Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί την απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών από την Πόλη.

30-10-16Την απομάκρυνση με οδηγία των οικογενειών των διπλωματών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν το λες και καλό σημάδι. 

Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε τις καταστάσεις που θα προκύψουν Τα σημεία είναι πολλά και θα έπρεπε να προβληματίζουν την κυβέρνηση πάρα πολύ, που στην κυριολεξία έχει χαθεί σε κάθε άλλη βλακεία και ήσσονος σημασίας θέμα, εκτός από τον χαμό που γίνεται γύρω μας.

1. Η Τουρκία απομονώθηκε από επέμβαση σε Μοσούλη και Ράκα.
2. Ο Ερντογάν εδώ και καιρό προκαλεί με δηλώσεις.
3. Η Τουρκία ήθελε το ΝΑΤΟ εκτός περιοχής αν και τελικά δεν της πέρασε.
4. Οι παραβιάσεις και αμφισβητήσεις έχουν πυκνώσει ξανά εις βάρος μας.
5. Η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών από Ερντογάν.


Όπως το διαβάζω είναι μια εικόνα που κύριο αίτιο έχει την μετατόπιση της Τουρκίας προς Β.Α. Δηλαδή σε μια λυκοφιλία με Ρωσία,  που της δίνει έτσι βάση να αντιδρά αρνητικά προς την Δύση και την ΕΕ. Αυτό φυσικά επιφέρει αρνητικά επακόλουθα σε μορφή αλυσίδας, όπου το tit for tat φαίνεται να επικρατεί, μέχρι να "πειστεί" η Τουρκία να αποδεχτεί κάποιο ορισμένο status quo και να μειώσει τους τόνους της.

Σε όλο αυτό η χώρα μας, λόγω της εξαθλιωμένης κατάστασης της γεωπολιτικής της ισχύος, παρασύρρεται σαν καρυδότσουφλο στις εξελίξεις που μπορεί να μην φέρουν τίποτα, μπορεί όμως και να σηκώσουν εως και DEFCON 2 για τους γνωρίζοντες. Η έλευση Ομπάμα σε λίγες εβδομάδες  δείχνει πως οι ΗΠΑ θα δώσουν βάρος στην χώρα  αλλά σε θέματα γεωπολιτικής και όχι οικονομίας  κυρίως γιατί θέλουν αντίβαρα ισχύος απέναντι στην προκλητικότητα της  Τουρκία στην περιοχή.

Ελπίζω να μην ασχολούμαστε πάλι με τις άδειες των ΜΜΕ, τις εσωτερικές διαμάχες και τα φαινόμενα κακοφορμισμού του δημοσίου τομέα. Στα συνήθη κενά εξουσίας των ΗΠΑ σε καιρό μετάβασης προεδρίας γίνονται μετατάξεις και σημειώνονται κέρδη και απώλειες και πρέπει στην προκειμένη στιγμή να δράσουμε. 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***