Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Διαπολιτισμική Επαφὴ Μέρος Ι. Το Δημογραφικό Προφίλ της Ελλάδας.

4-10-16
Γράφει ο Απόστολος Βρανάς


Στον ευρύτερο χώρο της Ευρασίας, οι μεταναστεύσεις έτειναν να γίνονται από ανατολάς προς δυσμάς καί, λιγότερο, από βορρά προς νότον. Οι λόγοι αυτού του τυποποιημένου ‘δρομολογίου’ είναι πολυσύνθετοι και όχι ευρέως αποδεκτοί στην επιστημονική κοινότητα. Πάντως, οι πρώτοι ΙνδοΕυρωπαίοι στους ύστερους προϊστορικούς χρόνους και αργότερα οι Γερμανοί, οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι – για να αναφέρουμε μόνο κάποια γνωστα παραδείγματα, ακολούθησαν το μονοπάτι προς τη δύση. Αργότερα, πολλοί Ευρωπαίοι μετανάστευσαν έτι δυτικότερα στην αμερικανική ήπειρο.

Καθώς το μεταναστευτικό ταλανίζει την Πατρίδα αυτήν την περίοδο, το Geopolitics & Daily News προσφέρει στους αναγνώστες του μία σειρα τριών άρθρων πάνω στη διαπολιτισμική επαφή και την πολυπολιτισμικότητα. Σήμερα βλέπουμε το δημογραφικό προφίλ της Χώρας μας (πώς κατανεμόμαστε οι 10.816.286 μόνιμοι κάτοικοί της, Έλληνες και αλλοδαποί – όλα τα δημογραφικά στοιχεία που παρουσιάζονται είναι από τη δημοσιευμένη απογραφή 2011, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά), στο δεύτερο τμήμα θα αναλύσουμε τα της Διαπολιτισμικής Επαφής και στο τρίτο μέρος θα μελετήσουμε Επιτυχημένα Πολυπολιτισμικά Μοντέλα, εστιάζοντας στις ομοιότητες και στις διαφορές τους με την Ελλάδα.Ιθαγενείς Κάτοικοι

Η πλειονοτική ομάδα είναι οι Ελληνόφωνοι που είναι γενικά Ορθόδοξοι (και λίγοι ΡωμαιοΚαθολικοί, Εβραίοι και ελάχιστοι Δωδεκαθεϊστές – δεν υπάρχουν πολύ τελευταία στοιχεία για τη θρησκευτική κατανομή καθώς στην τελευταία απογραφή το θρήσκευμα δεν καταγράφηκε). Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα ενισχύθηκε σημαντικὰ από τους εισελθόντες Πόντιους και άλλους Μικρασιάτες μέχρι το '23 (συνολικά, γύρω στο 1,500,000, tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/prosfyges-sti-metapolemiki-athina-i-afiksi-kai-i-antidrasi-ton-gigenon) και τους παλιννοστήσαντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες στις αρχές της δεκαετίας του '90 (περίπου 150,000, www.hri.org/MFA/gpap/december1999/gpap_niwtis_magriwtis_.html). Επιπλέον, στους Ελληνόφωνους εντάσσονται μικρότερες και πλήρως αφομοιωμένες γλωσσικά-και-θρησκευτικά ομάδες, όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι, οι οποίοι διατηρούν διακριτά κάποια έθιμά τους και ελάχιστα γλωσσικά στοιχεία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι (κυρίως, Σουνίτες), εντοπιζόμενοι κυρίως στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οι αριθμοί που απεικονίζουν την κοινότητα αυτή ποικίλλουν ανάλογα με το συγγράφοντα και τις ιδεοληψίες του, πάντως λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν ότι στο νομό Ροδόπης οι Μουσουλμάνοι (Τουρκόφωνοι και Πομάκοι μαζί) υπερτερούν αριθμητικά και ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν αρκετά υψηλότερο δείκτη γεννήσεων από τους Χριστιανούς συντοπίτες τους. Οι Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι αποδυναμώθηκαν πληθυσμιακά από την ‘έξοδο’ Ελλαδιτών Μουσουλμάνων τὀ '22 λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών (υπολογίζονται σε 450,000 χιλιάδες).

