Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Το Συριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ ΗΠΑ και Ρωσία δεν συνομιλούν

4-10-16Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιδρομές στο Χαλέπι και τη συνεχή επιδείνωση στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για προσχέδιο ψηφίσματος στο Συριακό - το οποίο πάντως έχει ελάχιστες ελπίδες να προχωρήσει, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, η διένεξη έχει δηλητηριάσει τόσο το διεθνές σκηνικό που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Συρία ενώ, ως μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε αναστολή συμφωνίας για το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το προσχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε από τη Γαλλία, η οποία είχε επικρίνει σφοδρά τη Ρωσία για την στάση της τις προηγούμενες ημέρες και είχε δείξει πως σκοπός της ήταν να φέρει «ενώπιον των ευθυνών τους» όλους τους παράγοντες στο Συριακό.

Το κείμενο ζητά επιστροφή στην εκεχερία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με πρόβλεψη για «περαιτέρω μέτρα» -δηλαδή, κυρώσεις- σε περίπτωση που «κάποια πλευρά δεν τηρήσει την εκεχειρία».

Στο προσχέδιο ζητείται επίσης η απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Χαλέπι - ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται από τη συριακή αεροπορία, με την συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας. Το σημείο αυτό δεν δημιουργεί πολλές ελπίδες για την τελική τύχη του προσχεδίου.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σημείωσε πως έχει «ανησυχίες για το αν είναι λειτουργικό» το προσχέδιο ψηφίσματος.

Ο Τσούρκιν υπερασπίστηκε τη ρωσική δραστηριότητα στη Συρία, αρνούμενος για άλλη μία φορά πως τα ρωσικά μαχητικά πλήττουν αμάχους και λέγοντας πως «αν δεν είχε υπάρξει ρωσική εμπλοκή, θα ανέμιζαν μαύρες σημαίες στη Δαμασκό» -δείχνοντας το Ισλαμικό Χαλιφάτο.Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***