Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Πακιστάν: η χώρα με τον ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο διπλωματκό bra defer.

13-10-16Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης 
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Η τελευταία αναζωπύρωση στην 70χρονη αντιπαράθεση Ινδίας Πακιστάν ξεκίνησε μετά από την επίθεση κατά μιας ινδικής στρατιωτικής βάσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 19 νεκρούς, από τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας, που διείσδυσαν από το Πακιστάν. Η Ινδία απάντησε στο εν λόγω τρομοκρατικό χτύπημα με επιθέσεις χειρουργικής ακρίβειας, κατά στρατοπέδων τρομοκρατών στο Kashmir, με σημαντικές απώλειες στους κόλπους των τζιχαντιστών, αλλά και του τακτικού στρατού του Πακιστάν.Τη στιγμή που ο πακιστανός Πρωθυπουργός, N. Sharif, κατήγγειλε την ινδική επίθεση, ο στρατός του Πακιστάν ηρνείτο την οποιαδήποτε εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε η Ινδία. Μάλιστα το Islamabad προχώρησε σε ακόμη πιο επιθετικές δηλώσεις, μέσω του ΥΠΑΜ της χώρας, για ευαισθητοποίηση του κόσμου στην πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης σε πόλεις της Ινδίας και γενική επιστράτευση.

Ενώ η Ινδία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στη ρητορική της και στις στρατιωτικές απαντήσεις της στις πακιστανικές προκλήσεις, ενδεικτικά της γενικότερης κουλτούρας της, το Islamabad επαίρεται για τα πυρηνικά του όπλα, ένα ζήτημα τόσο σημαντικό που ανέκυψε ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της πυρετώδους προετοιμασίας των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα η H. Clinton εξέφρασε την ανησυχία της για την περίπτωση που τα πυρηνικά του Πακιστάν πέσουν σε χέρια τζιχαντιστών, λόγω ενδεχόμενου πραξικοπήματος, μία περίπτωση που η ίδια χαρακτήρισε ως εφιαλτικό σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο πως στις ΗΠΑ οι γερουσιαστές Dana Rohrabacher και Ted Poe έχουν καταθέσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον πρέπει να χαρακτηρίσει το Πακιστάν ως χρηματοδότη της τρομοκρατίας. Ακόμα και ο Καναδάς, που είθισται να αποτελεί προπομπό της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος διαθέτει δύο συμβούλους του πρωθυπουργού, πακιστανικής καταγωγής, κήρυξε τη χώρα χρηματοδότη της τρομοκρατίας και σταμάτησε να χορηγεί οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτό και να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες που ενισχύουν τον πακιστανικό στρατό σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της έπαρσης της χώρας για τα πυρηνικά της.

Η Ινδία στο πρόσφατο χρονικό διάστημα είχε επιχειρήσει να τείνει χείρα συμφιλίωσης προς το αποξενωμένο από την ίδια, Πακιστάν. Τούτο διαφάνηκε περίτρανα από την αιφνίδια επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στον πακιστανό ομόλογό του, μετά από επίσκεψή του στο γειτονικό Αφγανιστάν, προκειμένου να τον τιμήσει για τα γενέθλιά του και το γάμο της κόρης του. Η προσέγγιση αυτή φάνηκε εξαιρετικά βραχύβια. Ο βαθύτερος λόγος της ανάγκης προσέγγισης δεν ήταν άλλος από τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού και τα έργα υποδομών τους, τα οποία απαιτούν την εξασφάλιση ειρήνης και καθεστώτος ασφαλείας, από όπου διέρχονται. Η ανταλλαγή όμως κατηγοριών και πυρών, ετούτη τη φορά πλήττουν και αυτά τα έργα.

Ο Modi της Ινδίας δεν διαθέτει πλήθος επιλογών απέναντι σε μία χώρα που διαθέτει πυρηνικά. Αν και ο ίδιος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον προκάτοχό του για μαλθακότητα στην αντιμετώπιση Πακιστάν και Ινδίας, δε φαίνεται πως διαθέτει την κατάλληλη στρατιωτική επιλογή, με αποτέλεσμα η στόχευση να μεταφέρεται σε παγκόσμιο διπλωματικό επίπεδο. Η Ινδία επιχείρησε να απομονώσει το Πακιστάν, διπλωματικά, στη Γενική Συνέλευση των Η.Ε., παρουσιάζοντάς το ως ένα κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία και όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις Hillary και J. Trudeau (σ.σ. πρωθυπουργός Καναδά) αυτό εν μέρει έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό έχει και αρκετές δυσκολίες, αφού διάφορες χώρες διαθέτουν διμερείς λόγους να μην απομονώσουν το Islamabad. Οι ΗΠΑ χρειάζονται το Πακιστάν, λόγω του Αφγανιστάν και η Κίνα έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στη χώρα, όπως προαναφέρθηκε, λόγω του μεγαλύτερου υπεράκτιου αναπτυξιακού της έργου: του China Pakistan Economic Corridor.

