Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Το αμερικανικό "αφήγημα" στη Μέση Ανατολή
Όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε την κτηνοτροφία αποφάσισε ότι, για να ελέγξει καλύτερα το κοπάδι του, χρειαζόταν ένα ζώο. Έτσι εξημέρωσε το λύκο, τον έκανε πιστό φίλο του, το γνωστό μας σκυλί, το οποίο γαυγίζοντας οδηγούσε το κοπάδι, μέσω του φόβου που προκαλούσε η προσομοίωση με το λύκο, στο μαντρί… καλώς ήρθατε στην αμερικανική διπλωματία!
Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Το Ιράν ενισχύει την προμήθεια όπλων στους Houthis της Υεμένης μέσω του Ομάν. To Ιράν έχει εντείνει τις μεταφορές όπλων στους Houthis στην Υεμένη, όπως αναφέρουν Αμερικανοί, Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι, εξέλιξη η οποία απειλεί να παρατείνει και να εντείνει τον διεξαγόμενο επί 19 μήνες πόλεμο.

O αυξημένος ρυθμός μεταφοράς όπλων τους τελευταίους μήνες, στα οποία αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται πύραυλοι και μικρά όπλα, ενδέχεται να επιτείνει τον πονοκέφαλο της Σαουδικής Αραβίας επί θεμάτων ασφάλειας. Οι ΗΠΑ δεν διαφαίνεται μέχρι σήμερα να απασχολούνται με το θέμα, εκτός από περιπτώσεις όπου θίγονται άμεσα τα συμφέροντά τους, όπως προ δύο εβδομάδων, όταν έπληξαν στόχους των Houthis με πυραύλους «cruise» σε ανταπόδοση στις αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις των Houthis κατά αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Το σιιτικό λαθρεμπόριο και τα «στραβά μάτια»

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας λαθρεμπορίου διεξάγεται μέσω του Ομάν, το οποίο συνορεύει με την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων και χερσαίων διαδρομών με εκμετάλλευση των παρωδών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Το Ομάν διαψεύδει το γεγονός, ωστόσο Υεμένιοι και ανώτεροι περιφερειακοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ομάν δεν εμπλέκεται ενεργά στις μεταφορές όπλων, αλλά περισσότερο «κάνει τα στραβά μάτια» και δεν επιτυγχάνει να καταστείλει επιθετικά τη ροή όπλων.

Η Washington έχει εν γένει αποφύγει να είναι ιδιαίτερα επικριτική δημοσίως προς το Muscat, ειδικά λόγω του ότι διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στη σύνοψη της Συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Από την άλλη ο A/ΓΕΣ της Υεμένης, Μ. AL MAQDISHI, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κρατικό Τ/Δ ότι το Ομάν θα πρέπει να είναι κατά πολύ αυστηρότερο απέναντι στο λαθρεμπόριο. Ωστόσο οι διαδρομές λαθρεμπορίου περιλαμβάνουν τη Sheheen, μία ερημική περιοχή, στην Επαρχία Mahra κατά μήκος των εκτεινόμενων σε απόσταση 288 χλμ. συνόρων Υεμένης-Ομάν. Αν και βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, η περιοχή είναι γνωστή ως παράδεισος της λαθραίας διακίνησης και η κεντρική Κυβέρνηση είναι αδύναμη στο να επιβληθεί στους τοπικούς φύλαρχους.

Οι Houthis απέκτησαν έναν θησαυρό όπλων όταν ολόκληρες Μεραρχίες, προσκείμενες στο πρώην Πρόεδρο της Υεμένης, Α. Α. SALEH, συντάχθηκαν μαζί τους κατά την έναρξη του πολέμου πέρυσι. Ωστόσο, η Σ. Αραβία και η εξόριστη Κυβέρνηση της Υεμένης αναφέρουν ότι οι Houthis έχουν προμηθευθεί σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών και από το Ιράν.

Η ενδυνάμωση της Τεχεράνης

Η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έδωσε το πάνω χέρι στη χώρα στην αντιπαλότητά της με τη Σ. Αραβία, γεγονός που για την Τεχεράνη πρέπει να διατηρηθεί. Οι χώρες του Κόλπου, που είναι σύμμαχοι της Washington, έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναπροσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου, B. OBAMA, με την ισλαμική Δημοκρατία, μέσω της Συμφωνίας για τα πυρηνικά που υπεγράφη πέρυσι, απλώς θα ενθαρρύνει το Ιράν στις συγκρούσεις σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη και αλλού.

