Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ο παγκόσμιος κίνδυνος του Brexit.

30-10-16Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςΣτο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις εγκατάλειψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται. Εν τω μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις ανεπίσημες συζητήσεις με τις κυριότερες πολιτικές δυνάμεις στην ήπειρο ενόψει των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας Brexit αρχές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση του Λονδίνου θα δώσει σιγά-σιγά μορφή στην πολιτική της επί μίας στρατηγικής διαπραγμάτευσης για μία ad hoc συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη μετανάστευση των εργαζομένων από την ηπειρωτική Ευρώπη προς το Ην. Βασίλειο.

Αν και ακούγονται υπερβολικές οι απαιτήσεις του Ην. Βασιλείου, εντούτοις είναι πραγματικές και έχουν κάθε βάση για να πραγματοποιούνται. Η Ε.Ε. όντας στο μάτι του κυκλώνα των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, δεν επιθυμεί να διαθέτει έναν αντίπαλο στα βόρεια σύνορά της. Την ίδια στιγμή ούτε η Μ. Βρετανία επιθυμεί να εισέλθει σε έναν ανταγωνισμό με τις Βρυξέλλες ολοκληρωτικού επιπέδου. Οι Βρετανοί δεν επιθυμούν μετανάστες στα εδάφη τους, και το αντάλλαγμα είναι ο μεγάλος αριθμός ευρωπαίων επιστημόνων που θα αναζητήσει εργασία στην ηπειρωτική Ευρώπη με αρκετή τεχνογνωσία και εμπειρία στις πλάτες του. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι θέσεις στο έπακρο, αλλά ο βαθμός που αυτές θα συμφωνηθούν από τις Βρυξέλλες είναι ακόμα άγνωστος και προς συζήτηση.

Το μεταναστευτικό και το εμπόριο δεν αποτελούν τα μόνα προβλήματα για το Brexit, αφού και ο χρηματοπιστωτικός τομέας πιέζει την βρετανική κυβέρνηση για την προστασία των "δικαιωμάτων διαβατηρίου" της χώρας. Αυτά τα δικαιώματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επόμενη ημέρα καθώς επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να πωλούν τις υπηρεσίες τους προς την υπόλοιπη Ένωση. Όσο δεν εξασφαλίζεται αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος για την οικονομία της Αγγλίας από το «φαινόμενο του περιστεριού». Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση αλλού στην Ευρώπη και εφόσον αυτό υλοποιηθεί από λίγους θα ακολουθήσουν και άλλοι που θα παραδειγματιστούν.

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς τις ημερομηνίες των συζητήσεων είναι οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία. Το αυξανόμενο εθνικιστικό συναίσθημα εν όψει των εκλογών στη Γαλλία, που φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση θα οδηγήσει στο Παρίσι για να διατηρήσει μια σκληρή γραμμή για το Brexit και τις ευρωπαϊκές παραχωρήσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα και καθοδική πίεση στη βρετανική λίρα. Η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι γεμάτη με τις διοικητικές επιπλοκές και διαφωνίες εντός της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Theresa Μay, καθώς ορισμένα μέλη υπερασπίζονται τη ρήξη των σχέσεων με την Ένωση (το λεγόμενο σκληρό Brexit), ενώ άλλοι θέλουν να σημειωθεί η αποχώρηση με συμβιβασμούς.

Η παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί σε ακόμα πιο δεινή θέση, ανάμεσα στο ιταλικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στις 4 Δεκέμβρη και τα ανάμεικτα μηνύματα που θα εκπέμπει η βρετανική οικονομία μέσα από την επιθυμία φυγής εταιρειών και την επιδείνωση της οικονομίας των νοικοκυριών. Η Βρετανία καλείται να σχηματίσει στον κόσμο μία σαφέστερη εικόνα του βαθμού και του είδους των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγει τις καθυστερήσεις επενδύσεων. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να προβλέψουν και να φανούν σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα και τη μορφή του, τα ποσά που διακυβεύονται στη βρετανική οικονομία είναι δυσθεώρητα και απαιτούν την εξασφάλιση και της τελευταίας λεπτομέρειας για να συνεχίσουν να ανακυκλώνονται εντός του Νησιού.


-----------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***