Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Σάλος στη Γαλλία από τις «εκμυστηρεύσεις» Ολάντ

16-10-16Οι «εκρηκτικές» εκμυστηρεύσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο των δημοσιογράφων του Monde που κυκλοφόρησε μόλις έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές κλυδωνίζουν την χώρα και κυρίως το Σοσιαλιστικό Κόμμα -αποδυναμώνοντας κατ' ορισμένες εκτιμήσεις το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο σάλος από τις αποκαλύψεις επισκίασε και την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων των προκριματικών εκλογών για την ηγεσία της Δεξιάς.

Μπροστά στην θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό σώμα από τις δηλώσεις του, ο Φρανσουά Ολάντ εκφράζει σε επιστολή του την Παρασκευή «τη βαθιά του λύπη» λέγοντας ότι δεν «συνάδουν με την πραγματικότητα της σκέψης του».

Στο βιβλίο υπό τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό…» (Un président ne devrait pas dire ça...) που έγραψαν δημοσιογράφοι βασιζόμενοι σε συζητήσεις που είχαν με τον Γάλλο ηγέτη και το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ επικρίνει την Δικαιοσύνη, «έναν θεσμό δειλίας», ενώ λέει μεταξύ άλλων ότι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της χώρας του χρειάζονται «μποντιμπίλντινγκ στον εγκέφαλο».

«Αυτός ο θεσμός, είναι ένας θεσμός δειλίας... Διότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι αυτοί οι εισαγγελείς, όλοι αυτοί οι ανώτεροι δικαστές κρύβονται, παριστάνουν τους ενάρετους. Δεν αγαπούν την πολιτική. Η Δικαιοσύνη δεν αγαπά την πολιτική» φέρεται να λέει ο Ολάντ αναφερόμενος στους εκπροσώπους του δικαστικού συστήματος.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίες -όπως τονίζουν και στελέχη του ίδιου του κόμματος- αποδυναμώνουν το σενάριο να θέσει υποψηφιότητα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το ντιμπέιτ εν όψει των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς από το οποίο ο Αλέν Ζιπέ βγήκε ενισχυμένος σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.

Συγκεντρώνοντας τη μερίδια του λέοντος της τηλεθέασης, την τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων του συντηρητικού κόμματος την παρακολούθησαν 5,6 εκατομμύρια τηλεθεατές φθάνοντας έως τα 6,5 εκατομμύρια.

Αν και οι επτά διεκδικητές του χρίσματος της Δεξιάς -έξι άνδρες και μία γυναίκα- επιχείρησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, συγκρότησαν ταυτόχρονα κοινό μέτωπο εναντίον του απερχόμενου προέδρου.

«Οι «ξεδοντιάρηδες» φτωχοί, οι «ανεγκέφαλοι» αθλητές, οι «δειλοί» δικαστές: αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό ο Φρανσουά Ολάντ θα κηλιδώσει και θα ισοπεδώσει το προεδρικό αξίωμα» είπε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος «αθετεί σε μεγάλο βαθμό τα καθήκοντα του λειτουργήματός του και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του αξιώματός του» επισήμανε από την πλευρά του ο Ζιπέ.

Το βράδυ της Πέμπτης άλλωστε ο πρώην υπουργός και δήμαρχος του Μπορντό (νοτιοδυτική Γαλλία), δημοφιλής στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Δεξιάς, του κέντρου αλλά κι ενός μέρους της Αριστεράς, δεν παρέλειψε επιπλέον να υπενθυμίσει ότι οι προκριματικές εκλογές είναι «ανοιχτές» προς τους «απογοητευμένους του Ολαντισμού».

Ο σάλος που προκάλεσε το βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ κλονίζει το κυβερνών κόμμα και πολλά στελέχη του δεν κρύβουν πλέον τις ανησυχίες τους σχετικά με τις πιθανόν καταστροφικές συνέπειες και τη «βούληση» ακόμα του προέδρου να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Αριστεράς επιτείνει τη σημασία του διακυβεύματος των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που θα διεξαχθούν την 20ήκαι 27η Νοεμβρίου: ο νικητής θα έχει κατά συνέπεια μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος την άνοιξη του 2017 μετά το δεύτερο γύρο, ενδεχομένως εναντίον της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***