Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Πούτιν ανέστειλε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την καταστροφή πλουτωνίου

4-10-16
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα για την αναστολή μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου. Η κίνηση αυτή αποτελεί «μήνυμα» προς την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διμερής συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνεται.Σύμφωνα με το έγγραφο, το οπλικό πλουτώνιο της Ρωσίας δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή για δραστηριότητες έρευνας, ούτε για δοκιμές στρατιωτικού σκοπού.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ οι δύο χώρες θα έπρεπε να καταστρέψουν τουλάχιστον 34 μετρικούς τόνους οπλικού πλουτωνίου, ποσότητα που αρκεί για την παραγωγή 17.000 πυρηνικών βομβών.

Η απόφαση του Πούτιν αποτελεί ένδειξη για τους τριγμούς στις σχέσεις των δύο κρατών.

Η απόφαση, σημειώνει ο Λαβρόφ, αποτελεί «μήνυμα» προς την Ουάσινγκτον ότι το να μιλά κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος, στη γλώσσα των κυρώσεων ή των τελεσιγράφων, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η αναστολή της συμφωνίας αποτελεί «κατ' ανάγκη μέτρο» και ότι ο τρόπος που οι ΗΠΑ καταστρέφουν το οπλικό πλουτώνιο δεν εξασφαλίζει τη μη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τις ευθύνες της όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***