Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Πορτογάλοι για Σόιμπλε: «Πυρομανής που παριστάνει τον πυροσβέστη»

28-10-16Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η έμμεση παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα πολιτικά πράγματα της Πορτογαλίας, με τη δήλωση ότι η χώρα πήγαινε πολύ καλά δημοσιονομικά, ώσπου ανέλαβαν οι σοσιαλιστές. Η αριστερή κυβέρνηση και το πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα απάντησαν με ανακοινώσεις και δηλώσεις, επικρίνοντας δριμύτατα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Αιχμηρή η απαντηση του προέδρου του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος Κάρλος Σέζαρ: «Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας πυρομανής που παριστάνει τον πυροσβέστη».

Ο σοσιαλιστής ηγέτης είπε επίσης ότι «οι συμπατριώτες του Σόιμπλε δεν σκέπτονται όπως αυτός και επενδύουν στην Πορτογαλία, εκτιμώντας την πολιτική και κοινωνική σταθερότητά της και αναγνωρίζοντας πως η χώρα είναι ικανή να προοδεύσει με τη σημερινή πολιτική ηγεσία της».

Με απαξιωτικό τρόπο σχολίασε τη δήλωση Σόιμπλε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, λέγοντας ότι δίνει προσοχή «μόνο σε Γερμανούς που γνωρίζουν την Πορτογαλία και ξέρουν συνεπώς για τι πράγμα μιλάνε».

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε είχει πεί ότι «η Πορτογαλία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βγήκε επιτυχώς από το πρόγραμμα διεθνούς αρωγής, μέχρι τη στιγμή που μια νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσίως, μετά τις εκλογές: "Δεν θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης"».

Επισημαίνεται ότι προηγούμενες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη για ένα νέο σχέδιο διάσωσης είχαν προκαλέσει τον Ιούλιο μίνι διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Λισαβόνα.

Στο στόχαστρο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ παραμένει η αριστερή κυβέρνηση σοσιαλιστών-κομμουνιστών και αριστερών ριζοσπαστών, η οποία μόλις ανέβηκε στην εξουσία πριν από ένα χρόνο, χαλάρωσε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η προκάτοχος της δεξιά κυβέρνηση.

*** Internet News ***