Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη προειδοποιεί ο ΟΗΕ

17-10-16Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 100.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη που έχει στόχο την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η Ύπατη Αρμοστεία έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 61 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν σκηνές, καταυλισμοί, σόμπες, καθώς και απαραίτητες προμήθειες για τον χειμώνα για όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται είτε μέσα στο Ιράκ, είτε στις γειτονικές χώρες Συρία και Τουρκία.

«Η UNHCR ανησυχεί ότι τα γεγονότα στη Μοσούλη μπορούν να οδηγήσουν έως 100.000 Ιρακινούς να μεταβούν στην Συρία ή την Τουρκία» σημείωσε η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

«Στη Συρία υπάρχουν σχέδια για την υποδοχή έως 90.000 Ιρακινών προσφύγων» προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη, εάν η επιχείρηση στην πόλη προκαλέσει σεχταριστική βία, σημειώνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Εάν κάτι πάει λάθος στη Μοσούλη, εκατοντάδες χιλιάδες θα πάρουν τις τσάντες τους, θα είναι δυστυχισμένοι και κουρασμένοι και με τα υπάρχοντά τους θα έρθουν στο μοναδικό μέρος που μπορούν να πάνε, στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών ισχυρίστηκε ότι η εμπειρία της χώρας με τους σύρους πρόσφυγες, σημαίνει ότι η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη.

Στην Μοσούλη ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης τον Ιούνιο του 2014.

Κέρδη για το Ιράκ και τους Κούρδους

Δυνάμεις που πρόσκεινται στην ιρακινή κυβέρνηση σημείωσαν κέρδη στην αρχή της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης.Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας και ξένοι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η μάχη θα είναι δύσκολη και θα κρατήσει χρόνια.

Η ανταποκρίτρια του BBC Όρλα Γκέριν, η οποία ταξιδεύει με τα κουρδικά τανκς από την ανατολή, είπε ότι οι κουρδικές δυνάμεις μείωσαν την απόσταση με τους τζιχαντιστές και ότι πήραν τον έλεγχο αρκετών χωριών τις πρώτες ώρες τις επιχείρησης.


πηγή:in.gr 

*** Internet News ***