Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Ανέστειλαν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες με τη Ρωσία για εκεχειρία στη Συρία

4-10-16Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη «τήρηση των δεσμεύσεων της» με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας: «Αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό». ¨

«Δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εύκολα» υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί «για αποκλιμάκωση» και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαιρέτισε σήμερα την «μεγάλη αποτελεσματικότητα» των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία, ιδίως στο Χαλέπι που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «κόλαση επί της Γης», διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία ή σχολεία, όπως την κατηγορεί η Δύση.

«Ουσιαστικά εμποδίσαμε τους τρομοκράτες να υψώσουν τη μαύρη σημαία τους πάνω από τη Δαμασκό» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti. «Από αυτήν την άποψη, η συμμετοχή μας είναι άκρως αποδοτική, ιδίως τώρα που η κατάσταση στο Χαλέπι έχει επιδεινωθεί» συνέχισε ο Ρώσος υφυπουργός, επιχειρηματολογώντας ότι η επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βοήθησε ώστε «να αποφευχθεί το απόλυτο χάος» στη χώρα.

Η Ρωσία -η οποία επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο της Συρίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2015- στηρίζει αυτήν την περίοδο, με αεροπορικά πλήγματα, τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που προσπαθούν να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι, περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπίου μπήκε στο στόχαστρο δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Η Μόσχα, που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήττει νοσοκομεία, αρνείται κάθε ευθύνη για τον βομβαρδισμό.

«Οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βομβάρδισε ιατρικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία ή σχολεία, είναι όλες αβάσιμες» υπογράμμισε ο Γκατίλοφ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), το νοσοκομείο M10, το μεγαλύτερο στο ανατολικό Χαλέπι, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.

«Το νοσοκομείο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το προσωπικό και τους γιατρούς, δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν οι ζημιές. Φοβόμαστε ότι το κτίριο θα καταρρεύσει [...] φοβόμαστε για το προσωπικό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SAMS.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη SAMS ή δύο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για άλλον έναν «παγιδευμένο στα συντρίμμια».

Οι γιατροί χρησιμοποιούν κωδικές ονομασίες για τα νοσοκομεία, για λόγους ασφαλείας.


Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***