Οι Πομάκοι αποτελούν μία διακριτή Μουσουλμανική υπο-ομάδα, κυρίως στη Θράκη, με δική τους γλώσσα που πλησιάζει πολύ στη Βουλγαρική και είναι εμπλουτισμένη κυρίως από την Τουρκική και δευτερευόντως από την Ελληνική. Ο πληθυσμός τους υπολογιζόταν το 1991 σε 36.000 άτομα (el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1_%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%98%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82).

Οι Αρβανίτες είναι λαός Ορθόδοξος με μία γλώσσα που επιστημονικά θεωρείται παρακλάδι της Αλβανικής, υπερεμπλουτισμένη με ελληνικά, τουρκικά και σλαβικά στοιχεία. Κατοικούν διεσπαρμένοι σε πολλά μέρη της Ελλάδας και γλωσσικά έχουν αφομειωθεί σε μεγάλο βαθμό (υπολογίζονται συνολικά σε 150,000 με 50,000 από αυτούς να διατηρούν ευχέρεια στην Αρβανίτικη, el.wikipedia.org/wiki/Αρβανίτες).

Τέλος, υπάρχουν οι Ρομά (γνωστοί και ως Αθίγγανοι, Τσιγγάνοι ή Γύφτοι), με πληθυσμό γύρω στους 140,000 (el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC) και δική τους γλώσσα (μοιάζει με κάποιες ινδικές γλώσσες με πολλά περσικά, ελληνικά, σλαβικά και ρουμανικά στοιχεία και πολλά δάνεια από την Ελληνική). Στο θρήσκευμα είναι οι περισσότεροι Ορθόδοξοι, με σημαντική εξαίρεση τους Θρακιώτες Ρομά που είναι Μουσουλμάνοι.

Ας σημειωθεί εδώ ότι μόνο η Ελληνόφωνη και η Τουρκόφωνη κοινότητα έχουν επίσημα σχολεία από το Κράτος, ενώ η Πομακική, η Αρβανίτικη και η Ρομανί βρίσκονται στο στάδιο της θεωρητικής μελέτης και καταγραφής (μόνο πρόσφατα κυκλοφόρησαν λεξικό και γραμματική για την Πομακική).Μετανάστες


Κατά τα τελευταία στοιχεία, Ελληνική υπηκοότητα έχει το 90,6% των μονίμων κατοίκων της χώρας μας, ενώ οι υπόλοιποι 9,4% έχουν: Διαβατήριο ΕΕ: 1,8%, Τρίτες χώρες: 6,5% και Άλλο, κυρίως λαθρομετανάστες και αυτοπροσδιοριζόμενοι: 0.1%. Όπως οι περισσότερες χώρες, έτσι και η Ελλάδα μας χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών αλλοδαπών εθνικοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τους δυτικοευρωπαϊκούς λαούς που εμφανίζονται στο διάγραμμα, μονο οι Πολωνοί και οι Φιλιππινέζοι έχουν δικό τους σχολείο, ενώ πειραματικά λειτούργησαν για κάποιες χρονιες οι Γεωργιανοί δικό τους (www.nonpapernews.gr/download-now/2012-08-14-15-41-31/item/6898-ta-29-eftasan-ta-anagnorismena-ksena-sxoleia-stin-ellada-dimotika-gymnasia-kai-lykeia-o-prosfatos-katalogos-apo-gnosta-kai-paradosiaka-kolegia-kai-sxoles-eos-neotera-l-x-tou-iran-kai-tis-polonias)!


