Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Βάσεις σε Κούβα και Βιετνάμ θέλει να ανοίξει η Ρωσία

7-10-16Επέκταση του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες και στα Βαλκάνια ; Επιστροφή της Ρωσία στην Λατινική Αμερική και στην Ασία.....Aυτή είναι η απάντηση της Μόσχας στις κινήσεις του ΝΑΤΟ.


Πιο συγκεκριμένα, την τοποθέτηση στρατευμάτων σε παλιές σοβιετικές βάσεις στο Βιετνάμ και την Κούβα, που την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λειτουργούσαν ως άξονες για την προβολή της σοβιετικής στρατιωτικής ισχύος, εξετάζει η Μόσχα, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.«Ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πάνκοφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη Δούμα.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη βάση παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών που διέθετε στην Κούβα και από τη ναυτική βάση που διέθετε στο Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς ο ρωσικός στρατός συρρικνωνόταν με την πτώση της ΕΣΣΔ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου έχει γίνει σαφώς πιο διεκδικητική, με τη Ρωσία να μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση σε πολλά μέτωπα, ειδικά στην Ουκρανία και τη Συρία.

Ο κ. Πάνκοφ είπε ότι το υπουργείο Άμυνας «σκέφτεται ξανά» τις αποφάσεις του παρελθόντος για το κλείσιμο των σοβιετικών βάσεων, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια της Μόσχας.
Το σενάριο ενεργοποίησης παλιών σοβιετικών βάσεων άφησε ανοιχτό και ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.


«Η παγκόσμια κατάσταση δεν είναι στατική, είναι ρευστή, και τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς υποθέσεις και την ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Συνεπώς είναι πολύ φυσικό όλες οι χώρες να αξιολογούν αυτές τις αλλαγές ανάλογα με τα εθνικά τους συμφέροντα και να κάνουν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση που θεωρούν κατάλληλη», συμπλήρωσε.

Στη φωτογραφία ο μυστικός ρωσικός σταθμός στη Λούρδη περίπου 30 km (περ. 18 μίλια) νότια της Αβάνας © Andrew Winning / Reuters.


*** Internet News ***