Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Βενεζουέλα: Αναστέλλεται η συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο

21-10-16


Οι εκλογικές Αρχές της Βενεζουέλας ανέστειλαν την προγραμματισμένη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο εξαιτίας καταγγελιών για απάτη, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης που μιλά για δικτατορικές πρακτικές.

Αν το δημοψήφισμα γινόταν φέτος, κάτι που πλέον είναι σχεδόν αδύνατο, θα στήνονταν νέες προεδρικές κάλπες, ενώ αν γίνει στον επόμενο χρόνο θα αναλάβει καθήκοντα απλώς ο αντιπρόεδρος.

Καθώς η οικονομία της χώρας έχει πάρει την κατιούσα, η δημοτικότητα του Μαδούρο ακολουθεί ανάλογη πορεία -και η αντιπολίτευση ήλπιζε να στήσει φέτος δημοψήφισμα ώστε να πάρει την ηγεσία μετά από 17 χρόνια κυριαρχίας του «τσαβισμού».

Το Εκλογικό Συμβούλιο είχε εξαρχής δείξει πως δεν θα στηνόταν φέτος τέτοιο δημοψήφισμα, και η απόφασή του το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Καράκας) να ανασταλεί η συλλογή υπογραφών για τη διενέργειά του το επιβεβαίωσε.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, περιφερειακά δικαστήρια είχαν ακυρώσει προηγούμενες συλλογές υπογραφών.

Το «νούμερο δύο» του κυβερνώντος κόμματος, Ντιοσντάδο Καμπέγιο ανέφερε, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, πως «ελπίζουμε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι αυτής της εξαπάτησης θα τεθούν υπό κράτηση».

Σε αναλόγως υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο δράσης της. «Έχουμε μία κυβέρνηση ληστών που χρησιμοποιούν την εξουσία για να συνεχίζουν, αλλά ο κόσμος στο δρόμο ζητά παραίτηση και κανείς δεν θα μας σταματήσει», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χόρχε Μιλάν.

Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ανέφερε πως «η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο, στο οποίο η κρίση επιδεινώνεται».

πηγή:in.gr

*** Internet News ***