Ο CPEC συνδέει το λιμάνι του Πακιστάν Gwadar με τη δυτική Κίνα και παρέχει εύκολη πρόσβαση σε εισαγωγές καυσίμων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου δραστηριοποιούνται κινεζικές εταιρείες-κολοσσοί. Το εν λόγω λιμάνι βρίσκεται στην επαρχία Baluchistan, όπου εδώ και χρόνια σιγοβράζει μία χαμηλής έντασης αυτονομιστική εξέγερση. Ωστόσο η σημασία του έργου είναι τέτοια ώστε να δαπανούνται περίπου $ 460 εκ. ή αλλιώς το 1% της συνολικής δαπάνης του έργου για την ασφάλεια των κινέζων εργατών, καθώς δύο φρουροί αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο.

Όσο λοιπόν οι μεγάλες Δυνάμεις επιλέγουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, παραβλέποντας την όποια επιθετική συμπεριφορά του, η διπλωματική του απομόνωση ως πολιτική επιλογή θα είναι περιορισμένη και τούτο ίσως είναι το πραγματικό του πυρηνικό όπλο. Η Ινδία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον περιορισμό διπλωματικών και στρατιωτικών επιλογών της στοχεύει στον οικονομικό διάδρομο της Κίνας, που αποτελεί μέρος της στρατηγικής της «Μία ζώνη, Μία οδός» για την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς με επενδύσεις υποδομών. Η απάντηση της στο «πυρηνικό» διπλωματικό όπλο του Πακιστάν είναι εξίσου «πυρηνική»: Ο εξαναγκασμός της Κίνας να χαλιναγωγήσει τον «παντός καιρού» φίλο της.

Η Ινδία παίζοντας το διπλωματικό χαρτί του Baluchistan δείχνει κατά κάποιο τρόπο στο Πεκίνο ότι τα σχέδιά του για τον CPEC κρίνονται από την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα. Ως εκ τούτου ωθεί σιωπηρά τους Κινέζους να βοηθήσουν εποικοδομητικά στην αλλαγή εξωτερικής πολιτικής και κοσμοθεωρίας του Πακιστάν. Η Ινδία μέσω αυτού του εγχειρήματος επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Κίνας στη διένεξη των δύο χωρών για το διαφιλονικούμενο Kashmir, από το οποίο διέρχεται ο σχεδιαζόμενος CPEC.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στους νέους στρατηγικούς υπολογισμούς της συμπεριλαμβάνει την υποδαύλιση της χλιαρής αντίστασης των Baluch, ως αντίποινα για την υποστήριξη του Πακιστάν στους αντίστοιχους αυτονομιστές του ινδικού μέρους του Kashmir. Άλλωστε μόνο κατά αυτό τον τρόπο μπορούν να μεταφραστούν και οι δηλώσεις του Modi σε δημόσια ομιλία του στους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ινδίας με τις οποίες υποστήριξε τον αγώνα των Baluch. Ούτε επίσης είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ΜΜΕ της Ινδίας προβάλουν τον αγώνα των Baluch και δηλώσεις των ηγετών τους, ενώ ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας ξεκινά εκπομπές στη γλώσσα των Baluch. Άλλωστε ακόμα και ο ηγέτης του Baluchistan Republican Party ανέφερε πως θα οδηγήσει την Κίνα στα ινδικά δικαστήρια για στήριξη του πακιστανικού στρατού στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Baluch, ενώ το Νέο Δελχί έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να του παράσχει άσυλο

Σε αυτό το διπλωματικό bra defer το Πακιστάν διαθέτει τόση ανησυχία για το Baluchistan όση ανησυχία διαθέτει και η Ινδία για το Kashmir. Η επαρχία αυτή δεν είναι απλώς πλούσια σε μετάλλευμα και ενέργεια, αλλά και η έδρα του σημαντικού λιμανιού του Gwadar, το οποίο αποτελεί προορισμό για την μεγαλύτερη μεμονωμένη ξένη επένδυση στη χώρα. Η Ινδία αναμένεται πως στο άμεσο μέλλον θα καταστήσει το Baluchistan κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της, τόσο πολιτικά όσο και διπλωματικά, γεγονός που αποτελεί εφαλτήριο έντονων ανησυχιών για το Πεκίνο.

Υπό το πρίσμα της ρευστής κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, η Κίνα ενδέχεται να αποσυρθεί από τον σχεδιασμό του CPEC, αφού θα αποτελούσε μέγα σφάλμα η επικέντρωση τόσο μεγάλου επενδυτικού βάρους σε αυτή. Ίσως σε αυτό να συνδράμει και ο σχεδιασμός νέου διαδρόμου εμπορικών μεταφορών μέσω Μογγολίας, ο οποίος αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταβολή των Νέων Δρόμων του Μεταξιού σε Νέους Δρόμους των Αγκαθιών…---------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***