριξε ο Πούτιν σε ομιλία που εκφώνησε στο Σότσι με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις. «Συμπεριφέρεται με υπερβολή, φυσικά, αυτό το βλέπουμε. Όμως πιστεύω ότι υπάρχει λόγος γι' αυτό» απεφάνθη.Valdai: η ρωσική λέσχη Bildeberg;

Η Λέσχη Valdai ιδρύθηκε το 2004. Πήρε το όνομά της από τη λίμνη Valdai , που βρίσκεται κοντά στο Νόβγκοροντ , όπου έλαβε χώρα η πρώτη της συνεδρίαση.


Έχει ως μέλη πολιτικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, δημοσιογράφους, δημόσια πρόσωπα και φορείς χάραξης πολιτικής στην Ρωσία και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και εκπροσώπους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Επίσης στις συνεδριάσεις της μετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται:
Harvard, Columbia, Georgetown, Stanford, Carleton Universities, University College London, Cairo University, the University of Tehran, East China University, the University of Tokyo, Tel Aviv University, the University of Messina, Johns Hopkins University, the London School of Economics, King’s College London, Sciences Po, Sorbonne.

Στόχος του συλλόγου είναι να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των ρωσικών και των διεθνών πνευματική ελίτ, και να κάνει μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη επιστημονική ανάλυση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

*** Internet News ***