Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη και οι άλλοι μνηστήρες της Αιγύπτου.


Το Ισραήλ προετοιμάζει μία σειρά μεγάλων έργων στην Αίγυπτο, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας, καθώς η οικονομική κατάσταση απειλεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Τα έργα αυτά αφορούν την ηλιακή ενέργεια, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο και την άρδευση, παράγοντες ιδιαίτερα κρίσιμοι για την προβληματική αιγυπτιακή οικονομία, ιδίως σε ενεργειακές ανάγκες.


Την ίδια στιγμή το Κάιρο ενδιαφέρεται για συνεργασία στο τομέα του τουρισμού, όπου έχει δεχτεί ανυπολόγιστο πλήγμα, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε αεροσκάφος ρωσικών αερογραμμών. Η κατάσταση της οικονομίας της χώρας του Νείλου δεν είναι τυχαίο ότι έχει απασχολήσει ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι επιθυμούν να αποφύγουν μία νέα αραβική άνοιξη στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση η Μουσουλμανική Αδελφότητα δύναται να εκμεταλλευτεί την ανυπαρξία οικονομικής προόδου στη χώρα και να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

Το Ισραήλ επιθυμεί την σταθεροποίηση του καθεστώτος Sisi, το οποίο εξυπηρετεί την ασφάλειά του μέσω των επιχειρήσεων καταπολέμησης των τζιχαντιστών στην Χερσόνησο του Σινά. Το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς μία ισχυρή πολιτική παρουσία στα νότιά του, η οποία δε θα αποτελεί απειλή για το ίδιο.

Όταν ο προσκείμενος προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, πρώην αιγύπτιος Πρόεδρος, Morsi είχε αναλάβει την εξουσία στη χώρα, αξιωματούχοι της Mossad είχαν επισκεφτεί την Αίγυπτο και είχαν συναντηθεί μαζί του με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών. Τότε ο Morsi είχε αναφέρει ότι δεν είχε την πρόθεση να πλήξει τους δεσμούς με το εβραϊκό κράτος και πως δε βλέπει ως εχθρό το Ισραήλ, με το οποίο υπήρχε Συμφωνία Ειρήνης από το 1979. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο ίδιος, περίπου ένα χρόνο μετά, ανέφερε πως η πραγματική ειρήνη στην περιοχή δε μπορεί να έρθει, όσο το Τελ Αβίβ αρνείται στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματά τους. Η συνέχεια δόθηκε τρεις μήνες μετά τις εν λόγω δηλώσεις με την ανατροπή του αιγύπτιου Προέδρου.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες στήριζαν μέσω της Σ. Αραβίας τον Πρόεδρο Morsi δεν είδαν θετικά την εξέλιξη αυτή. Άλλωστε, συνέπεια των πολιτικών εξελίξεων ήταν η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κάιρο, με απόφαση του B. OBAMA. Η αμερικανική Διοίκηση μετέφερε περισσότερα από $ 100.000.000, που προορίζονταν για την Αίγυπτο, σε άλλες χώρες, μόνο εντός του 2015. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος λαμβάνει ετησίως $2,1 δις εκ των οποίων τα $800.000.000 παρέχονται ως οικονομική βοήθεια και τα υπόλοιπα ως στρατιωτικό υλικό.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για τις διπλωματικές κινήσεις του Τελ Αβίβ, είναι η κοινή εκμετάλλευση των υποδομών της Αιγύπτου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, Leviathan και Zhor. Οι Ισραηλινοί επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, μετά την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος, γνωρίζοντας ότι σε αυτό τον αγώνα δρόμου έρχονται δεύτεροι, από τη στιγμή που η Αίγυπτος διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές υγροποίησης και διακίνησης του φυσικού αερίου. Αυτό έχει φέρει πολλές χώρες στο Κάιρο για να συνομιλήσουν με το καθεστώς σε ένα παζάρι ανταλλαγμάτων για την διεκδίκηση της εκμετάλλευσης του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που επιχειρεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα και το μακρινό Πεκίνο, που φιλοδοξεί να εκτοπίσει ακόμα και τις ΗΠΑ από τη χώρα δίνοντας Γη και Ύδωρ.

Το Μάρτιο του 2015 ο Πρόεδρος Sisi είχε ανακοινώσει το σχέδιό του για μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας σε μία νέα περιοχή 45χλμ. ανατολικότερα. Τότε το εγχείρημα είχε αντιμετωπιστεί τουλάχιστον με σκεπτικισμό, αν όχι με περιπαιχτικό τρόπο, αφού τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, κυρίως στον οικονομικό τομέα, ήταν τεράστια για να ασχολείται κάποιος με μεταφορά του διοικητικού κέντρου αυτής. Ωστόσο ο αιγύπτιος Πρόεδρος διέβλεπε ότι η αντιμετώπιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εντός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όσο ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν εκεί, ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα έδωσε εκ νέου ώθηση στο έργο, προκειμένου να υλοποιηθεί. Με δηλώσεις περί «αιώνων κοινής ιστορίας των δύο χωρών, η οποία μετράται από την εποχή των Δρόμων του Μεταξιού» το Πεκίνο αναφέρθηκε στην πρόσφατη χρηματοδότηση από την κινεζική εταιρεία «CHINA FORTUNE LAND DEVELOPMENT COMAPNY» με δέσμευση $ 20δις για το εν λόγω έργο, προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως. Η ανωτέρω χρηματοδότηση δεν είναι η μοναδική, αφού προηγήθηκε δέσμευση για παροχή $ 15δις από άλλη, κρατικής ιδιοκτησίας, κινεζική επιχειρηματική οντότητα.Το μόνο σίγουρο είναι πως η Αίγυπτος αποτελεί μήλον της έριδος για όλη την υφήλιο, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor, αλλά και λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης για τον έλεγχο του Σουέζ και την καταπολέμηση την παγκόσμια ασφάλεια. Η εξέλιξη της δημοπρασίας της «φιλίας» του Προέδρου Sisi δεν αναμένεται να καταλήξει σύντομα και όσο αυξάνονται οι «μνηστήρες» τόσο θα αυξάνεται και το χρονικό διάστημα αναμονής της απάντησης…

Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


-------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***