Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ισλαμικός εξτρεμισμός και τεχνολογικές εξελίξεις

30-10-16Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Ο ισλαμικός εξτρεμισμός, δείχνει πως είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τούτο δεν είναι τυχαίο, αφού στις οργανώσεις που τον εκφράζουν, συγκαταλέγονται στρατολογημένα μέλη από τη Δύση, τα οποία γνωρίζουν πολλά από το δυτικό τρόπο ζωής και σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται και ο καθημερινός διαδικτυακός τρόπος επικοινωνίας.H επίθεση σε οικία αστυνομικού στη Γαλλία, η δολοφονία ιερωμένου κατά τη διάρκεια λειτουργίας και η βόμβα που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο πλησίον του Καθεδρικού Ναού Notre Dame, κατά τους πρόσφατους μήνες, ήταν εγχειρήματα που φαίνονταν να μη σχετίζονται μεταξύ τους, έως ότου οι αστυνομικοί επιθεωρητές ανακάλυψαν ένα κοινό χαρακτηριστικό σε αυτά. Οι δράστες αυτών των επιθέσεων φέρεται να βρίσκονταν σε επαφή με έναν άνδρα, τον οποίο οι Αρχές ταχτοποίησαν ως τον 29xρονο RACHID KASSIM.

Από ένα σημείο της ελεγχόμενης από την «IS» επικράτειας στο Ιράκ ή τη Συρία, όπως αναφέρουν οι Αρχές, ο Γάλλος υπήκοος κωδικοποιούσε την εφαρμογή συνομιλίας «TELEGRAM» και άλλα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να επικοινωνήσει με άτομα στη Γαλλία, κατά κύριο λόγο Γάλλους εφήβους, οι οποίοι εικάζεται ότι είχαν ελάχιστη ή καθόλου προηγούμενη διασύνδεση με την τρομοκρατική οργάνωση ή ακόμα και μεταξύ τους. Η επικοινωνία του είχε σκοπό να τους καθοδηγήσει στο πώς θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Οι επιθεωρητές στην Ευρώπη είναι θορυβημένοι από την αύξηση των ενόπλων, όπως ο KASSIM, ο οποίος υποπτεύονται ότι έχει αναπτύξει έναν τρόπο επιθέσεων μέσω «τηλεχειριστηρίου» από απόσταση. Αυτό καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των επιθέσεων που διεξήχθησαν από ενόπλους που εκπαιδεύθηκαν σε επικράτεια της IS και από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους», οι οποίοι όπως συνάγουν οι Αρχές- ενεργούν χωρίς καθοδήγηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αυτό που ανησυχεί τις ευρωπαϊκές αρχές είναι ένας νέος τύπος δράστη, o οποίος φαίνεται να ενεργεί αυτόνομα. Τέτοιοι δράστες κατευθύνονται ουσιαστικά από το εξωτερικό, μέσω της στιγμιαίας ανταλλαγής μηνυμάτων. Ακόλουθοι του προσωπικού καναλιού του KASSIM στο «TELEGRAM» έλαβαν οδηγίες στα μέσα Αυγούστου για το πώς να αγοράσουν φιάλες φυσικού αερίου μαγειρικής χρήσης, για να τις χρησιμοποιήσουν ως βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιθέσεις. Προς αποφυγή της έγερσης υποψιών, ο KASSIM συμβούλευε τους δράστες να διατυπώνουν το αίτημά τους ως εξής: «Χαίρετε, σχεδιάζω ένα ταξίδι κατασκήνωσης, πόσες φιάλες πρέπει να αγοράσω για να έχω καλύτερη τιμή;». Τρεις εβδομάδες αργότερα, μία ομάδα γυναικών που η Αστυνομία αναφέρει ότι ήταν σε επαφή με τον KASSIM μέσω του «TELEGRAM», πήραν ένα αυτοκίνητο, τo γέμισαν με φιάλες αερίου και το στάθμευσαν πλησίον του καθεδρικού Ναού της Notre Dame στο κεντρικό Παρίσι. Η αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητο αφού αυτό δεν εξερράγη. Στο «TELEGRAM» ο KASSIM αρνήθηκε ότι ο ίδιος ή η IS διέταξε τις γυναίκες να πράξουν οτιδήποτε (σ.σ. ελέω και της αποτυχίας του εγχειρήματος), ωστόσο επανειλημμένα επαίνεσε την πίστη τους και την ενέργειά τους.

Η πρόσφατη αποκάλυψη τρομοκρατικών σχεδίων, που φέρεται να κατηύθυνε ο KASSIM στη Γαλλία, έχει οδηγήσει τους αστυνομικούς ερευνητές να ανιχνεύσουν το διαδικτυακό αποτύπωμα του ενόπλου ισλαμιστή, κατάσχοντας τηλέφωνα δραστών και μελετώντας επικοινωνίες που προηγουμένως ήταν κρυπτογραφημένες. Λόγω του ότι ο KASSIM πιστεύεται ότι είναι σε επικράτεια της «IS» εκτός δικαιοδοσίας των γαλλικών Αρχών, οι αστυνομικοί επιθεωρητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε τουλάχιστον 6 άτομα, με τα οποία φέρεται να επικοινώνησε μέσω του «TELEGRAM» στη Γαλλία.

Τον Σεπτέμβριο η Αστυνομία συνέλαβε δύο νεαρές γυναίκες, ηλικίας 17 και 19 ετών, που φέρεται να έχουν λάβει οδηγίες από τον KASSIM για διάπραξη επιθέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στη Γαλλία, για να εκδικηθούν τον θάνατο του ABU MOHAMMED AL ADNANI, σημαντικού μέλους και επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της «IS», ο οποίος σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο.

Στο κανάλι του στο «TELEGRAM», o KASSIM αρνήθηκε ότι γνώριζε κάποια από τα άτομα που συνελήφθησαν σε πρόσφατες εφόδους της Αστυνομίας, κατηγορώντας τις Αρχές και τα ΜΜΕ ότι «ανακατεύουν την αλήθεια με τα ψέματα».

Η δυνατότητα να πείθονται οι Ευρωπαίοι να μένουν στην πατρίδα τους και να πραγματοποιούν επιθέσεις καθίσταται κρίσιμης σημασίας για την ένοπλη οργάνωση, καθώς ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός επανακτά επικράτεια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας. Αυτές οι στρατιωτικές ήττες στερούν από την οργάνωση διαδρόμους που κάποτε χρησιμοποιούσε για να μετακινεί ενόπλους από τα πεδία της μάχης στην Συρία, στο κατώφλι της Ευρώπης. O KASSIM ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε την 24η Αυγούστου: «H τουρκικά Αστυνομία οικοδομεί ένα τείχος. Εαν είστε στη Γαλλία, ακόμα και αν οι πόρτες είναι ανοιχτές, σας καλώ να μείνετε εκεί καί να επίτεθείτε στη γη των απίστων».

Οι εφαρμογές συνομιλίας, όπως το «TELEGRAM» και η «Whatsapp», λειτουργούν ως μυστικά φίλτρα για την «IS» ώστε να κατευθύνει άτομα περαιτέρω στους αγωγούς της στρατολόγησης. Ο αγωγός ξεκινά με προπαγάνδα, όπως βίντεο ακρωτηριασμένων παιδιών στη Συρία, που αναρτώνται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «Υoutυbe» και το «FACEBOOK» για να προσεγγίσουν όσον το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους μαχητές.-------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***