Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Επίθεση ΗΠΑ στην Υεμένη

19-10-16
Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Η νότια Ερυθρά Θάλασσα έχει καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο άρθρο. Τούτο οφείλεται ξεκάθαρα στις επιθέσεις των Houthis εναντίον πλοίων, και στην εξύψωση του ηθικού τους για τέτοιες επιθέσεις, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να επιτεθούν τρεις φορές εναντίον πλοίων του αμερικανικού ΠΝ. Οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχες για το γεγονός, αφού η ασφαλής διακίνηση πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Ουάσιγκτον, η οποία γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να εμπλακεί στις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Οι Houthis επιχείρησαν να πλήξουν το αμερικανικό πλοίο USS MASON, ωστόσο ο πύραυλος κατέπεσε στην Ερυθρά χωρίς να φτάσει το στόχο του. Δεν είναι γνωστό αν αυτό οφείλεται σε αντίμετρα ή σε ζήτημα καυσίμων. Λίγο αργότερα το USS NITZE ανταπέδωσε τα πυρά με πολλαπλές βολές πυραύλων TOMAHAWK που είχαν στόχο τα ραντάρ των ανταρτών στις ακτές της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση επίθεσης εναντίον πολεμικών πλοίων αποτελεί δείγμα της πεποίθησης των ανταρτών και των υπέρμετρων φιλοδοξιών τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την προσβολή του άοπλου HSV-2 SWIFT που τελούσε υπό τη μίσθωση των ΗΑΕ. Ωστόσο υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων πλοίων. Διότι το SWIFT, όχι απλά δεν έχει ναυπηγηθεί στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί μέρος πειράματος της Ουάσιγκτον για τη μελέτη εναλλακτικών προτάσεων μετακίνησης με υψηλές ταχύτητες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ελάχιστα τροποποιημένη περίπτωση ταχυπλόου με σκελετό αλουμινίου.

Οι θεωρίες που έχουν προκύψει αναφέρουν ότι οι Houthis επιτέθηκαν με πυραυλοκίνητες βομβίδες RPG, από λέμβους που πλησίασαν το πλοίο των ΗΑΕ. Ωστόσο αυτή η θεωρία διαθέτει ένα κενό και αυτό είναι οι εκτεταμένες ζημιές που φαίνονται στο φωτογραφικό υλικό που τα ΗΑΕ δημοσίευσαν. Η έτερη θεωρία είναι αυτή των ανταρτών οι οποίοι κάνουν λόγο για χρήση πυραύλου C-802, κινεζικής κατασκευής, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις Υπηρεσίες της Δύσης, ότι τέτοιος πύραυλος δύναται να βρίσκεται στα χέρια τους. Η Τρίτη θεωρία που έχει προκύψει είναι πως πρόκειται για ιρανικής κατασκευής αντίγραφο του εν λόγω πυραύλου, ήτοι τον επονομαζόμενο «NOOR». Με βάση την επίθεση στο USS MASON δύναται αυτή η θεωρία να είναι η πλέον αληθοφανής.

Η Τεχεράνη άρχισε να αγοράζει πυραύλους C-802 τη δεκαετία του ’90. Αλλά πρόλαβε να προμηθευτεί πολύ λίγους πριν την έναρξη των διεθνών πιέσεων, που ανέστειλε την εν λόγω συμφωνία. Έτσι κατά την προσφιλή τους τακτική, οι Ιρανοί άρχισαν να κατασκευάζουν την δική τους εκδοχή μέσω της αντίστροφης μηχανικής. Αυτό απαίτησε χρόνια βελτιώσεων μέχρι ο πύραυλος NOOR να φτάσει τα 120ν.μ. εμβέλειας, ενώ η Τεχεράνη διαθέτει και έκδοση εξαγωγής, εμβέλειας 75ν.μ.

Στην περίπτωση, ωστόσο, των Houthis ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε και φαίνεται να διαθέτουν, είναι ο πρώτης γενιάς ιρανικός NOOR εμβέλειας 18.5 ν.μ. γεγονός που θα συμβάδιζε με την ανάγκη του Ιράν για ανανέωση του οπλοστασίου του. Ουσιαστικά δηλαδή η Τεχεράνη απέστειλε πυραύλους που ήθελε να ξεφορτωθεί και την ίδια στιγμή έδειξε τη στήριξή της στους Houthis, οι οποίοι ελλείψει ανάλογου οπλικού μέσου καλοδέχτηκαν τον παλαιάς τεχνολογίας πύραυλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 12-10-2016 εναντίον των αμερικανικών πλοίων δεν βρήκε στόχο με αποτέλεσμα αυτοί να καταλήξουν στη θάλασσα.

Όπως και αν έχει η κατάσταση το ζήτημα είναι ότι τέτοιου είδους παράκτια όπλα αποτελούν μείζον ζήτημα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ έπληξαν τα παράκτια ραντάρ των ανταρτών. Διότι ο πύραυλος με τον εκτοξευτή του αποτελούν απλά όπλα, άχρηστα στα χέρια ανταρτών, εφόσον δεν διαθέτουν την καρδιά αυτού του οπλικού συστήματος, που δεν είναι άλλη από τα ραντάρ που εντοπίζουν την διέλευση των πλοίων και δίνουν ακριβείς συντεταγμένες.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***