Ισραήλ-Σουνίτες = Συμμαχία!

Αυτή η «αδιαφορία» των ΗΠΑ οδήγησε την Υπηρεσία Πληροφοριών του Riyadh, η οποία προστατεύει τους ιερούς θρησκευτικούς χώρους του Ισλάμ, να συνεργάζεται ολοένα και περισσότερο με τις ισραηλινές Υπηρεσίες Πληροφοριών -και άλλων χωρών στην περιοχή- για τον συγκεκριμένο λόγο. Οι αξιωματούχοι της «GIP» (Υπηρεσία Πληροφοριών Σαουδικής Αραβίας), η οποία συνεργάζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών με την ισραηλινή «MOSSAD» και το στρατιωτικό της σκέλος «ΑΜΑΝ», είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε υπάρξει τόσο ενεργή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά την ανάλυση, τους πληροφοριοδότες και τις υποκλοπές για το Ιράν και τα κινήματα που είναι πιστά σε αυτό, όπως η «HEZBOLLAH», οι Houthis και οι «IRAQI POPULAR MOBILIZATION UNITS».

H ανοικτή συνεργασία μεταξύ Riyadh και Tel Aviv έχει ωθήσει άλλες Υπηρεσίες Πληροφοριών των χωρών του Κόλπου να ακολουθήσουν το Ισραήλ. Ο Πρίγκιπας - Διάδοχος του Μπαχρέιν, SALMAN BIN HAMAD AL KHALIFA, ενθαρρύνει ανοικτά μεγαλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά το Ιράν. Οι αρχικές επαφές έγιναν μέσω της «GID» - Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ιορδανίας. Το ίδιο ισχύει και για το Κουβέιτ.

Αν και το Abu Dhabi είχε μακρά επαφή με τις ισραηλινές Υπηρεσίες Πληροφοριών μέσω του MOHAMMED DAHLAN, πρώην επικεφαλής της «FATAH PREVENTIVE SECURITY», o οποίος τώρα είναι σύμβουλος του Πρίγκιπα-Διαδόχου, MOHAMMED BIN ZAYED, στην παρούσα φάση η σχέση είναι πλέον επίσημη.

Οι «διώξεις» σουνιτών από τις ΗΠΑ

Τα ανωτέρω εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα από τη στιγμή που η Washington βλέπει το Ομάν ως στρατηγικό συνομιλητή και σύμμαχο στην πληττόμενη από τις συγκρούσεις περιοχή. Ποια είναι ακριβώς η πολιτική των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή;

Την ίδια στιγμή που σημειώνονται αυτά τα πραγματικά αξιοπερίεργα στη Μ. Ανατολή, στις ΗΠΑ έχει ψηφιστεί νόμος που επιτρέπει αγωγές κατά της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κίνηση που αντιμετωπίστηκε, μέχρι σήμερα με απόλυτη σιγή από το Riyadh. Η μόνη αντίδραση προήρθε από ανεπίσημες πηγές της Σαουδικής Αραβίας οι οποίες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, αναφέροντας ότι η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να περιορίσει τις επιχειρηματικές σχέσεις και τους δεσμούς ασφαλείας μετά την εκλαμβανόμενη ως προσβολή από μία σύμμαχο χώρα.

Η σουνιτική εξάρτηση της Washington

Η κυβερνώσα οικογένεια AL SAUD έχει εκλάβει την υπόψη κίνηση ως πολιτική σκοπιμότητα των Αμερικανών Βουλευτών σε προεκλογική περίοδο για τις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι οι πιθανότητες για μία επιτυχή άσκηση δίωξης είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιες. Άλλωστε το Βασίλειο κατέχει 96,5 δις δολ. σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και θεωρείται ότι κατέχει αντίστοιχο ποσό σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς.