Οι παλιότερες ομάδες μεταναστών που εμπλούτισαν τον κοινωνικό ιστό της Πατρίδας ήταν οι Βαυαροί (περίπου 15,000, από τους οποίους πολλοί φύγαν μετά την έξωση του Όθωνα, αφήνοντάς μας γνωστές οικογένειες, όπως τους Κλάους, τους Φίξ, τους Έβερτ και τους Έσλιν), οι Αρμένιοι (περίπου 40,000 στο σύνολο με διατήρηση της γλώσσας τους σε μεγάλο βαθμό, www.tanea.gr/news/greece/article/5229605/genoktonia-armeniwn/) και οι Ρώσοι και Ουκρανοί πρόσφυγες του 1919-1921 (οι αριθμοί τους ποικίλλουν ...). Πάντως, ήταν σχετικά μικρές ομάδες μεταναστών και προσφύγων οι ὀποίες εύκολα εντάχθηκαν στο – και αφομοιώθηκαν από – το κοινωνικό σύνολο, κοσμώντας το με μικρά ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία.

Τα νεώτερα μεταναστευτικά κύματα ήταν κυρίως οι Φιλιπιννέζοι, οι διάφοροι Βαλκάνιοι και οι Κινέζοι. Οι Φιλιπιννέζοι ήρθαν στη δεκαετία του ’80 ως ναυτικοί και οικιακές βοηθοί· αριθμούν γύρω στους 5,500, κατοικούν ως επί το πλείστον στην Αθήνα, είναι ΡωμαιοΚαθολικοί και διατηρούν ζωντανή την Ταγκάλογκ, την επίσημη γλώσσα του κράτους τους. Οι Βαλκάνιοι μετανάστες, Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, (όπως και Ουκρανοί, Ρώσοι και Μολδαβοί, εθνότητες από την πρώην ΕΣΣΔ) μας ήρθαν μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού και απασχολούνται κυρίως ως τεχνίτες καί σε αγροτικές εργασίες· είναι χλιαρά Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και ΡωμαιοΚαθολικοί, και έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά τους δεν καλομαθαίνουν την πατρογονική γλώσσα έχοντας ενταχθεί πλήρως στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και χωρίς να έχουν δικά τους σχολεία. Οι Κινέζοι ήρθαν στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και ασχολούνται με το εμπόριο, ο πληθυσμός τους κορυφώθηκε το 2009 σε 30,000 (κατά δικές τους εκτιμήσεις) αλλά δείχνουν μία δημογραφική κάμψη καθώς αρκετοί αποχώρησαν με την έλευση της κρίσης (www.arch.ntua.gr/sites/default/files/project/3244_i-kineziki-geitonia-tis-athinas-se-metavasi_diereyniseis-kai-prooptikes/theodoraki_s._i_kineziki_geitonia_se_metavasi.pdf).Το τρέχον μεταναστευτικό κύμα

Από την Αραβική Άνοιξη (Δεκ. ’10 –) και το Συριακό Εμφύλιο (Μαρ. ’11 –) και μεσούσης της κρίσης, όπως και η Ιταλία, η Ελλάδα κατακλύστηκε απὸ καραβιές προσφύγων και λαθρομεταναστών μέσω της γείτονος Τουρκίας. Τη στιγμή αυτή, οι επίσημες στατιστικές μιλάνε για παραπάνω από 60,000 άτομα εγκλωβισμένα στην Ελλάδα (πάνω από 1,000,000 πρόλαβαν πριν από το Μάρτιο ’16 και πέρασαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με κατεύθυνση τις ευκατάστατες κεντρικές/βόρειες ευρωπαϊκές χώρες) με 88 εθνότητες να αντιπροσωπεύονται σε αυτόν τον πληθυσμό· πλειονοτικά, είναι μουσουλμάνοι (όλων των δογμάτων) ενώ, γλωσσικά, είναι το πραγματικό αντίστοιχο του μυθολογικού πύργου της Βαβέλ. Κατοικούν προσωρινά διεσπαρμένοι σε διάφορα ἐμπεδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου και καταφθάνουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μεταφέρονται προσωρινά.

Για διάφορους λόγους, πολιτικούς και διπλωματικούς, η διαδικασία απέλασης των ανεπιθύμητων είναι πολύ αργή και αυτή της μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει βαλτώσει. Από την άλλη, έστω και αργά, συνεχίζεται η εισροή προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού από την Τουρκία, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.


----------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***