Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Στην εποχή της κυβερνοκατασκοπείας

Η νέα κατηγορία κατασκόπων είναι ήδη εδώ και διατίθεται σε εκείνον με το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος. Οι διάφορες μονάδες και ομάδες με ειδικές ικανότητες στον κυβερνοκόσμο (hacking/cracking) είναι προς διάθεση εκείνων που θα θελήσουν να αντλήσουν πληροφορίες ή ακόμα και να εισέλθουν σε δίκτυα και λογαριασμούς τρίτων (ατόμων, οργανισμών και κρατών).Ειδικά στο DarkWeb με χρήση ειδικών λογαριασμών ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoin, η πληρωμή μπορεί να αρχίσει από μερικές εκατοντάδες δολάρια, ως και δυσθεώρητα ποσά 6 μηδενικών!!!


Η σημερινή δομή των σύγχρονων κρατών που πλέον διαμορφώνεται επί τον πλείστον από ηλεκτρονικές υπηρεσίες , δεν διαθέτει ακόμα την κατάλληλη προστασία, πλην ελαχίστων χωρών που και αυτές δεν είναι ακόμα ικανές να ανταπεξέρθουν σε μια μαζική επίθεση όπως ήταν αυτή π.χ. προ ημερών στις ΗΠΑ. Εκείνη η επίθεση έφερε σταδιακή μείωση υπηρεσιών σε ολόκληρο το internet για μεγάλα τμήματα της χώρας.

Η δυνατότητα υποκλοπής και επίθεσης από κάποιον με ειδικές γνώσεις είναι πλέον αρκετά πιθανή , αρκεί φυσικά ο στόχος να αξίζει και να περιέχει στοιχεία που θα θέλει να μάθει ή να έχει πληρωθεί για να μάθει ο επιτιθέμενος...

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα, το καταλαβαίνουν πάρα πολύ αργά και συνήθως αφού έχει γίνει ήδη η ζημιά. Η άμυνα σε τέτοιες επιθέσεις άλλωστε χρήζει ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων που και αυτές όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν απόλυτο αποτέλεσμα.

Ο λόγος που γράφονται αυτά σε περιληπτικό κείμενο, είναι για την επισήμανση πώς ενώ γύρω μας υπάρχει ήδη ένας παγκόσμιος ηλεκτρονικός πόλεμος όπου ακόμα και μια μονάδα μπορεί να φέρει ισχυρό πλήγμα, στην χώρα μας ο τομέας της ηλεκτρονικής άμυνας είναι μηδαμινός και έχει "χρωματιστεί κίτρινος" πολλές φορές τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο.


Διαβάστε επίσης:Το Internet of Things στρατολογήθηκε για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ


 Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
ειδικός σε κυβερνοασφάλεια- κυβερνοτρομοκρατία


------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***