2016 όπως λέμε 1956…

Το παιχνίδι των ΗΠΑ θυμίζει εν πολλοίς την περίοδο 1950-60, όταν η Washington είχε βρεθεί ανάμεσα στο δίλημμα της στήριξης του νεοσύστατου, τότε, Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, που αποτελούσε την προέκταση του μαλακού υπογαστρίου της τότε ΕΣΣΔ. Η Μόσχα διαφαινόταν ότι θα επιχειρούσε τη διείσδυσή της στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, εκμεταλλευόμενη την κουλτούρα αθεΐας του κομμουνισμού έναντι του αμερικανικού κατεστημένου που τύπωνε επί του δολαρίου το περίφημο IN GOD WE TRUST. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της Central Treaty Organization (CENTO), γνωστής και ως Σύμφωνο της Βαγδάτης, όπου συμμετείχαν η φιλικά προσκείμενη τότε κυβέρνηση του Ιράν, η νατοϊκή Τουρκία και η Μ. Βρετανία. Τότε οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει αρκετές πιέσεις και είχαν υποσχεθεί μεγάλο απόθεμα στρατιωτικού υλικού προς τους συμμετέχοντες, χωρίς όμως να εμπλακούν ενεργά, κάτι που θα δυσαρεστούσε το Τελ Αβίβ.

Την ίδια περίοδο το Ισραήλ είχε θέσει ως αυτοσκοπό την απόκτηση της τεχνογνωσίας της πυρηνικής ενέργειας, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού David Ben-Gurion. ("What Einstein, Oppenheimer, and Teller, the three of them are Jews, made for the United States, could also be done by scientists in Israel, for their own people"… Goldberg, Jeffrey. "The Point of No Return" The Atlantic, September 2010.). Οι ΗΠΑ δε μπορούσαν να ριψοκινδυνέψουν την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και δεν μπορούσαν να αφήσουν οποιοδήποτε αμερικανό πολίτη να συνδράμει στο ισραηλινό εγχείρημα.

Το ρόλο των ΗΠΑ έπαιξαν οι Γάλλοι, που είχαν απολέσει το χαρακτήρα της αυτοκρατορικής υπερδύναμης με τη λήξη του Β’ ΠΠ. Οι ισραηλινοί, απέκτησαν τα περίφημα πυρηνικά τους και αρκετά συμβατικά όπλα από τη Γαλλία, η οποία σε αντάλλαγμα λάμβανε πολύτιμες πληροφορίες από τη Βόρειο Αφρική, μέσω της Mossad και του δικτύου των Sephardi ιουδαϊστών. Εν τέλει το Ισραήλ απέκτησε την πυρηνική του βόμβα σύμφωνα με τη δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Maurice Bourgès-Maunoury ("I gave you [Israelis] the bomb in order to prevent another Holocaust from befalling the Jewish people and so that Israel could face its enemies in the Middle East." Pinkus, Binyamin; Tlamim, Moshe (Spring 2002). "Atomic Power to Israel's Rescue: French-Israeli Nuclear Cooperation, 1949–1957". Israel Studies. 2002).Η Washington είχε βρει τον τρόπο να «ψαρεύει με διπλό καλάμι» και όλοι ήταν ευτυχισμένοι σαν το τέλος ενός καλού παραμυθιού.


Ένα επιτυχημένο παραμύθι αποτελεί βάση για ένα νέο «αφήγημα»Οι ΗΠΑ σήμερα καλούνται να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Ανάμεσα σε δύο αντιπάλους, που δε διαθέτουν καμία διάθεση συμβιβασμού, ο Λευκός Οίκος πρέπει να διατηρήσει ευχαριστημένους τόσο τους αξιωματούχους της Τεχεράνης, όσο και του Riyadh. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απέδειξε ότι η Washington ακολουθεί μία νέα, πιο φιλική, πολιτική απέναντι στη χώρα, την ίδια στιγμή που ριψοκινδυνεύει τη φιλία της με τον οίκο των Saud. Ωστόσο η υποστήριξη της Σ. Αραβίας στα μελλοντικά σχέδια χάραξης ενός σουνιτικού αγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου, δια μέσω της Συρίας δείχνει να ισοσκελίζει τη δυσαρέσκεια αυτή. Οι ΗΠΑ για άλλη μία φορά καλούνται να ψαρέψουν με διπλό καλάμι στην έρημο της Μέσης Ανατολής. Το ερώτημα είναι τι ψάρια θα πιάσουν αυτή τη φορά.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***