Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Ένα ναρκοπέδιο που το έλεγαν Μοσούλη

27-10-16
Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας 


Θα χρειαστούν ενδεχομένως εβδομάδες, ίσως και μήνες, για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ωστόσο η επιτυχία της επιχείρησης θεωρείται πλέον βέβαιη. Μετά από μία πολύμηνη προετοιμασία και επανειλημμένες αναβολές, η αρχή της μάχης για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ είναι γεγονός με τις συμμετέχουσες δυνάμεις να βρίσκονται μόλις 4 χλμ. από τα όρια αυτής.

Δεδομένης της αναλογίας των Δυνάμεων που συμμετέχουν, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να είναι σίγουρος για την επιτυχία, όπως φαίνεται και από δηλώσεις και διαγγέλματα στα οποία προέβη επ’ ευκαιρίας της έναρξης των επιχειρήσεων.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ετερόκλητο μέτωπο δεκάδων χιλιάδων μαχητών, υποστηριζόμενο από έναν Διεθνή Συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν 60 χώρες, προκειμένου να κατατροπώσει μερικές χιλιάδες τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των μαχητών του IS στη Μοσούλη ανέρχεται σε 3.000-4.500. Με την πρόοδο των Peshmerga, οι οποίοι κατέλαβαν αρκετά χωριά στο ανατολικό τμήμα της πόλης, την πρόοδο του ιρακινού Στρατού και της Αστυνομίας στο νότιο τμήμα και εκείνη του Στρατού και των σουνιτικών φυλών στο βόρειο τμήμα, τα μέλη της «IS» θα εκδιωχθούν. Ακόμη και αν κατορθώσουν να καθυστερήσουν την πρόοδο των αντιπάλων τους μέσω παγίδων με εκρηκτικά και ομηριών, στο τέλος θα εκδιωχθούν από την πόλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχό τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Με ποιο κόστος;

Στο διάστημα που η πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της «IS», η Μοσούλη ήταν η οικονομική πρωτεύουσα της οργάνωσης. Έχει επίσης συμβολική αξία καθώς είναι η πόλη όπου ο επικεφαλής της οργάνωσης, ABU BAKR AL BAGHDADI, είχε ανακοινώσει την ίδρυση του χαλιφάτου. Η απώλεια της Μοσούλης θα σημάνει επομένως - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - το τέλος της μετουσίωσης της jihad σε εδαφικό αντίκρισμα για την «IS» στο Ιράκ. Θα είναι η μεγαλύτερή της ήττα από την αναγέννησή της το 2014. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι το κόστος. Τι θα απομείνει από τη Μοσούλη και το 1,5 εκατ. κατοίκων της, αφού εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από την πόλη; Το ερώτημα της «επόμενης ημέρας» είναι και ο κύριος προβληματισμός αυτής της μεγάλης επιχείρησης, όπως έχει εκφραστεί και από την επίσημη ιρακινή κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να αποφύγει καταστάσεις εφάμιλλες με αυτές του Χαλεπίου στη γειτονική Συρία. Η ενότητα του Ιράκ είναι αυτή που διακυβεύεται και κατ’ επέκταση η ισορροπία των Δυνάμεων στη νέα Μέση Ανατολή. 


Ανθρωπιστική καταστροφήΗ μεγάλη θεωρία της ανάκτησης των εδαφών, στην οποία εστιάζουν οι ιρακινές Αρχές και οι Δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού, επιχειρεί να επισκιάσει ορισμένες όψεις της πραγματικότητας. Αν και η τζιχαντιστική οργάνωση έχει πράγματι απολέσει μεγάλο μέρος των εδαφών της στο Ιράκ, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η επιχείρηση ανακατάληψης πραγματοποιήθηκε με κόστος την καταστροφή -τουλάχιστον εν μέρει- αρκετών πόλεων (Tikrit, Sinjar, Ramadi) και την εγκατάλειψη των πληθυσμών. Στην περίπτωση της Μοσούλης οι ΜΚΟ φοβούνται μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ εκφράζει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός μαζικού εκτοπισμού του πληθυσμού από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της επιχείρησης. Παρόλο που έχουν δημιουργηθεί υποδομές για την παροχή βοήθειας, αυτές οι κινήσεις χαρακτηρίζονται σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που θα τη χρειαστούν.


Παραδόξως, η επιχείρηση απελευθέρωσης έχει συμβάλει, επίσης, στην αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους. Το Erbil επωφελήθηκε για να κόψει τους δεσμούς με τη Βαγδάτη και ζητεί πλέον την ανεξαρτησία του. Στο υπόλοιπο έδαφος, οι σιιτικές πολιτοφυλακές -εκ των οποίων ορισμένες συνδέονται άμεσα με το Ιράν- είναι εκείνες που έχουν ενισχυθεί, ακόμα και με προηγμένα άρματα μάχης των ΗΠΑ και αμφισβητούν την κρατική εξουσία. Αυτός ο κατακερματισμός της ιρακινής εξουσίας φαίνεται και στην κατανομή των Δυνάμεων που εμπλέκονται στη μάχη της Μοσούλης. Ο ΑΒΑDΙ διευκρίνισε ότι μόνον ο Στρατός και η Αστυνομία θα εισέλθουν στη Μοσούλη, αποκλείοντας έτσι τους Peshmerga και τις σιιτικές πολιτοφυλακές, οι οποίες κατηγορούνται για βιαιότητες σε βάρος των σουνιτικών πληθυσμών. Άλλωστε η φρίκη που έζησε το Kobani από την ανακατάληψή του από τις κουρδικές δυνάμεις δεν είναι πολύ μακριά…


Η αναγέννηση της «IS» από τις στάχτες τηςΤο ζήτημα της συμμετοχής των τουρκικών Δυνάμεων στην επιχείρηση αφενός και των Peshmerga αφετέρου, δίνει μία περιφερειακή διάσταση σε αυτή τη μάχη. Ο ΑΒΑDΙ έχει απαιτήσει κατ’ επανάληψη την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ και έχει απορρίψει τη συμμετοχή τους στην ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος, R. T. ERDOGAN, δήλωσε (17/10/16) ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί η Τουρκία στο περιθώριο της επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει τόσο την επιρροή του Ιράν, όσο και την άνοδο του «ΡΚΚ» στην περιοχή. Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην επιχείρηση θα θελήσουν ένα μερίδιο της πίτας, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το θρησκευτικό τοπίο στην πεδιάδα της Μοσούλης και να οδηγήσει σε σεκταριστικούς πολέμους μεταξύ των Peshmerga και των σιιτικών πολιτοφυλακών, της Βαγδάτης και του Erbil.Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία που επέτρεψαν την αναγέννηση της «IS» στο Ιράκ το 2014 είναι περισσότερο από ποτέ παρόντα! Η γενικευμένη διαφθορά, η ακραία θρησκευτικότητα, η συνέχιση της περιθωριοποίηοης των Σουνιτών και η αποδυνάμωση του κράτους σε όλα τα επίπεδα είναι τα βασικότερα εξ αυτών. Όλα τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να επιτρέψουν στην «IS» να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της.Αυτός άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός των τζιχαντιστών για την επόμενη ημέρα, όπως φαίνεται από ανακοινώσεις για επιστροφή στην έρημο… Η IS δεν ήρθε για να φύγει. Ήρθε και αν φύγει θα επιστρέψει ξανά σαν εφιάλτης.

-------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***